ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 12 Eylül 2022 01:10

Almanya'nın nitelikli işçi listesinde hangi meslek gruplarında açık var

Almanya'nın nitelikli işçi listesinde hangi meslek gruplarında açık var
İş gücü açığı nedeniyle ekonomisi daraltma riskiyle karşı karşıya bulunan Almanya "nitelikli işçi" olarak tanımladığı göçmenlere ihtiyaç duyuyor.
 

Almanya Çalışma Bakanlığı ülkesinin yurt dışından daha fazla nitelikli işçi çekebilmesi amacıyla göçmenlik için bürokratik engelleri azaltmak, vatandaşlık süresini kısaltmak ve çokuluslu vatandaşlığı kolaylaştırmak için yeni bir plan hazırladı.

Ekonomideki dijital değişimi, pandemiyi ve Ukrayna savaşının iş gücü piyasası için yeni zorluklara yaratan başlıca faktörler olarak tanımlayan hükümet çözümü göç yasasını modernize etmek ve eğitim imkanlarını iyileştirmekte görüyor

Ülkeyi göçmenler için cazip hale getirmek isteyen hükümet bunun için yeni bir plan hazırladı. Almanya Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı plana göre göçmenlik için bürokratik engeller azaltılacak, vatandaşlık süresi kısaltılacak ve çokuluslu vatandaşlık kolaylaştırılacak.

Puan bazlı vize sistemine geçilmesini öngören plan nitelikli işçilerin ülkeye yerleşmesini kolaylaştıracak. 



Peki hangi meslekler nitelikli iş kapsamına giriyor? Almanya hangi alanlarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor?

Almanya'nın ihtiyaç duyduğu meslek grupları hangileri?
Almanya'ya çalışmak için gelmek isteyen nitelikli iş gücüne yol göstermeyi amaçlayan hükümet "Make it in Germany" (Almanya'da hayat kurun) adlı bir internet sayfası hazırladı. 


Almanya Ekonomi Bakanı Robert site için hazırlanan bir YouTube videosunda Almanya'da çalışmayı düşünenlere seslendi.

"Almanya'da şu anda pek çok şey oluyor" diyen bakan, Alman ekonomisinin iklim nötr olmayı hedeflediğini, dijitalleşmenin yeni iş fırsatları yarattığını, yeni şirketlerin piyasaya girdiğini ve ülkenin geleceğine yatırım yaptığını belirtti.




İyi bir çalışma ortamı ve yüksek hayat kalitesi sunduklarını vurgulayan Habeck "Yine de hala becerilerini, uzmanlıklarını ve tutkularını Almanya'ya getirmek isteyen kişi arayışındayız" dedi.

İşte aranan meslekler listesi ve ihtiyacın yüksek olduğu branşlar:

Mühendisler : Otomasyon teknolojisi, inşaat, mimarlık, otomotiv sanayi - elektrikli ulaşım ve sürücüsüz ulaşım dahil, yenilenebilir enerjiler, çevre koruma ve yapay zeka 
İletişim teknoloji uzmanları: Yazılım geliştirme, uygulama destek, IT güvenliği, veri bilimi
Bilim insanları:
Biyo teknoloji, kimya, enerji ve çevre mühendisliği, tıbbi mühendislik, eczacılık, fizik 

Hekimler
Hemşireler ve bakıcılar: Hasta, çocuk ve yaşlı bakımı
Yetenekli zanaatkarlar: İnşaat ve gelişim, metal ve elektronik, ahşap ve plastik, endüstriyel temizlik, el yapımı gıda ürünleri, sağlık ve kişisel bakım, grafik tasarım, giyim, tekstil ve deri endüstrisi
Yemek ve konaklama sektörü profesyonelleri
'Chacenkarte': Almanya vasıflı işçi eksikliğini gidermek için vizede puan sistemine geçiyor
Almanya, nitelikli iş gücü çekmek için vatandaşlığı kolaylaştıracak
"Size ihtiyacımız var"
Habeck bu alanlardaki profesyonellerin kendilerini geliştirmesine olanak sağlayacak eğitim imkanlarını, aileleriyle yerleşmesi ve çocuklarının eğitimi için sunacakları olanakları ve hatta Alman vatandaşlığını daha erken kazanmanın mümkün hale getirileceğini özellikle vurguladı.

Dünyanın her yerinden herkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirten Habeck "Size ihtiyacımız var" diye seslendi. 


Make it to Germany sitesinde hangi bilgiler var?
Make it to Germany sitesinde Almanya'da çalışmak, eğitim  almak, yaşamak, vize ve oturum işlemleriyle ilgili her türlü resmi bilgiyi bulmak mümkün.

Aslen İngilzce, Fransızca, İspanyolca ve Rusça hazırlanan sitede Türkçe giriş sayfası bulunuyor ancak ayrıntılı bilgiler İngilizce açıklanmış. Sitede ayrıca İş Piyasası adlı bölümde güncel iş ilanları aratılabiliyor.
www.avrupahaber.net 
Muharrem Seren 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • almazlar 13 Eylül 2022 00:00

    almanlar bizi almazki