SON DAKİKA BALİKESİR HABERLERİ Haber Girişi : 23 Ocak 2019 23:56

Edremit Belediye Baskani Kamil Saka: Bana Yalan Söylediler..!

Edremit Belediye Baskani Kamil Saka: Bana Yalan Söylediler..!
Kamil Saka, TV100’deki ‘Sağlı sollu Gündem’ programında açtı ağzını yumdu gözünü. Saka, son ana kadar kendisine “adayımız sensin” denildiğini belirterek, “gözümün içine baka baka yalan söylediler” dedi.

 Büyükşehir adaylığı konusunda sonsuz destek verdiğini belirtiği Ahmet Akın’ın da adaylık konusunda kendisini kandırdığını ileri süren Saka, “bana Genel Başkan’ın kafasındaki tek aday sensin dedi ama Selman Hasan Arslan’dan yana görüş vermiş” sözleriyle Akın’a tepki gösterdi.

Edremit Belediyesi’ni adliye koridorlarından kurtardığını, 140 milyon lira borçla devraldığı Belediye’nin borçlarını ödeyip 100 milyon liralık yatırım yaptığını kaydeden Saka, “Edremit’te çıtayı yükslettik, bazıları bunu çekemedi” şeklinde konuştu.  Bağımsız Belediye Başkan Adayı olabileceği şeklindeki bazı söylentilerin de gündeme geldiği programda Saka, “sokakta insanlar bizi bırakma diye boynuma sarılıyor, üç beş parti baronuna yaranamadım. Ben ekibimle varım, ekip arkadaşlarımla son kararı vermeden fikir beyan etmem” dedi.

********

32 yıl süren Belediye Başkanlığı yolculuğunun ardından bu dönem CHP’nin Edremit Belediye Başkan Adayı göstermediği Kamil Saka, TV100’de İsmail Koca ve Aziz Han’ın hazırlayıp sundukları ‘Sağlı Sollu Gündem’ adlı programda açtı ağzını yumdu gözünü.

CHP’nin 31 Mart’ta aday göstermediği Saka, adaylığının önünü kesen siyasi manevraları, bağımsız adaylık konusunu, CHP içinde yaşananları TV100’de anlattı.

İşte Kamil Saka’nın söyledikleri.

İMAR RANTÇILARININ KUCAĞINA OTURAN BİR BAŞKAN OLAMAZDIM

“Sokakta insanlar benim boynuma sarılıyor ‘bizi bırakma’ diye. Ben üç beş tane parti baronuna yaranamamışım. Ben onlara yaranmak için zaten aday olmadım. Onlara hiçbir zaman üç beş tane parti baronuna, üç beş tane imar rantçısına yaranmak için belediye başkanı olmadım. Onlara yaranmamak için, kendi kentimi koruyabilmek için çalıştım. Çünkü bence Edremit, yaşadığımız bölge, Kaz Dağları dünya üzerinde bir cennet. Biz burada yaşayanlar o cenneti korumak mecburiyetindeyiz. Ben bazılarına o yüzde 40 terkleri yaptırmayıp, onların bize teklif ettiği paraları alsaydık belediye başkan adayı bendim bugün. Ama o koşullarda imar rantçılarının kucağında oturmuş bir belediye başkanı olarak ben kendi eşimin, çocuğumun, halkımın, hemşerilerimin yüzüne bakamazdım. Benim alnım açık. Benim kafamı kopardıklarını zanneden o birkaç başkan müsveddesi ve birkaç milletvekili geçinen arkadaşımızın etrafında kendi başlarının koptuğunun farkında değiller. Evet, ben ve ekibim iki ay sonra görevi bırakıyoruz, beyefendiler istedikleri gibi Körfezi peşkeş çeksinler. Ben geldiğim zaman Edremit’teki o 12 katlı 18 katlı verilmiş inşaat ruhsatlarını iptal edebilmek için neler çektim, nelerle uğraştım onu ben biliyorum. Onu da Ankara’daki parti büyüğü olduğunu öne süren, ama baktığımız zaman Edremit’i küçücük gören zihniyetler bunun hesabını verecek.

