BULGARİSTAN HABERLERİ Haber Girişi : 13 Temmuz 2020 00:14

Bulgaristan'da cumhurbaşkanından hükümete istifa çağrısı

Bulgaristan'da cumhurbaşkanından hükümete istifa çağrısı
Komşu Bulgaristan'da, Cumhurbaşkanlığı ile merkez sağcı hükümet arasında 'yolsuzluk' krizi patlak verdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan bir yolsuzlukla mücadele yetkilisinin hükümetinin talimatıyla gözaltına alınması sonrası öfke büyüyor. Cumhurbaşkanı

Komşu Bulgaristan’da, Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan bir yolsuzlukla mücadele yetkilisinin merkez sağcı hükümet tarafından görevden alınmasının ardından patlak veren siyasi kriz derinleşiyor. İktidarın yolsuzluk ve ‘mafya gibi davranmakla’ suçlandığı kitlesel protestolar üç gündür devam ederken, Cumhurbaşkanı Ruman Radev de hükümeti istifaya çağırdı.

‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SÜREKLİ OLARAK İHLAL EDİLİYOR’

Radev televizyondan yayınlanan konuşmasında, ‘siyasi gerilimin dinmesinin tek yolunun Başbakan Boyko Borissov’un hükümetinin istifası olduğunu’ söyledi. Hükümetin ‘mafya gibi davrandığını’ söyleyen Radev, “Her yaş ve siyasi kesimden Bulgarlar, son yıllarda sürekli olarak ihlal edilen hukukun üstünlüğünün ve temel sivil özgürlüklerin yeniden tesis edilmesini istiyor” dedi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı, “Öfke derin. Yıllardır biriken öfke korkutma ve güçle bastırılamaz” diye konuştu. Radev, geçtiğimiz yıl atanması konusunda iktidarla anlaşmazlık yaşadığı başsavcı Ivan Gechev’e de istifa çağrısı yaptı.

Bulgaristan’daki kriz, cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan bir yolsuzlukla mücadele yetkilisi ve bir güvenlik danışmanının geçtiğimiz hafta yapılan baskınlarda gözaltına alınmasıyla patlak verdi. Bu adımı Sosyalistlerin cumhurbaşkanı adayı olarak seçilen ve hükümeti sık sık eleştiren Radev’e karşı bir hamle olarak gören binlerce kişi, hükümete karşı ‘Mafya’ ve ‘İstifa’ sloganlarıyla sokağa döküldü.

‘YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI ERTELENİYOR’

Göstericiler, Borissov’un hükümetini ve Başsavcı Gechev’i yolsuzluğa karışmış yetkililer ile yerel oligarklar arasındaki ilişkiye dair soruşturmaları kasten ertelemekle suçluyor. Protestolardan, ‘devletin ele geçirildiği’ ve ‘mafta tipi bir yönetim’ eleştirileri yükseliyor. Cuma günkü eylemlerde 18 kişi gözaltına alınırken, dün düzenlenen gösterilerin barışçıl geçtiği belirtiliyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.