GÜNDEM Haber Girişi : 20 Kasım 2014 23:43

ÖĞRETMENLİK ŞEREFLİ MESLEKTİR

ÖĞRETMENLİK ŞEREFLİ MESLEKTİR
ÖĞRETMENLİK ŞEREFLİ MESLEKTİR.

ÖĞRETMENLİK ŞEREFLİ MESLEKTİR

 

 

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle, tüm hocalarımıza hürmetlerimi sunuyor, konuyla ilgili bilgi ve duygularımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Cenab-ı Allah insana akıl, görme ve işitme yeteneği vererek öğrenme imkanı sunmuştur. İlk insan ve ilk peygambere bütün isimleri O öğretmiştir. Vahiy yoluyla bütün peygamberlere  bilgiyi ve kalemle yazmayı da Allah öğretmiştir. Kısacası Allah, bütün Peygamberlerin öğretmenidir.

 

Peygamber Efendimiz (s) bir gün mescide girdiğinde, iki grup insanla karşılaştı. Bir grup ilimle, diğer grup ise, zikir ve tesbih ile meşgul idiler. Rasulüllah her iki gruba da biraz baktı ve '' Ben öğretmen olarak gönderildim '' diyerek ilim grubunun yanına oturdu.

 

Sevgili Peygamberimiz (s) olağanüstü çabayla aile fertlerine ve sahabelerine çok şeyler öğretmiş ve seçkin insanlar yetiştirmiştir. İnsanları cehalet karanlığından kurtarmak, böylece dünya ve ahiret mutluluğunu kazandırmak istemiştir.

 

Diğer yandan da : '' Vallahi senin sayende bir kişinin hidayete kavuşması, kırmızı renkli deve sürüsüne sahip olmandan çok daha hayırlıdır. '' buyurarak, insan kurtarmanın engin sevabına işaret etmiştir. Bazı hadis alimleri, öğretmenlerin de bu büyük mükafata dahil olduğunu söylemiştir. Zaten bizim öğretmenlerimiz, binlerce öğrencinin doğru düşünmesine, inanmasına, güzel ve yararlı şeyler yapmasına vesile olmaktadırlar.

 

Büyük alim Ebulleys Semerkandi : '' Cephede vatan toprağını korumak ve milletini kurtarmak için çarpışırken ölen insan şehit olur da; imanı korumak için hizmet ederken ölen hoca ( öğretmen ) şehit olmaz mı? Vatanı korumak ne kadar kutsal ise, imanı kurtarmak da o kadar  kutsaldır.''  sözüyle öğretmenliğin şerefli bir meslek olduğuna işaret etmiştir.

 

Hz. Ömer : '' Eğer dualarımın kabul olacağını bilseydim, Allah'tan iyi yetişmiş insan isterdim'' demiştir. Buna ilave olarak pek çok toplantıya gençleri de çağırarak onlara hem değer vermiş, hem de tecrübe kazanmalarını sağlamıştır. İşte öğretmenler de, anne ve babalarından emanet aldıkları çocuklara hem dünya, hem de ahirette lazım olacak bilgileri vererek, iyi insan  yetiştirmektedirler. Öğretmenlik, insan yetiştirme sanatıdır dersek, bir gerçeği en özlü şekilde ifade etmiş oluruz.

 

Eğitim ve öğretime en müsait canlı insandır. Ama eğitimi en zor olan ve en uzun süren, gene insandır. Öğretmenler, '' Ben muallim olarak gönderildim '' buyuran son Peygamberin eğitimcilik görevine talip olmuşlardır. Rasulüllah kendi döneminde karşılaştığı zorlukların tam aynısı olmasa da, benzeri zorlukları öğretmenler de mutlaka yaşayacaklardır. Kısacası öğretmenlik zor meslektir.

 

Eğitim ve öğretim ne kadar zor, ne kadar uzun ve ne kadar masraflı olursa olsun, asla terk edilemez ve ihmal edilemez bir alandır. Nimetler, külfetlerle doğru orantılıdır. Eğitim uğrunda çekilen sıkıntılar, hem dünya hem de ahirette ödül olarak karşımıza çıkacaktır.

 

Bu önemli gün vesilesiyle, ebediyete göçmüş tüm öğretmenleri rahmetle anıyor, hayatta olan öğretmenlere de sağlıklı uzun ömür ve hayırlı hizmetler diliyorum.

 

 

 

 

Turgut AÇARİ

    Balıkesir Müftüsü   

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.