EDREMİT BELEDİYESİ’Nİ AĞIR CEZA KORİDORUNDAN ALDIK AVRUPA KORİDORLARINA TAŞIDIK

Açık ve net bir şekilde şunu söyleyeyim; politikayı ben hiçbir zaman kişisel olarak yapmadım. Politika bir ekip işidir. Birkaç gün kendime gelmek için dinlendim. Çünkü ben açık ve net bir şekilde şunu söyleyeyim; böyle bir neticeyi beklemiyordum. Partimde genel başkanım ve genel başkan yardımcılarının bana verdikleri güvence bu değildi. Çünkü ben açıkça altı tane belediyeyi devraldım. Devraldığım altı tane belediyenin ana belediyesi Edremit Belediyesi başkanı son 2 – 2,5 yılını makam koltuğunda değil başka koltuklarda geçirmiş. Ana belediyenin yapısından doğan kadronun yüzde 90’ı KOM’da, Burhaniye Ağır Ceza’da yargılanmış, halen daha bazılarının yargılanması devam ediyor. Diğer belediyelerin dört tanesinden gelen; -Kadıköy Belediyesini saymıyorum bile. Akçay, Altınoluk, Zeytinli ve Güre Belediyelerinden gelen kadroların içinde baktığımız zaman bunların içinden bir kadro oluşturmaya çalıştım. Evet, bugün aday gösterilen arkadaşımızın Fen İşleri müdürünü aldık, belli bir noktaya getirdik. Diğer başka yerde yer alan arkadaşımızın Mali Hizmetler müdürünü aldık, bir yere getirdik. Şu an ikisi de nerede biliyor musunuz? FET֒den dolayı memuriyetten atıldılar. İkisi de CHP’li belediye. Son 20-25 yılı CHP’de geçmiş bu belediyelerin. Ve belde belediyelerinin en önemli kadrolarını taşıdım. Yazı İşleri’nden bile önemlidir Fen İşleri ve Mali Hizmetler. Maalesef bu iki belediyenin kadrolarındaki müdürlüklerini yapan bu iki arkadaş FET֒den dolayı memuriyetten atıldılar. Böyle bir yapıyı aldık 140 milyon borçla. Üç yıl içinde bu altı belediyeyi tek belediyeye indirdik, çalışan bir belediye yaptık. Edremit belediyesini Ağır Ceza Mahkemesi koridorlarından, Sulh Ceza Mahkemeleri salonlarından alıp, Avrupa Parlamentosu koridorlarına taşıyarak 12 Yıldızlı Avrupa Kenti yaptık. Bunun ödülünü de halkın gözünde müthiş bir şekilde aldık. Müthiş bir destek sağladık.

GÖZÜMÜN İÇİNE BAKARAK YALAN SÖYLEDİLER

‘Ben oy vermedim ama çoluk çocuğumla beraber senin için koşturacağım’ diyen insanlar o kadar çoktu ki. Halen daha yine aynı şeyler söyleniyor. Ama üç beş tane parti baronuna, benim gözümün içine bakarak yalan söyleyen bir iki milletvekiline, bunlardan bir tanesi Edremit’ten milletvekili seçilen arkadaşımız açık ve net ‘ben seni istemiyorum, çünkü sen benim önümde engelsin’ dedi. Diğerleri ‘Kamil abi, Kamil abi’ diyerek peşimden koştu. Genel başkan ve genel başkan yardımcıları ‘sen burada ne arıyorsun, sen git işini, şunu bunu yap’ diyerek, ‘senin yerin garanti, bir belediye başkanı değiştirmek kolay değil’ diyerek benim gözümün içine bakarak yalan söylediler bana. Neden? Ben başarılı olmuştum bana göre. Çünkü o 140 milyar lira borçla devraldığımız Edremit Belediyesinin borçlarını ödedik, yapılandırdık, yaklaşık 100 milyon lira civarında bir yatırım yaptık. Edremit hakikatten bir kente benzemeye başladı. Edremit’te çıta yükselmeye başladı. Bazıları tabi çekemedi, işine gelmedi. Neden? Edremit’i yiyemediler eskisi gibi.

