TC PRAG BÜYÜKELÇİLİĞİ HABER BÜLTENİ

TC.PRAG BÜYÜKELÇİLİĞİ HABER BÜLTENİ

Bu hafta sizlere Çek Cumhuriyetinin üçüncü büyük şehri Ostrava’dan selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Her sene Ostrava’da düzenlenen NATO günlerine bu sene Türkiye’mizden Hava Kuvvetleri Komutanlığımız Yarbay Okan Kocakurt ve Yarbay Aytekin Dik komutasında 20 kişilik bir heyet ve 2 adet F4 Fantom savaş uçağımızla iştirak ediyor. Özellikle Ukrayna’da yaşanan süreç nedeniyle tüm NATO üyesi ülkelerin önemsediği bu toplantıda ülkemizi temsil etmek üzere Prag’dan 4.5 saat kara yolculuğu yaparak Askeri Ataşemiz Sayın Cem Tekin Albayımız ile birlikte buradayız. 

Dünyada F4 Fantom uçaklarını en aktif kullanan ender ülkelerden olduğumuz için Türkiye standı NATO günlerinin en ilgi çeken bölümlerinden biri olarak göğsümüzü kabarttı. 

Etkinliğin Açılış gala yemeğinde Çekya Savunma Bakanı Sayın Jana Černochová ve Senator Pavel Fisher başta olmak üzere etkili misafirler ile fikir alışverişinde bulunduk.

Haftanın diğer çalışmalarına göz atarsak;

Sefaretimizde düzenlediğimiz törende Sayın Gülce İnceoğlu ve Sayın Burak Eruçan’ın nikâhlarını kıyarak genç çifte kendi deneyimlerimiz çerçevesinde bazı tavsiyelerde bulunduk ve ömür boyu mutluluklar diledik.

Büyükelçiliğimizin de içinde bulunduğu Prag 6 ilçe Belediyesinin Başkanı Sayın Ondrej Kolar ile Antalya Muratpaşa İlçe Belediye Başkanı Sayın Ümit Uysal’ın kardeş şehir anlaşması imza törenine katılan her iki Belediye Başkanını ve çalışma arkadaşlarını kutladık ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun selam ve tebriklerini ilettik.

Antalya Muratpaşa İlçe Belediye Başkanı Sayın Ümit Uysal ve Meclis üyeleri Sayın Mehmet Hacıarifoğlu ve Sayın Gürsel Güler’e eşlik ederek Prag 6 Belediye Başkanı Sayın Ondrej Kolar’ın davetine icabetle Naziler tarafından yok edildikten sonra milli parka dönüştürülen Lidice Müzesi ve anıt parkını ziyaret ettik.

Geçtiğimiz hafta vefat eden İngiltere Kraliçesi için Birleşik Krallık Prag Büyükelçiliği’nde açılan taziye defterini imzalayarak milletimiz ve devletimizin başsağlığı temennilerini ilettik.

Prag’ın en tanınan restoranlarından Kampa Park menüsünde artık Türk kahvesi de var. Prag’ın tarihi Charles köprüsünün yanındaki popüler Kampa Park Restaurant, Büyükelçiliğimizin Çek Cumhuriyeti’nde gerçek Türk kahvesini tanıtma kampanyasını desteklemek için Türk kahve makinesi ve porselen fincan üreticileri tarafından hediye edilen makine ve fincanlar ile Türk kahvesi sunmaya başlıyor. Eşim Beyhan Hanımla birlikte girişimlerimiz sonrası kampanyamıza destek veren restoranın sahip ve yöneticisi Sayın Nils Jebens Prag’ın en güzel manzaralarından birine sahip olan restoranda Türk kahvesi keyfinin müşterilerine ayrı bir haz vereceğini vurguladı.

Dünya genelinde akademik kurumlarla birlikte çalışan ve liderlik gelişiminde küresel deneyimsel öğrenme fırsatlarını sunan Prag merkezli International Study Programs (ISP)’ın Kurucusu ve CEO’su Sayın Viktoria Kish ve ISP’nin Pazarlama Direktörü Sayın Nikola Nagyova’yı Sefaretimizde ağırlayarak uluslararası eğitimde işbirliği fırsatları hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

Meksika’nın Prag Büyükelçisi Sayın Leonora Rueda’nın ulusal gün kutlama konser davetine eşim Beyhan Hanımla icabet ederek davet sahibi Büyükelçi Sayın Rueda’yı kutladık ve diğer misafirler ile sohbet imkanını değerlendirdik.

Prag Belediyesi Başkanlık Ofisi’nin Uluslararası İlişkiler Birimi Direktörü Sayın Tereza Hrušková’yı Sefaretimizde ağırlayarak, şehir ve belediyeler diplomasisi konusunda keyifli bir fikir alışverişinde bulunduk.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına da ev sahipliği yapan Prag Kalesi’ndeki İspanyol salonunda, Çekoslavakya’nın ilk Devlet Başkanı Sayın TomᚠMasaryk tarafından Prag Kalesi’nin renovasyon çalışmalarını yapmaya davet edilen ünlü Sloven Mimar Joze Plecnika’nın 150. Doğum yılı nedeniyle düzenlenen davete eşim Beyhan Hanımla katılarak, Slovenya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Tanja Strnisa ve Çekya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Sayın Rudolf Jindrák başta olmak üzere seçkin misafirler ile güncel gelişmeleri değerlendirdik.

Sefaretimizde gerçekleştirdiğimiz törende Sayın Selcen Özmeral ve Sayın Emre Kaan Erdönmez’in nikâhlarını kıydık. Nikah töreni sonrasında, yeni evli çifti tebrik ederek ömür boyu mutluluklar diledik.

Eşim Beyhan Hanımla birlikte Prag’ın popüler restoranlarından Danielas by Barock’ta düzenlenen özel etkinliğe katılarak ülkemizde uzun yıllar süperlig takımlarında oynayan ünlü futbolcu Sayın Filip Hološko ve diğer misafirler ile sohbet imkanını değerlendirdik.

Sayın Jiri Anderle’nin Miro Galeri’de açtığı Picasso orjinal skeçleri sergisinin açılış davetine eşim Beyhan Hanımla icabet ederek Çek Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Sayın Vaclav Klause’ın eşi Sayın Livia Klausova başta olmak üzere tüm katılımcılarla sohbet imkanını değerlendirdik.

Prag’a bir saat mesafedeki Mlada Boleslav şehrinde düzenlenen kültür festivaline eşim Beyhan hanım ve Çek Türk Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri ile birlikte katıldık. Etkinlik kapsamında yaptığım konuşmada Türkiye’nin bu sene Çek turistlerin ilk destinasyon tercihlerinden biri olduğunu söyleyerek ülkemizin kış sporları için de mükemmel bir seyahat alternatifi olduğunu vurguladık. 

Dolu dolu geçen bir haftayı geride bıraktık. Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla
EGEMEN BAĞIŞ
BÜYÜKELÇİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.