AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 26 Kasım 2018 09:03

AB ve NATO’dan Rusya’ya uyarı!

AB ve NATO’dan Rusya’ya uyarı!
Avrupa Birliği (AB), Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açılmasına ilişkin, Moskova yönetimine Kerç Boğazı'ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısında bulundu. NATO ise gelişmeler

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik ve çatışmayla ilgili açıklamalar peş peşe geldi. AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Rusya’ya Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı’ndaki geçiş serbestisini yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı. Taraflara itidal çağrısı yapılan açıklamada, Kerç Köprüsü’nün Rusya tarafından Ukrayna’nın rızası dışında inşa edildiğine dikkat çekilerek köprünün Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini de ihlal ettiği belirtildi. Açıklamada, AB’nin Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakını da tanımadığı ve tanımayacağı kaydedildi.


BİR AÇIKLAMA DA NATO’DAN

NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ukraynalı yetkililerle de irtibat içindeyiz. İtidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Lungescu, NATO’nun Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve karasuları içindeki seyrüsefer serbestisini güçlü bir şekilde desteklediğini anımsatarak, “Rusya’ya, uluslararası hukuk uyarınca Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına engelsiz erişim sağlaması çağrısını yapıyoruz.” açıklamasında bulundu. NATO liderlerinin temmuz ayında düzenlenen Brüksel Zirvesi’nde Ukrayna’ya olan desteklerini yinelediklerini aktaran Lungescu, Rusya’nın Kırım, Karadeniz ve Azak Denizi’ni askerileştirme çalışmalarının Ukrayna’nın bağımsızlığını tehdit ettiğini kaydettiklerini hatırlattı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.