AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 16 Mart 2022 00:29

Almanya da sıvı yağ Şeker ve Un sıkıntısımı başladı

Almanya da sıvı yağ Şeker ve Un sıkıntısımı başladı
Almanya’da benzin ve mazot fiyatlarının yanı sıra gıda ürünlerine de zam yapıldı. Ülke genelinde ayçiçek yağı, mısır yağı, koza yağı gibi yağları bulmak zorlaşırken başkent Berlin’deki marketlerde yağ rafları boş kaldı. Fiyatlar iki kat arttı.
Almanya'da stokçular iş başında. 
Marketlerde raflarda Un Yağ ve Şeker rafları boşaldı.Ayçiçek yağı, Rapsoli yağında fiyatlar normalin 2 katına çıktı. Törüngen eyaletinde yağ bulunan marketlerde 3 litre ile sınırlı Litre fiyatları 1,79€ ile 3,20€ arasında değişiyor.Market sektöründe büyük oranda stokçular tonlarca ürünü piyasaya sürmüyor.Almanya bu stokçulara kesinlikle yaptırım uygulamalı.
Önemli bir mısır, koza tohumu ve ayçiçeği üreticisi olan Ukrayna, bu ürünleri başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa’ya ihraç ediyor. Almanya, tükettiği yıllık yemeklik yağların sadece yüzde 6’sını kendi üretirken geri kalan ihtiyacı ise ithal ederek karşılıyor. Ukrayna’dan yıllık 20 ila 30 bin ton arası ayçiçek yağı alan Almanya’nın, Rusya’nın saldırıları sonrası Ukrayna’dan yağ ithal edememesi yağ sıkıntısının asıl nedeni olarak gösteriliyor. Berlin’de faaliyet gösteren İstanbul adlı marketin işletmecisi, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Almanya’da ve Avrupa genelinde sıvı yağ sıkıntısı yaşandığını söyledi: “Bütün Avrupa’nın sıvı yağı yüzde 95 oranında Ukrayna’dan ve Rusya’dan geldiği için ayçiçek yağında ve çiçek yağında sıkıntı var. Biz elimizden geldiği kadar müşterilerimiz için yağ bulundurmaya çalışıyoruz. Ama zorluklar çekiyoruz. Ürün aldığımız tedarik zincirinin dışına çıkarak başka tedarikçilerden sıvı yağ bulup müşterimize vermeye çalışıyoruz. Şu anda bizde yağ mevcut ama stokçulardan aldığımız için fiyatlar yükseldi. Fiyatlar yaklaşık yüzde 30-40 arasında arttı. Birkaç haftalık stok mevcut. Müşterilerimiz bu fiyat artışlarına tepkili ama elimizde olmayan nedenlerden yapabileceğimiz bir şey yok.”
www.avrupahaber.net 
M.Seren 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.