NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 11 Aralık 2015 02:01

Nobel Ödülleri sahiplerine verildi

Nobel Ödülleri sahiplerine verildi
DNA onarımı hakkındaki çalışmasıyla Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünü bugün Stockholm'de düzenlenen törenle İsveç Kralı 16′ncı Gustaf'ın elinden aldı.
2015 yılı barış, fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel ödülleri, Oslo ve Stockholm'de düzenlenen törenlerle sahiplerine verildi.

2015 yılında Nobel Ödülü'ne Kimya, Fizik, Biyoloji, Tıp, Edebiyat ve Ekonomi dallarında layık görülen bilim insanları, ödüllerini İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen görkemli törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf'ın elinden aldı.

Ödül töreni sırasında arada çalınan müzikler arasında Mozart'ın Türk Marşı da vardı. Bu marşın seçilmesi, Aziz Sancar'a bir jest olarak yorumlandı.


Stockholm Konsert Huset'te (Konser Evi) düzenlenen törene, çok sayıda davetlinin yanı sıra Kraliyet ailesi bütün fertleri de hazır bulundu. Yapılan kısa konuşmaların ve müzik resitallerin arasında ödüller sahiplerine takdim edildi.

TIP VE FİZİK ÖDÜLLERİ

Nobel Tıp ödülünü bu yıl İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ile Çinli Youyou Tu paylaştı. William Campbell ve Satoshi Omura'nın milyonlarca kişiyi etkileyen nehir körlüğüne karşı geliştirdikleri ilaç dikkate alındı. Nehir körlügü mikroskobik boyutlarda bir kurtçuk taşıyan bir çeşit karasineğin ısırması ile bulaşıyor. Ödülü paylaşan üçüncü araştırmacı Çinli Youyou Tu da sıtmaya karşı geliştirdiği yeni tedavi yöntemiyle adını duyurdu.

Temel parçacıklardan nötrinonun bir kütleye sahip olduğunu ortaya koyan araştırmacılar Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

MARDİNLİ AZİZ SANCAR DA ÖDÜLÜNÜ ALDI

Çalışmalarını ABD'de sürdüren Mardin doğumlu genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'nü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı.

Edebiyat Ödülünü ise Belaruslu yazar Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç kazandı.

Tüketim, yoksulluk ve refah konularındaki analizleri, İngiliz iktisatçı Angus Deaton'a Ekonomi Ödülü'nü kazandırdı.

Her biri 850 bin euro değerindeki ödüller, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunuluyor.

Ödül töreninin akabinde, binin üzerinde davetliye Stockholm Belediyesi'nde Nobel yemeği verilecek. Yemeğe; İsveç Kraliyet ailesi, İsveç Başbakanı Steven Löfven, bakanlar, parti temsilcileri ve yabancı ülke temsilcileri ile ödül alanlar katılacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.