BULGARİSTAN HABERLERİ Haber Girişi : 26 Temmuz 2015 14:46

Bulgaristan'da Partiler, Anayasa'da değişiklikler yapılması konusunda anlaştılar

Bulgaristan'da Partiler, Anayasa'da değişiklikler yapılması konusunda anlaştılar
Bulgaristan Anayasası'nda değişiklikler yapılması konusunda uzlaşmaya vardılar. GERB, Reformcu Blok, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Vatansever Cephesi, ABV ve Bulgar Demokrasi Merkezi, Anayasa'da değişiklikler yapılmasına ilişkin yeni bir yasa
Parlamento'da yer alan parti grupları Bulgaristan Anayasası'nda değişiklikler yapılması konusunda uzlaşmaya vardılar. GERB, Reformcu Blok, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Vatansever Cephesi, ABV ve Bulgar Demokrasi Merkezi, Anayasa'da değişiklikler yapılmasına ilişkin yeni bir yasa tasarısı sundular. Bu çoğunluğun ilk varyantı geri çekip yeni bir yasa tasarısı konusunda birleşme kararından bir gün sonra oldu. Parlamento'ya sunmak için 60 milletvekilinin imzası yeterli olsa da, yöneticiler en az 180 imza toplamakta ısrar etti.

Aslında bu imzalar bu kadar milletvekilinin Anayasa değişikliklerine destek vereceği anlamına geliyor. Böylece Anayasa değişiklikleri ilk okunması ve görüşülmesinde kabul edilebilir.

GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, "Yeni yasa tasarısı tüm GERB, Reform Blok, Vatansever Cephesi ve HÖH milletvekilleri tarafından imzalandı. Tasarıyı ABV Koalisyonu Meclis Grubu'ndan üç milletvekili imzalarken, Bulgar Demokratik Merkezi milletvekillerinden yurt dışında olduğu için sadece bir tanesi imzalayamadı" diye bildirdi.

180 imzanın toplanması Reform Blok'tan Dimitır Delçev reddettiği için son ana kadar belli değildi. Taviz vermesi için bizzat parti lideri Meglena Kuneva'nın milletvekilliyi arayıp ricada bulunması icap etti.

Delçev, sırf Kuneva'nın ricasından dolayı yasa tasarısını imzaladığını ve Parlamento'da iki okunması ve görüşülmesi arasındaki zamanda birinci varyantına benzer yasa değişiklikleri yapılmasına ilişkin yasa tasarısı sunacaklarını izah etti. Yüksek yargı Kurulu'nda açık oylama yapılması ve savcılıkların Anayasa Mahkemesine şikayette bulunmaları imkanı sunulmasına ilişkin değişiklikler söz konusudur.

Parlamento Başkanı Tsetska Tsaçeva, yeni yasa tasarısının oylamasının eylül ayının başında yapılacağını doğruladı.

Parlamento'da Anayasa değişikliklerine ilişkin geçici komisyonun seçildiği kararların ve değişikliklere ilişkin prosedür kuralların değiştirilmesi bekleniyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.