TÜRKİYE Haber Girişi : 18 Kasım 2018 13:46

Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur? 2018’de Mevlid Kandili ne zaman?

Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur? 2018’de Mevlid Kandili ne zaman?
Mübarek Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? 2018 Mevlid Kandili tarihi ne zaman ve hangi gün?

İslam âleminin heyecanla beklediği bir mübarek güne daha kısa bir süre kaldı. 2018 Mevlid Kandili tarihi bu sene yine dua ve ibadetler ile geçirilecek. Yatsı namazı saatinde camiler dolup taşacak, eller semaya açılacak. Müslümanlar için en değerli günlerden birisi olarak kabul edilen bu önemli gün yine birlik, beraberlik içerisinde geçirilecek. Öte yandan ‘Mevlid Kandili ne zaman’ sorusu da merak ediliyor. Peki Mevlit Kandili ne zaman ve hangi gün idrak edilecek?


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yayınladığı dini günler takvimine göre bir önemli güne daha kısa bir süre kaldı. 2018 Mevlüt kandil  tarihi

Mevlid Kandili 2018; Başladığı akşam:

20 Kasım
Salı
Bittiği akşam:
21 Kasım
Çarşamba

kişi tarafından yine sevinç ile karşılanacak. Müslüman alemi bugünü dua ve ibadetler ile geçirecek. Yatsı ezanı ile birlikte ülke genelinde camiler dolup taşacak. Öte yandan 'Mevlid Kandili ne zaman' cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi. Peki Mevlit Kandili ne zaman ve hangi gün idrak edilecek?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

Ellerin semaya yükseleceği bu önemli geceye kısa bir süre kaldı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Mevlid Kandili tarihi;

Mevlid Kandili bu sene 19 Kasım Pazartesi günü idrak edilecek. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

mevlid-kandili-ne-zaman

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir. İslam âlimleri mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.

Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili hususi bir ibadet mevcut değildir. Namaz, tilavet-i Kur'ân, dua gibi bütün ibadet çeşitleri ile gece ihya edilebilir… Mübarek gecelerde kılınan bazı hususi namazlar sünnette mevcut değildir; muteber bir rivayete de istinad etmezler.

Bu, “O gecelerde namaz kılmak mekruhtur” anlamına gelmez. Teheccüd ve nafile namazları teşvik eden rivayetler çoktur. Bunların mübarek gecelerde yapılması elbette daha faziletlidir.” (Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/289). Kandil gecelerine ait olduğu kaydedilen namazları da ayrıca kılmakta bir beis yoktur; sevaptan hâli değildir.
ramazan3-shutterstock

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî'ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür.

Âdem aleyhisselam ve her şey, Onun şerefine yaratılmıştır. Arş ve gökler, Cennetler üzerine, mubarek ismi yazılmıştır. Ona Muhammed adını, dedesi Abdülmuttalib koydu. Onun adının yeryüzüne yayılacağını, herkesin Onu medhedeceğini rüyada görmüştü. Muhammed, çok medholunan demektir.

Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.