SİYASET Haber Girişi : 30 Ocak 2021 23:02

Erdoğan’ı dokudu, Guinness’e aday oldu

Erdoğan’ı dokudu, Guinness’e aday oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 34 farklı fotoğrafı 35 yıldır halıcılık yapan Mustafa Acar ile 20 yıllık halı ustası Vahid Rostami ve ekibi tarafından 6 metrekarelik ipek halıya işlendi. 6 milyon 328 bin düğüm sayısına sahip, yapımı 8,5 yıl süren, 506 renk tonu

Tamamen ipek olan halı 3 dalda Guinness rekoruna aday. El dokuması halıyı yapan 51 yaşındaki Halıcı Mustafa Acar ve ekibi bu halının, dünyanın ilk kapsamlı biyografik halısı olduğunu, dünyanın ilk bir insana ait en fazla resminin kullanıldığını (34) ve dünyanın en fazla renk ve tonlarının kullanıldığı halısı olarak Guinness'e başvuracaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilmek istenilen 6 metrekarelik halıda 6 milyon 328 bin düğüm ve 506 renk tonunu bulunuyor.

Foto :İHA 6 metrekarelik halıda 6 milyon 328 bin düğüm bulunuyor.

ÜÇ DALDA GUİNNESS’E ADAY

Yapımı 8,5 yılda tamamlanan halının özelliklerini anlatan 35 yıldır halıcılık yapan Mustafa Acar, “Halımız tamamen ipek olup sadece yüzlerde çok özel bir yün kullanıldı. Ama geri kalan tamamen ipekten dokundu. 6 milyon 328 bin ilmek sayısıyla dokunmuş bir halıdır. Biz bu halıyı 3 dalda Guinness'e aday bir halı olarak dokuduk. Ve dünyada en fazla renk ve tonun kullanıldığı bir halı” dedi. Mustafa Acar, pandemi dolayısıyla Guinness'e henüz başvurmadıklarını, pandemi sonrası dönemde avukatları vasıtasıyla başvuracaklarını söyledi.

Foto: İHA / Halı üzerinde Erdoğan’a ait 34 farklı fotoğraf bulunuyor.

“DAHA ÖNCE KİMSEYE NASİP OLMAMIŞ BİR HALI DOKUMAK İSTEDİK”

Halıyı dokuma fikrinin nasıl ortaya çıktığını açıklayan halıcı Mustafa Acar, “2012 yılında o dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanımıza kendisi ve annesi merhum Tenzile hanımın halısını dokuduk. Kendisiyle tanıştıktan sonra, çok çok özel bir karakterle özel bir insanla karşı karşıya kaldığımızı hissettikten sonra ona yakışır, ona değer bugüne kadar daha önce hiç kimseye nasip olmamış, hiç kimseye dokunmamış bir halı dokumak istedik. Bu anlamda da bir biyografik halı dokuma kararı aldık. 2012 yılında dizaynına başladık. Dizayn aşamasının ardından uzun bir süreci nihayete erdirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Foto: İHA / 35 yıldır halıcılık yapan Mustafa Acar

“İSTENEN RENGE ULAŞANA KADAR ONLARCA KİLO İPEK HEBA OLDU”

Normalde klasik bir dokuyucunun kullandığı teknikten farklı bir teknik kullandıklarını belirten Mustafa Acar, ”Bizim bu halımız klasik dokuma sanatlarının fersah fersah ötesinde bir dokuma tekniğine sahip. Bu sadece bize özel bir teknik. İlk etapta sadece dizayn ile alakalı işlemlerimize başladık. Yaklaşık 8-10 motifleme yaptıktan sonra onlarca dizayn yaptıktan sonra bu dizaynda karar kıldık. Dizaynımızı gerçekleştirdikten sonra bu sefer motiflemesine başladık. Normalde klasik halılarda motif, dokuyucu karşısına bırakılır. Dokunmaya başlar. Ama bu halıların özellikle bize ait halıların dokuması ilk etapta motifleme esnasında dokuması gerçekleştirilir. Motifleme safhası bittikten sonra normal bir halıda kullanılacak renklerin boyama süresi 3-4 günü alırken bizim bu halıdaki kullandığımız boya süresi, renk ve tonların ortaya çıkarılması geceli gündüzlü 6 – 6,5 ayımızı aldı. Biz dışarıya dokuduğumuz halılarda boyama işlemi için boyama ustalarına bu işi havale ederiz. Ama bu işte özellikle Vahid Rostemi ile gecemizi gündüzümüze katarak bütün boyamalarını kendimiz yaptık. Boyama esnasında onlarca kez onlarca kilo ipek maalesef heba oldu. Ta ki istediğimiz renk ve tonu yakalayıncaya kadar” ifadelerine yer verdi.

Foto: İHA / 20 yıllık halı ustası Vahid Rostemi ve ekibi halıya büyük emek verdi.

“LİDERLİĞİNE YAKIŞIR BİR HALI YAPMAK İSTEDİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile annesi Tenzile Erdoğan'ın beraber bir karesini 2012 yılında halıya dokuduktan sonra tanıştıklarını anımsatan halı ustası Mustafa Acar, ”Kendisiyle tanıştıktan sonra özel kişiliğinin farkına vardık ve o liderliğine yakışır bir halı yapmak istedik. Biz de bu amaçla kolları sıvadık. Böyle bir biyografik halı dünyada dokunmamış bir halıyı Cumhurbaşkanımıza layık olacak şekilde halı dokumak istedik. Bütün amacımız da bu. En nihayetinde kendisine söz verdiğimiz şekilde takdim etmek istiyoruz” diye konuştu.

“MESLEKTAŞLARIMIZ BÖYLE BİR İŞİN YAPILMASINN MÜMKÜN OLMADIĞINI İDDİA ETTİ”

Halının dokuma ve boya aşamasında yer alan 20 yıllık halı ustası Vahid Rostemi ise şunları kaydetti:
“Aslında 8,5 yıl önce başladığımızda halıcı meslektaşlarımız böyle bir işin yapılmasının mümkün olmadığını iddia ettiler. Yani 34 portre böyle bir halıda, bir araya gelmesi ve dokumasının çok zor olduğunu, bizim de başaramayacağımızı iddia ettiler. Ama biz Mustafa beyle tüm azmimizle bu işe başladık. Mümkün olmayan bu işi gerçekleştirdik. Yıllar boyu tecrübemizi kullanarak bu amacımızı nihayete erdirebildik. Şu anda onun gururunu yaşıyoruz.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.