GÜN DOĞMADAN NELER DOĞAR

Altınoluk Mahallemizde artık inşaatlar normal nizama göre yapılmaya başlandı. Buna göre yapmayanlar başka beldelere kaçmaya başladı. Bu da onların işine gelmedi. Kolay para kazanmak varken neden Kamil Saka’nın koyduğu kurallara; daha doğrusu yasanın koyduğu kurallara göre hareket edip de yüzde 20’lik yere yüzde 20 inşaat yapsınlar. Ne güzel avantalar vardı daha önceki dönemlerde, onlar bitmişti. Ama şunu bilin ki Edremit belediyesinin çok uzun yıllardan beri ilk defa bir döneminde belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin hiç biri Ağır Ceza’ya gitmeden, Ağır Ceza’larda yargılanmadan, ceza almadan bir dönemi tamamladılar. Bu şeref de bana yeter de artar bile. Alnımın akıyla bu işin altından kalktığımın ön önemli belirtisidir bu. Bu konuda şunu da açık ve net bir şekilde söyleyeyim ki vefat nedeniyle aramızdan ayrılan birkaç arkadaşım ve 31 tane meclis üyeme bu konuda verdikleri destekten dolayı, hangi partiden olursa olsun, başta belki meclis toplantılarında en çok kavga ettiğim Sevgili Murat Tuna olmak üzere hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Benim kendi partimden olup, bütün çabalarımıza, uğraşılarımıza destek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ve her şeyin ötesinde Edremit halkına çok teşekkür ediyorum. Şunu bir kez daha belirteyim: ben bir Edremit sevdalıyım, Edremit’i çok seviyorum. Ve Edremit için, Edremitliler için her şeyin bitmediğini, gün doğmadan çok şeylerin doğabileceğini bir kez daha tekrarlıyorum.

CHP’NİN ÜÇTE BİRİ OY ALAN PARTİYE BALIKESİR’İ TESLİM ETTİLER

Ben Kamil Saka’ysam ekibimle beraber Kamil Saka’yım. Ekibimle son kararları vermeden hiçbir şekilde fikir beyan etmem. Bütün arkadaşlarımızla toplanırız, bu işte birlikte çalıştığımız elini bizimle beraber taşın altına sokan bütün arkadaşlarımızın görüş ve düşüncelerini alır, ondan sonra hareket ederiz. Ama bir tek şey söylemek istiyorum ki; hak, hukuk, adalet diye bağırarak bizleri salonlarda ‘kahrolsun sosyal faşistler’ diye yuhalayan, bugünkü ilçe ve il yönetimlerinin yaptıkları bu demokratik çabadan dolayı alınlarından öpüyorum. O kadar demokratikçe çalıştılar, çabaladılar ki ‘biz ön seçimde üçüncü, dördüncü sıradaydık, o yüzden milletvekilliği bizim hakkımızdı’ diyen milletvekili arkadaşlarımız, ön seçimde birinci sırada çıkan adayı nasıl tepe takla getiririz diye o kadar çok uğraştılar ki hepsini tebrik ediyorum. Hepsine siyasi yaşamlarında başarılar diliyorum. Balıkesir’e bugüne kadar verdikleri katkılardan dolayı bütün milletvekili arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Balıkesir’in haklarını o kadar korudular ki yaklaşık bizim üçte birimiz oy alan bir partiye bile Balıkesir’i teslim ettiler. Ve inanıyorum ki bu arkadaşlarımızın çabaları Balıkesir’deki 20 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesini almaya yetecek. 21-0’la Balıkesir CHP’nin kalesi olacaktır diye düşünüyorum. Bu arkadaşlarımızın çabalarıyla hakikatten seçimde müthiş bir fark atarız.

BENİMLE ÇOCUKLA OYNAR GİBİ OYNARKEN HİÇ UTANMADILAR MI?

