ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 17 Temmuz 2022 09:32

Almanya Türk işçi uzun süre kalsın

Almanya Türk işçi uzun süre kalsın
Türkiye, Almanya’ya 61 yılın ardından ‘misafir’ statüsünde işgücü göndermeye hazırlanırken, Alman havayolu sektöründen ‘geçici değil, uzun süreli’ çağrısı geldi. Alman hükümetinin aldığı kararın, sorunları hafifletse de tam anlamıyla çözmeyeceğini belirte
Almanya havalimanlarında özellikle yer hizmetlerinde görülen işgücü eksikliğini gidermek için Türkiye’den personel alımına onay çıktı ve süreçle ilgili detayların netleşmesi bekleniyor. Alman Çalışma Ajansı (Bundes Agentur), işçi getirmesi için başvuran havaalanlarına özel izin verildiğini duyurdu. Geçici olacak bu düzenlemeyle Türk işçilerin, 6 Kasım’a kadar çalışması planlanıyor. Avrupa Birliği’nin amiral gemisi olan ülkede, havayolu sektöründe yaşanan gelişmeleri farklı şehirlerdeki havalimanlarıyla konuştuk. İşletmelerin çoğu, Alman hükümetinin personel alımına yönelik kararını desteklerken; ‘geçici’ şartının mevcut sorunları tam anlamıyla gidermeyeceği; ‘uzun süreli istihdam’ kararının daha iyi bir çözüm olacağı görüşü dile getiriliyor. Uluslararası hava Trafik merkezlerinden biri olarak kabul edilen Münih Havalimanı’nı işleten Flughafen München, Türkiye’den personel alımını planladıklarını belirtti: “Alman hükümetinin Türk çalışanları işe alma fırsatı sunmasından mutluyuz. Ancak bu sorunları hafifletse de tam anlamıyla çözmeye yetmeyecek. Gelecek personelin geçici olması yerine daha uzun süre istihdam edilecek olması daha iyi bir çözüm olacaktır. Bu anlamda Türk çalışanlar için fırsatların genişletilmesinden mutlu oluruz.”


HÂLÂ İHTİYAÇ VAR

Pandemi süresince çalışanların çoğunu istihdam etmeye devam ettiklerini belirten şirket, “Trafiğin artışıyla birkaç hafta önce farklı alanlarda ek personel istihdam etmeye başladık. Havalimanında güvenlik, teknik servis ve yer hizmetleri gibi alanlarda kalıcı olarak çalışacak 200 ek çalışana ihtiyacımız var” açıklamasını yaptı. Düsseldorf Havalimanı yetkilisi Verena Wefers ise “Yoğun zamanlarda, sorumluluğumuz dışındaki alanlarda bile kendi personelimizle destek veriyoruz. Almanya ve AB genelinde görülen bu personel eksikliğine karşı üçüncü ülkelerden istihdamın değerlendirilecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Frankfurt Havalimanı’ndan yapılan açıklamada ise şu değerlendirme yapıldı: “Yan kuruluşumuz FraGround, son dönemde yer ve bagaj hizmetlerinde çalışacak personel alımına başladı. Son olarak bin kişi işe alındı ancak halen birkaç yüz kişiye daha ihtiyacımız var. Türkiye’den ne kadar personelle çalışacağımız, gelen personelin niteliğine de bağlı olacak. Diğer Avrupa ülkelerinden ve Almanya’da uygun personeli işe almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”


MAAŞ KONUSUNDA ANLAŞTIK’

Ülkede şu an için personel alımı planlamayan havalimanları da var. Almanya’nın en büyük şehri Berlin’deki Brandenburg Havalimanı, yer hizmetlerinde çalışacak personel sorunu olmadığını dile getirirken, Stuttgart Havalimanı’nda da bir arayış olmadığı ifade edildi. Almanya’nın Saksonya Eyaleti’ne bağlı önde gelen iki şehri Dresden ve Leipzig Havalimanları’nı işleten Mitteldeutsche Flughafen ise “Pandemide Leipzig, önemli bir aktarma noktası oldu. Bu dönemde çalışanlarla maaş artışı olmayacağına dair bir anlaşma yaptık; ek yabancı personel desteğine şu anda ihtiyacımız yok” değerlendirmesini paylaştı.

PERSONEL TALEBİNE SHGM’DEN AÇIKLAMA

Avrupa havalimanlarındaki personel eksikliği sorununun Türk çalışanlarla çözülmesini olumlu karşılamayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ise şu açıklamayı yaptı: “Bazı ülkelerin ve bu ülkelere ait işletmelerin, ülkemiz sivil havacılığına imrenmeleri ve sizleri istihdam etmeye yönelik çalışmalarını son derece normal karşılıyoruz. (Profesyonellere) Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla okçular tepesini asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz. Bu konuda işverenlerin de aynı duyarlılıkta olması çok önemlidir. Personelin ayrılmak istemelerine ilişkin geri dönüşler doğru bir şekilde ele alınmalı, bunlara pratik ve hızlı çözümler üretilmelidir.”

YUNANİSTAN DA LİSTEDE

Almanya'da AB ülkelerinden personel alımı başladı bile. Hamburg Havalimanı’ndan paylaşılan bilgilere göre, yer hizmetlerinde pandemideki kısıtlamalar boyunca geçici personel alımı konusunda adımlar atıldı. Açıklamada, “Yunanistan’dan bagaj yükleme ve boşaltma hizmetleri için 40 çalışan işe aldık. Şu anda Hamburg Havalimanı için bu personel sayısı yeterli görünüyor” denildi.(Hürriyet(bigpara)
Muharrem Seren 

www.avrupahaber.net 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.