ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 09 Nisan 2023 05:38

Almanyada Paskalyada yeniden barış için gösteriler yapıldı

Almanyada Paskalyada yeniden barış için gösteriler yapıldı
Tüm askeri çatışmaları durdurun" sloganı altında, insanlar Pazar günü Frankfurt (Oder) ve Strausberg'de (Märkisch-Oderland) de sokaklara çıkmak istiyor. Pazartesi günü Eisenhüttenstadt'ta (Oder-Spree) bir gösteri de planlanıyor.

DGB ayrıca protesto çağrısı yapıyor

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB), bu yıl da Paskalya yürüyüşlerinin destekçilerinden biri. DGB web sitesinde "barış, silahsızlanma ve daha fazla sosyal adalet" talep ediyorlar. Bazı politikacıların dikkatsizce daha fazla silah istemesi dayanılmazdı. DGB ayrıca şunu vurguluyor: "Pozisyonumuz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşını küçümsemiyor. Aşırı sağcı örgütlerin bize katılmasına asla izin vermeyeceğiz."

Sol Parti ayrıca Berlin, Strausberg ve Potsdam'da yürüyüşler çağrısı yapıyor. Eyalet başkentinde, diğer şeylerin yanı sıra, Sol Federal Başkan Martin Schirdewan konuşmak istiyor.

Barış için yapılan Paskalya yürüyüşlerinin uzun bir geleneği vardır. 1960'larda başladıktan sonra, zaman zaman yüzbinlerce katılımcısı oldu. 2020'de pandemi nedeniyle Paskalya yürüyüşleri iptal edildi. Geçen yıl - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından kısa bir süre sonra - organizatörler katılımcı sayısında "ılımlı" bir artış bildirdiler, ancak daha fazla ayrıntı vermediler.



Hessen eyaletinde bulunan Kassel'de yapılan gösteriye bin 500 kişi katılırken 3 binden fazla savaş karşıtının yürüdüğü Stuttgart'ta Almanca, Rusça, İngilizce, Ukraynaca “Savaşa Hayır” yazılı pankartı açıldı. Yapılan konuşmalarda savaşın bitmesi için taraflar müzakereye çağrıldı. Eylemde ayrıca nükleer silah tehlikesine karşı da mesajlar verildi.

Münih şehrindeki Marienplatz meydanında yapılan miting ve ardından yapılan yürüyüşte ise “Ateş etme yerine müzakere”, “Silahlanma yerine silahsızlanma” dövizleri ve “Savaşa hayır” pankartları açıldı. Münih'teki eyleme de bin 500 kişi katıldı.

Aynı gün Mannheim'de 300, Ulm'da 500, Bielefel'de ise 750 kişi katıldığı barış gösterileri düzenledi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki geleneksel Paskalya yürüyüşü ise Duisburg'dan başladı. Göstericiler daha sonra eyalet başkenti Düsseldorf'a doğru harekete geçti. Aynı şekilde, Köln'de de Heumark'ta yapılan gösterinin ardından eylemciler trenlerle Düsseldorf'a gitti. Burada yapılan gösteride savaşa ve silahlanmaya karşı konuşmalar yapıldı. 

Savaşa karşı Paskalya yürüyüşleri pazar günü Essen ve Bochum kentlerinde, pazartesi günü ise Dortmund kentinde devam edecek.(RBB24)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.