BULGARİSTAN HABERLERİ Haber Girişi : 08 Haziran 2019 07:10

Bulgaristan pasaportlarının geçerlilik süresi 10 yıla uzatılıyor

Bulgaristan pasaportlarının geçerlilik süresi 10 yıla uzatılıyor
Bulgaristan pasaportunun geçerlilik süresinin 10 yıla uzatılmasına ilişkin teklif, Volya Partisi tarafından sunuldu. Tasarının gerekçesinin Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkeler için vizelerin çoğunun 10 yıllık olduğu ve bu vize mühürlerinin pasaport içer
Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerinin ardından birinci okumada yapılan oylama sonucunda Bulgaristan Kimlik Belgeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı onaylandı. Değişiklikler, uluslararası pasaportların, şu ana kadar olduğu gibi 5 yıl yerine 10 yıl geçerli olmasının yanı sıra yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına yönelik kimlik belgeleri çıkarma prosedürünün kolaylaştırılmasını öngörüyor. 

Bulgaristan pasaportunun geçerlilik süresinin 10 yıla uzatılmasına ilişkin teklif, Volya Partisi tarafından sunuldu. Tasarının gerekçesinin Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkeler için vizelerin çoğunun 10 yıllık olduğu ve bu vize mühürlerinin pasaport içerisinde basıldığı belirtilmektedir. 

İçişleri Bakanlığı’nın 10 yıl süreli pasaport çıkartılmasına başlanması için 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren gereken örgütsel ve teknik koşulları sağlaması gerekir.

Bakanlar Kurulu tarafından Meclise sunulan başka bir kanun tasarısı, Bulgaristan kimlik belgelerinin değiştirilmesine ilişkin başvuruların, Dışişleri Bakanlığı’nın elektronik ortamda verdiği hizmetlerine ilişkin otomatik bilgi transfer sistemi üzerinden yapılması için yeni bir prosedür öngörmektedir.

Tasarının gerekçe bölümünde belgelerin ülke dışında lisanslı bir posta veya kurye servis sağlayıcısının hizmetlerinden yararlanarak bizzat alınabileceğine dikkat çekildi. Bu değişikliğin, konsolosluklardan ve diplomatik temsilciliklerden uzak kalan yerleşim yerlerinde ikamet eden yurt dışındaki vatandaşların işini kolaylaştıracağı belirtildi.

Yurt dışında başvuruda bulunulduğu takdirde kimlik belgelerinin çıkarılacağı süreler de azaltılacak. Şimdiye kadar 90 gün olan normal sürede kimlik belgesi çıkartma süresi 45 güne kadar azaltılacak. Hızlı süre ise şimdiye kadarki gibi 60 gün değil, 30 gün olacak.
Kircaali haber
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.