AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 23 Aralık 2015 18:03

Brunei Sultanı, "Müslümanlık inancına zarar verdiği" gerekçesiyle Noel'i yasakladı.

Brunei Sultanı,
Petrol zengini ülkenin nüfusu 420 bin ve bu nüfusun yüzde 65'i Müslüman. Din İşlerinden sorumlu bakanlık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
CNN Türk'ün haberine göre, Borneo adasındaki mini devlet vatandaşlarına yaptığı uyarıda, Noel kutlayanların beş yıl hapis cezasına çarptırılacağını duyurdu. Cezanın birbirlerine iyi Noeller dileyen ya da Noel Baba şapkası giyenlere de uygulanacağı haber verildi. Müslüman olmayanlar Noel'i kutlayabilecekler ama sadece yetkililere önceden haber verip, kutlamaların kendi cemaatleri içinde kalması şartıyla.

Petrol zengini ülkenin nüfusu 420 bin ve bu nüfusun yüzde 65'i Müslüman. Din İşlerinden sorumlu bakanlık tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Uygulamaya sokulan tedbirler ....Müslüman toplumun inançlarına zarar verebilecek olan Noel kutlamalarının aşırı ve açık bir şekilde yapılmasını kontrol altına almayı amaçlıyor."

Bu ayın başlarında bir grup imam Müslümanlara yaptıkları uyarıda "İslamiyetle alakası olmayan" herhangi bir kutlamanın "tasyabbuha" (taklite) neden olabileceğini ve bunun da bilmeden imana zarar verebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Eskiden İngiliz himayesindeki ülkelerden olan Brunei, mutlakiyetçi bir Müslüman monarşisi olup 67 yaşındaki Sultan Hassanal Bolkiah tarafından yönetiliyor.

Kraliyet ailesinin müsrif yaşam tarzı halk arasında huzursuzluk yaratsa da, bu huzursuzluk yüksek yaşam standartı, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri ile yapılan yollar sayesinde cılız kalıyor.

1996 yılında Sultan'ın 50. yaş gününde Brunei'de şatafatlı kutlamalar yapılmış,



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.