Engelsiz Gönüller Lazim


Toplumda engellileri değersizleştiren, sorunlarını arka plana atan bir yaklaşım var. 
Engelliye empati kurarak yaklaşmasını  bilmiyoruz. 
Belki toplum olarak iyi niyetli olabiliriz ama onlarla iletişime geçemiyoruz. Tüm insanların toplumda ki engelli algısını sağlıklı hale getirmesi gerekiyor.
Bu algı, şu anda ailelerin bilinçsiz olmasından dolayı bir çok engelliyi eve hapsetiyor. Bu da kendilerini ifade eden bireyler ve hatta ifade edemeyenlerin bile kendilerini kötü hissetmesine sebep oluyor ve onların üretkenliğini düşürüyor. 
Engellilerin en büyük ihtiyacı; küçük başarıları takdir eden bir çevre ve öz güven. Bunun için kendilerini ifade edecekleri, gerçekleştirecekleri fırsatları vermek gerekir. Bu da toplumsal bilinçlenmemiz gerektiğini gösteriyor... 
Bütün kurumlar bunlarla ilgili çalışmalar yapmak zorunda nedeni ülkemizde yirmi milyon engelli bireyin varlığı ve yaşama haklarına saygı duyulmasıdır. Her köşede onların hakkını savunur yazılar, levhalar, tabelalar olması gerekiyor.
Cezaların onların lehine olması rahatça şikayet edip hakkını arayabilmeleri gerekiyor. (İlla ki sosyal medyada seslerin yükselmesi beklenmeden) Oyun alanları, sosyal yaşam alanları, aile eğitimleri, aile psikolog destekleri yardımları, yaşam koçları ve düzenli her ay aile ziyaretleri olması gerekiyor. 
Doğru ekiple eğitimciler ve hatta görev alacak STK’lar ev ziyaretlerinde engelli bireylerin yaşam kalitesi, durumu, eğitimi, ihtiyaçları gibi gibi çizelgeler hazırlanması gerekiyor. 
Engelli bireylere sizde bizimle yaşıyorsunuz ve biz sizin her zaman yanınızdayız olgusunu önce devletin sonra da toplumun onlara hissettirilmesi gerekiyor... 

CANAN MAT
Avrupa Haber


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.