Türkiye’de 32 yıl, yani 7 dönemle belediye başkanlığını en uzun süreyle yapmış kişiyim. Cumhuriyet Halk Partisi’nde böyle bir kişi yok. Bildiğim kadarıyla bir başka partide de yok. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı, genel başkan yardımcılarından herhangi biri bana deseydi ki ‘ya Kamil Başkan gel, sen bizim partimizin medarısın, iftiharısın, şusun, busun. Bundan sonra biz seni artık danışman olarak değerlendirmek istiyoruz. Bir başka arkadaşımızı oraya koyalım. Hem yol göster hem diğer belediye başkanlarına yardımcı ol’ deseydi dilleri mi aşınırdı. Benimle; 32 yılda 7 defa belediye başkanlığı kazanmış bir kişiyle, çocuklaş oynar gibi oynarken hiç utanmadılar mı? Bir gün önce, Salı günü genel başkan yardımcısı olduğunu ileri sürdüğü bir arkadaşım ‘yahu Kamil burada ne oyalanıyorsun sen, senin işin garanti. Yahu sen git bir an önce Zeytin Çalıştayına hazırlan. Şu zeytin çalıştayını yapalım seçimden önce’ diyen adam. O gün sadece benim dosyamın Parti Meclisi’ne indiğini, Bandırma ve Ayvalık konusunda sıkıntı çıktığını ve bir haftaya sonraya kaldığını söylediler. ‘Yahu Kamil Abi sen ne arıyorsun burada git, senin işinde en ufak bir problem olsa, bir sıkıntı olsa ben sana söylerim’ diyor. Soyadı Erkek olan, fakat erkeklikle ne kadar bağdaştığını bilemediğim genel başkan yardımcısıyla bir gün önce konuştum. ‘Tamam, Kamil abi bir problem yok’ diyor. ‘Ama Seyit Başkanla görüşeyim Çarşamba günü Edremit dosyası görüşülecek mi görüşülmeyecek mi ondan sonra sana bilgi vereyim’ diyor.

AHMET AKIN BİLE BANA YALAN SÖYLEDİ!

Maddi, manevi her şeyimle uğraş verdiğim, Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapabilmek için kendi adaylığımdan daha fazla çaba gösterdiğim Ahmet Akın, ‘Kamil Abi genel başkanın kafasındaki tek adam sensin’ diyor. Halbuki Ahmet Akın bile gitmiş oraya Hasan Arslan’ı istiyorum diye beyanat vermiş. Bu kadar yalan söyleyen insan bir arada nasıl toplanmış ona hayret ediyorum. Aday yaptığınız adam bir dönem belediye başkanlığı yaptı, dört tane yerden ceza aldı daha davaları devam ediyor. 32 yıldır belediye başkanıyım Allah’a bin şükür bir ceza almışlığım yok yahu. Bu mudur başarıya ödül. Bu mudur particilik, bu mudur partilisine sahip çıkmak? Tamam kardeşim senin orada bulunmanı siyasi güç olarak uygun bulmuyorum, değiştireceğim dersin. Bu kadar basit ve net. Neden benim yüzüme bu şekilde konuşulup, arkamdan bu şekilde madik atıldı. Benim içime sindiremediğim bu yahu.

RANT CEPHESİNE İMARI PEŞKEŞ ÇEKTİRMEDİK

Bugünkü yöneticilerden hiç biri benden daha eski değil ki. Ben alnımın akıyla seçim kazanarak bugüne kadar geldim Cumhuriyet Halk Partisinde. Ben Güre’de belediye başkanı olduğum sırada yüzde 34’le işe başladım, yüzde 67’yle Güre’yi bıraktım. Beş yıldır Edremit’te hasbelkader dışarıda olmadığım süreç içerisinde gitmediğim bir tek cenaze yoktur. Ve karşılığında ne? Yüzüme bakarak söylenen bir sürü yalan. Yüzüme bakarak söylenen yalanlar var. Bu ne? İmarı peşkeş çekemediler rant cephesine. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile aynı şeyi söylüyorum; peşkeş çekemedi benim partim de peşkeş çekemedi Edremit’te. Neden? Çünkü biz engel olduk. Şimdi de engeli ortadan kaldırdılar rahat edecekler. Bu kararda Muharrem İnce’ye yakınlığım ve dostluğumun hiç etkisi yok. Bunu söyleyenlerin hepsi yalan söylüyorlar.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.