NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 28 Haziran 2015 04:12

NORVEÇ'TE 'ORUÇ' SÜRESİ FARKI

NORVEÇ'TE 'ORUÇ' SÜRESİ FARKI
Norveç'te farklı bölgelerde 20 saati aşan oruç süresine dair farklı uygulamaların olduğunu söyleyen İslam Konseyi'nin araştırma grubunda yer alan Bosnalı imam Dr. Faruk Terziç, "Zorluk oruç saatlerinin uzun olması değil, gecenin kısa olması" dedi
Konuyu gündeme alan İngiliz yayın organı BBC, Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülkenin oruç saatleri açısından üç bölgeye bölündüğünü yazdı. Kimi Müslümanların oruç için geldikleri ülkelerin saatlerini esas aldığını; kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresinin, yerel saatlere uyarlandığını; kuzeyde yaşayanların oruçlarını Mekke'deki insanlarla aynı saatte açmadığını ancak oradakilerle aynı süre oruç tuttuklarını; daha güneyde ise güneşin doğuş ve batışına göre oruç tutulduğunu yazdı. Oslo'da oruç bugün 03:09'da başladı. Oslo için iftar vakti 23:46. Toplam oruç süresi 20 saat 37 dakika. Haberde bu süreyi uzun bulan kimi Müslümanların Mekke saatine göre ya da geldikleri ülkelerin saatlerine göre oruç tuttuğunu yazdı. İslam Konseyi'nin bir araştırma grubunda yer alan Bosnalı imam Dr. Faruk Terziç, Konsey'de bu konuda farklı görüşler bulunduğunu, kimilerinin yerel, kimilerinin de Mekke saatinin temel alınmasını savunduğunu söyledi. Terziç oruç saatlerinin uzun olmasından ziyade, iftarla sahur arasındaki sürenin, yani gecenin kısa olmasının insanları zorladığını söyledi. Terziç bu süre içinde iftar, akşam namazı, teravihin bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 5 milyon nüfuslu Norveç'te 200 bin kadar Müslüman yaşıyor.
Muharrem seren -Ajans media
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.