Bakan, G7 ülkeleri içişleri bakanlarının Almanya'nın Wiesbaden yakınlarındaki Eltville kasabasında yapılan toplantısında da örgütlü suçlarla mücadelede para takibinin önemine dikkat çekerek silah, uyuşturucu ve insan ticareti yapan, haraç toplayan suç örgütlerinin büyük bir güvenlik sorunu olduğunu vurguladı. Toplantıda örgütlü suçlarla mücadele için işbirliği kararı alındı.

BAVYERA EYALETİ VE TÜKETİCİLERİ KORUMA BİRLİĞİ KARŞI

Bavyera Eyaleti ile Tüketicileri Koruma Birliği, Faeser'in planına karşı görüş açıkladılar. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Bavyera Maliye Bakanı Albert Füracker, elektronik ödemenin örgütlü suçları otomatik olarak azaltmayacağını savunarak bu grupların gerektiğinde parasız da işlerini yürüteceğini, bunu siber suçlarda gördüklerini söyledi. Tüketicileri Koruma Birliği Maliye Dairesi Başkanı Dorothea Mohin ise nakit ödemede 10 bin euro sınırının, nakit ödeme yapan herkesi zan altında bıraktığını savundu. İnsanlar için nakit ödemenin çok önemli olduğunu belirten Federal hükümetin nakit ödemenin geleceği konusunda bir plan hazırlaması gerektiğini söyledi.

Handelsblatt gazetesine konuşan Baden Württemberg ile Schleswig Holstein eyaletlerinin Yeşiller Partisi'nden maliye bakanları Faeser'in planını destek verdiler. Baden Württemberg Eyaleti Maliye Bakanı Danyal Bayaz, 10 bin euro sınırının makul olduğunu, insanların ve şirketlerin nakit ödemelerinde sorun oluşturmayacağını söyledi. Schleswig Holstein Eyaleti Maliye Bakanı Monika Heinhold, nakit para ödemede sınırlamanın, örgütlü suçlarla mücadelede çok etkili bir yöntem olduğunu belirtti. Heinhold, kara para aklamada Almanya'nın Avrupa'da bir kale olduğunu hatırlattı.

AVRUPA BİRLİĞİ İÇİNDE MİLYARLAR AKLANIYOR

Avrupa Birliği (AB) de gelecek yılbaşından itibaren nakit para ödemede 10 bin euro sınırı getirecek. Düsseldorf'da yayımlanan ekonomi gazetesi Handelsblatt, AB Komisyonu'nun geçen yıl bu kararı aldığını, Almanya karşı çıksa bile düzenlemenin yürürlüğe gireceğini, Almanya'nın da bunu uymak zorunda olduğunu yazdı. AB Komisyonu'na göre AB içinde her yıl yüz milyarlarca euro kara para yıkanıyor. Halle Wittenberg Üniversitesi'nin hesaplamasına göre sadece Almanya'da her yıl 100 milyar euro yıkanıyor. Nakit ödemede Fransa'da bin, İtalya'da 2 bin, Belçika'da 3 bin, Slovakya'da da 5 bin euro sınırı uygulanıyor.

(Duvar)

www.avrupahaber.net 

Muharrem Seren