AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 06 Ocak 2015 11:56

Tarihi an! Müslimanlara sahip çıktılar

Tarihi an! Müslimanlara sahip çıktılar
Almanya'nın Köln kentinde düzenlenecek olan "İslam karşıtı yürüyüş"e karşı çıkan binlerce kişi yürüyüşü engelledi.

KÖLN'de, aşırı sağcı Pegida'nın uzantısı Kögida'nın düzenlemek istediği yürüyüş, binlerce karşı gösterici tarafından engellendi. Tarihi Köln Katedrali de aşırı sağcılara tepki olarak ışıklarını kapattı.

Almanya'da, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) adlı İslam karşıtı grubun Köln'de Kögida adıyla düzenleyeceği yürüyüş, karşı göstericiler tarafından engellendi. Kögida grubu, Deutz Semti'ndeki Otto Meydanı'nda bir araya geldikten sonra Köln Katedrali yanındaki Roncalli Meydanı'na kadar yürümeyi planlıyordu. Ancak İslam karşıtı Kögida'nın toplandığı Otto Meydanı'nın etrafı ve grubun yürüyüş güzergahı binlerce karşı gösterici tarafından sarıldı. Yürümek için çıkış yolu bulamayan yaklaşık 300 aşırı sağcı, Otto Meydanı yanındaki Deutz Tren Garı'ndan trenlere binerek uzaklaştılar. Kögida'nın toplandığı meydanın etrafını demir bariyerle çeviren polis, meydanın etrafında adeta etten duvar ördü. Kögida üyeleri ellerinde, "Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun" yazılı pankartlar ve Alman bayrakları taşıdılar.

"KÖLN KATEDRALİ IŞIKLARINI KAPATTI"

İslam karşıtı Pegida'nın uzantısı Kögida'nın biraz ilerisinde, Fuar Kulesi'nin altında toplanan karşıt göstericilerin mitingi ise coşkulu geçti. Yapılan konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Göstericiler sık, sık, "Naziler dışarı" sloganları attılar. Kögida'nın Otto Meydanı'nı terk etmesinin ardından karşıt göstericiler de Deutz köprüsü üzerinden tarihi Köln Katedrali'ne doğru yürüyüş yaptılar. Aşırı sağcılara tepki olarak Köln'ün sembolü olan Köln Katedrali dışarıdaki ışıkları kapattı. Köln Katedrali'nin yanı sıra Protestan Antoniter Kilisesi ile Çikolata Müzesi de ırkçılara tepki olarak ışıklarını kapattılar. Gösterilerin yapıldığı meydana alınmayan bazı sol gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.



"KÖLN'E VE Almanya'YA YAKIŞAN YAPILDI"

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Ortalama 100 kadar aşırı sağcıya karşı, Köln'de 20 bin kadar insan sokaklara döküldü. Köln'ün Dresden olmadığı, ırkçı gruplara Köln'de yer olmadığı gösterildi. Ayrıca böyle bir yürüyüşe ilk defa bu kadar Türkiye orijinli insanın katılması güzeldi. Rengarenk bir yürüyüştü. Kiliselerden sivil toplum kuruluşlarına, yabancılardan yerlilere kadar hepsinin birlikte ırkçılara dur demesi Köln'e ve Almanya'ya yakışır bir davranıştı. Çok sevinçliyim. Yürüyüşü yapamadılar. Tekrar trenlere binerek geldikleri yere gittiler."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.