DÜNYA Haber Girişi : 03 Aralık 2017 17:19

ABD medyasının gündemi Reza Zarrab: İfadeleri Türkiye'yi sarstı.!

 ABD medyasının gündemi Reza Zarrab: İfadeleri Türkiye'yi sarstı.!
Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul ettikten sonra olaylar günyüzüne çıkıyor.


NEW YORK (ANKA) ? New York'ta görülen "Atilla Davası"nda tanık olarak ifade veren İranlı asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ın Türk siyasilerine yönelik iddiaları ve Türkiye'ıdeki mallarının el konulması, hafta sonunda da ABD'ınin önde gelen gazete ve medya kuruşlarında geniş yer buldu.

-NEW YORK TİMES:  SARRAF'IN İFADELERİ TÜRKİYE'DE SARSINTI YARATTI

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, yeni adıyla "Atilla Davası"nın ilk duruşmalarında "neler öğrenildiği"ni özetlediği geniş haberinde, soruları "rahatça yanıtlayan" Reza Zarrab'ın ifadelerinin "Türkiye'de sarsıntı yarattığını" söylüyor.

Zarrab'ın tutuklandığı Mart 2016'dan bu yana Ankara'nın soruşturmayı "defalarca kınadığına" dikkat çeken gazete, "zengin ve güçlü kararterleri, milyarlarca dolar tutarında İran petrol paraları ve milyonlarca rüşvet iddiaları" ile davanın Türkiye'de büyük yankı yaptığını, sosyal medyayı çok meşgül ettiğini yazıyor.

-CNN İNTERNATİONAL: TÜRKİYE, ZARRAB'IN MALLARINI HEDEF ALIYOR-

CNN İnternational ise Reza Zarrab'ın ve akrabalarının Türkiye'deki mallarına el konulması kararına vurgu yaparak girdiği haberinde, Türkiye'de Sarraf'a ait malların "hedef alındığını" öne sürüyor. Haberde, "Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğini riske attığı ve yabancı bir devlete yardımcı olduğu gerekçesiyle Zarrab hakkında soruşturma yürütülüyor" deniliyor.  

Bu gelişmelerin Zarrab'ın New York'taki federal mahkemede ifade vermesinden sonra meydana geldiğine dikkat çeken CNN, "Türk Hükümeti, ABD'deki soruşturmayı sert dille eleştirirken, Türk  siyasilerine yönelik dehşet verici bir komplo olarak gösteriyor" ifadelerini de kullanıyor.

-NBC NEWS: DAVA TÜRKİYE'DE ÖFKE YARATTI-

 Reza Zarrab'ın Türkiye'deki mallarına el konulmasını, "Türkiye, ABD'nin tanığının servetini hedef alıyor" sözleriyle duyuran NBC News ise Zarrab'ın New York'ta görülen davada bazı Türk siyasilerine yönelik iddiaları dile getirdiğini belirtiyor.

"Reza Zarrab, ABD bankaları üzerinden İran'ın petrol parasının hareketlerini gizlice organize ederek servet kazandı" diyen NBC News, "Dava  Türkiye'de öfke yarattı ve ABD ile ilişkileri gerdi" diyor ve davanın uluslararası yankılarına da işaret ediyor. 



Türkiye'nin ismini 17 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen operasyonda duyduğu Reza Zarrab, 2 buçuk ay süren cezaevi sürecinin ardından tahliye olup beraat etmişti. Zarrab; 2014'ün Nisan ayında ise A Haber ekranlarına çıkıp Türk Bayrağı fonu önünde "Cari açığı nasıl kapattığı, Türkiye ekonomisi için nasıl çalıştığını" anlatmıştı. Türkiye'de Rıza Sarraf ismini kullanan İranlı işadamı, bu kez ABD yargısı önünde, ABD bayrağı önünde Reza Zarrab kimliği ile Türkiye'yi uluslararası arenada zora sokacak açıklamalarda bulundu. İşte 'Nereden nereye...' dedirtecek sürecin kısa özeti...!

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, New York'ta devam eden duruşmada ifade verdi. Zarrab, İran'a yaptığı altın ticaretinden, Türkiye'deki bankaları nasıl kullandığına kadar tüm detayları ABD yargısına anlattı.

Zarrab, eski AB Bakanı Egemen Bağış'ı ticari emelleri için nasıl devreye soktuğunu da eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet karşılığı 'iş yaptırdığına' yönelik iddialarına da savcı ve hakime en ince ayrıntısına kadar izah etti. Zarrab'ın ifadesinin ardından, eski bakanların ismi, savcının 'duruşma tahtasına' eklendi. Zarrab'ın ABD yargısı önünde yaptığı bu 'itiraf/iftiralar' Türkiye'yi de ilerleyen süreçte dünya kamuoyu önünde zora sokacak şekilde kayıtlara geçti. İran asıllı Zarrab'ın bu ifadeleri akıllara 17 Aralık 2013'teki operasyonu ve operasyonun ardından yaşananlara çevirdi.

CARİ AÇIĞI KAPATAN KAHRAMANDAN İTİRAFÇI HAİNLİĞE SAVRULDU!

Türkiye'de Rıza Sarraf olarak bilinen İran asıllı Reza Zarrab bir süre cezaevinde kalmasına neden olan ve sonrasında davası düşürülen, 17 Aralık 2013'teki yolsuzluk operasyonu sonrasında ise Türkiye kamuoyunda "cari açığı kapatan kahraman, hayırsever işadamı" olarak tanıtılmıştı.

Reza Zarrab, 17 Aralık 2013 tarihindeki operasyonun tutuklanmış ardından da 28 Şubat  2014 tarihinde tahliye edilmişti. İran asıllı Zarrab bundan yaklaşık bir buçuk ay sonra 19 Nisan 2014 tarihinde ise A Haber'de ekrana gelen Yapboz programına katılmış ve "Suç işlediği iddialarını" reddetmişti.

Zarrab programda  "200 ton altın ihraç edip Türkiye'ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım" gibi ifadelerde bulunmuştu. Reza Zarrab'ın konuk edildiği programda Türk Bayrağı'nın 'arka fon' olarak kullanılması o dönem tartışmalara neden olmuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.