ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 21 Nisan 2021 11:50

Almanya İçişleri Bakanlığı, Gri Pasaport'la giriş yapan Türkler'in “kaçak olduğunu” belirten bir notla Federal Polisi uyardı

Almanya İçişleri Bakanlığı, Gri Pasaport'la giriş yapan Türkler'in “kaçak olduğunu” belirten bir notla Federal Polisi uyardı
Alman İçişleri Bakanlığı, Türkiye’den gelen "Gri pasaportluları" takibe aldı. Federal polis ve İnterpol "Neler yapacaksınız?" başlıklı notla uyarıldı. Yakalananların pasaportlarına el konulacak ve Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerine danışılabilecek.

Uyarı tüm polis birimlerine, sınırlara ve İnterpol'e iletildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, organize şekilde “resmi pasaport”la insan ticaretinin sıkı şekilde takibi başlatıldı. Buna göre, polise bir “yapılacaklar listesi, kontrol sistemlerini” de içeren bir notun bulunduğu talimat gönderildi.


Talimatta, Gri Pasaportlu Türkler'in sıkı takibi, vizesiz bu pasaportların incelenmesi, gerektiğinde el konulabilmesi ve kişinin memur ya da görevli olup olmadığının bilinmesi için Türkiye Büyükelçiliği'ne sorulması, cevap gelene kadar bekletebilme gibi önlemler yer alıyor.

Böylece, ilk kez bir devletin resmi pasaportu “toptan zan altına” girmiş oldu. Bakanlık ayrıca, “Bu olayları çok yakından izliyoruz” açıklaması yaptı.

Gri Pasaportlular yakalandıkları yerde gözaltına alınacak ve sınır dışı edilecek. Almanya'da suça karışmış olanlar ceza alacak ve bunların Almanya'ya girişleri yasaklanacak.

İLTİCA İSTEYENLERİN İSİMLERİ BELLİ

Olayı soruşturan Hannover Başsavcısı Thomas Klinge, SÖZCÜ'nün soruşturma haberinden sonra Alman Haber Ajansı DPA'ya konuştu ve kaçakları sahte belge düzenleyerek getiren Ersin K. hakkındaki soruşturmaları doğruladı. Başsavcı, süreç hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Daha önce gelenlerin dışında, AKP'li Yeşilyurt Belediyesi aracılığı ile gelenlerin 5'inin de “Ben Kürt kökenliyim. Eziyet görüyorum” diyerek iltica talebinde bulunduğu açıklandı. Bu kişilerin ismi, adresi ile bilgileri Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nde (BAMF) yer alıyor.

YİNE MANŞETLERE ÇIKTIK

Bu arada Alman ve diğer Avrupa medyası da, olayları manşetlerine taşımaya başladı. Süddeuttsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Hannover gazetesi HAZ, tüm yerel medya ve TV’ler, “Resmi pasaportla getirilen Türkler, Almanya'da kayıplara karıştı” diye manşet attı.

Son dönem sıkça konuşulan gri pasaport konusu vatandaşların merakını uyandırdı. Gri pasaport; 5682 nolu pasaport kanunu kapsamında devlet adına yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilen kişilere verilen pasaport türüdür.(Sözcü)

www.avrupahaber.net 

M.Seren 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.