GÜNDEM Haber Girişi : 24 Ocak 2019 23:22

Mahkum yakınları seçimler öncesinde sevinmek istiyor

Mahkum yakınları seçimler öncesinde sevinmek istiyor
Cezaevlerinde mahkumların derdi büyük. Mahkum yakınları seçimlerden önce af istiyor, ceza indirimi istiyor. Cezaevlerindeki mahkumları fiziki ve ruhi olar sıkıntı içerisinde kıvranıyor.

Cezaevinden yeni çıkan bir mahkumanlatıyor. Cezaevlerinde mahkumlar zor durumdu. cezaevlerinin kalabalık olması dolayısıyla mahkumlar adeta işkence çekiyor. Koğuşlarda mahkumlar neredeyse üst üstüne yatıyor. 


Bir taraftan fiziki kurallar diğer taraftan ruhi bunalımlar cezaevlerini yaşanmaz hale getiriyor. Hükümlü ve tutuklular mapushanede sıkıntı içinde. Zaten dört duvar arasında bulunan mahkumların içlerinde gerçekten suçsuz olanlar veya yanlış karar dolayısıyla yatanlarda bulunuyor.

Af ve ceza indirimi cezaevlerinde önemli gündem maddelerinden birisidir.İki mahkumun bir araya geldiği yerde, yürürken, otururken af konuşuluyor. Cezaevlerinde insanlar yakınlarının, çocuk ve eşlerinin hastetiyle büyük bir ıstırap çekiyor. Kısa telefonlar ve görüşler mahkumları hayata bağlayan en önemli hususlardan birisi olmaya devam ediyor. Elbette beş yıldızlı otaller değil buralar. Herkes olayın farkında.Suçu olanlar suçunun cezasını çekmeli. Ama bazı insanlar var ki gerçekten pişman  Evet yasalara göre bir suç işlemiştir  Ancak hiç mi insan hata yapmaz?Devletin gayesi insanları mahkum yaparak cezaevlerinde çürütmek değilki... Aslında insanları ıslah etmektir gaye.

Cezaevlerinde yatan insanların ıslah olup olmadığı cezaevi yöneticileri tarafından bilinmektedir. Zaten onların dosyalarına her mahkum için birşeyler yazılıp çiziliyor. Buradaki insanlar genel bir aftan ziyade en azından ceza indirimi veya bir infaz yasası ile cezalara indirim getirmek ve zaten çoğu cezasını yatmış insanların bir an önce hürriyetine kavuşmalarını sağlamaktır.



Mahkumların dışarıda bekleyen anaları, babaları, kardeşleri, eş ve çocukları da bir o kadar hüzünlüdür. Sanki onlarında ellerine kelepçe, ayaklarına pranga vurulmuştur.

Ekonomik olarak ayakları üzerinde zor bela duran mahkum yakınlarının bir an önce sevindirilmesi ve Devlete de yük olmaktan kurtarılması için bir af veya ceza indiriminin çıkması şarttır. Toplumsal barışın sağlanması ve kanayan yaraların durdurulması için Devlet büyüklüğünü göstermelidir. Cezaevlerinin dolmasında, sadece kişiler mi suçludur? Eğitim sisteminin, ekonomi sisteminin, Devlet politikasının hiç mi suçu yok? İnsan neden cezaevine girer ki? Cezaevine insanları götüren vasıtaların, sebeplerin hiç mi suçu yok. Tek başına suçlu olan insan iradesimidir? 

Seçimlerden önce af bekleyen mahkumların aileleri sosyal medya aracılığıyla söylemek istediklerini, arzularını, umutlarını, hayallerini dile getiriyor ve bunun mücadelesini veriyorlar.

Devletimizden tek isteğimiz bir an önce ceza yasasının çıkması, infaz yasasında gerekli değişimin yapılmasını sağlamaktır. Mahkum yakınları seçimler öncesinde sevinmek istiyor.

KAPSAMHABER

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.