NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 18 Mayıs 2015 02:00

17 Mayıs Norveç Anayasa Günü Norveç Milli Bayramı

17 Mayıs Norveç Anayasa Günü Norveç Milli Bayramı
17 Mayıs Norveç Anayasa Günü Norveç Milli Bayramı Binlerce norveçli milli bayram kutlaması için oslo'da kral sarayına akın ettiler.Geleneksel kıyafetlerini giyen norvecliler renkli görüntüler verdiler.
Bağımsızlığın Kazanılışı

1500'lerin başlarından beri Danimarka'nın himayesi altında olan Norveç, Napolyon Savaşları sırasında kazanan tarafta olan İsveç'e devredildi. Bunu fırsat olarak gören Norveçliler, seçimle bir meclis topladılar. 10 Nisan 1814'te Eidsvoll'de toplanan meclis, beş haftada anayasayı yazdı. 16 Mayıs'ta tamamlanan anayasa onaylandı ve 17 Mayıs günü yayınlandı. Kazanan tarafta olan İsveç bağımsızlığın onuncu gününde güç kullanarak kutlamaları durdurdu ve Norveç'in bağımsızlığını tanımadı. Bu olay Norveç'in zorunlu olarak İsveç'le birlik sağlamasına sebep oldu. (İsveç ve Norveç Birliği)

Giderek artan milliyetçi hareketlerle birlikte 1905 yılının 7 Haziran günü Norveç tekrar bağımsızlığını ilan etti fakat İsveç krallığı bu bağımsızlığı aynı yıl 26 Ekim'e kadar tanımadı. Bağımsızlığını resmi olarak kazanmış olan Norveç, kral arayışına halk oylamasıyla Danimarkalı Prens Karl'ı seçerek son verdi. 25 Kasım 1905'te ülkeye gelip devletin başına geçen prens daha sonra VII. Haakon adını aldı.

Kutlamalar

17 Mayıs günü bugün bile ulusal bayram olarak büyük coşkuyla kutlanılır. Kutlamaların en önemli parçası bütün ülkede yapılan çocukların geçit töreni olarak görülür. Başkent Oslo'da, kraliyet yolundan (Karl Johans gate) saray bahçesine kadar yürüyen çocuklar, balkondan onları selamlayan kraliyet ailesine el sallarlar. Tüm ülke kırmızı, beyaz ve mavi kurdeleler ve rozetler takar. Neredeyse herkes Bunad denilen geleneksel kıyafetleri giyer. Gün boyunca konserler, barbeküler, halk dansları ve çeşitli etkinlikler sürdürülür. Herkes bayrak töreni ve ulusal marş için şehir merkezine gider.
Ülkenin çeşitli yerlerindeki küçük kasabalarda kutlamalar farklılık gösterebilir. Günün en büyük anlamı Norveçlilik ve ailedir.
Ülkenin her yerinde olduğu gibi başkent Oslo'da da 201. Bağımsızlık Günü büyük bir coşku ile kutlandı. Sabahın erken saatlerinde başkentin ünlü Karl Johans Caddesi'ni dolduran on binlerce Norveçli, geleneksel kıyafetleriyle, ellerinde Norveç bayraklarıyla Kraliyet Sarayı'na doğru yürüyerek Kraliyet Ailesi'ni selamladı.

Ayrıca ünlü internet arama motoru Google, 17 Mayıs Norveç Bağımsızlık Günü sebebiyle özel bir doodle hazırladı. Hazırlanan doodlede, elinde bir trompet çalan Norveçli göçmen ve geleneksel Norveç kıyafetleri giyen bir Norveçli kadının oğluyla keman çaldığını gösteren bir resim yerleştirildi.
HABER:Muharrem SEREN AJANS MEDİA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.