Petrol çağının sona ermesi bazı ülkelerin de sonunu getirecek...

IMF' in son uyarılarına göre Suudi Arabistan bu gidişle 5 yıl içinde iflas edecek ve petrol fiyatlarının 25-30 dolar civarında kalması halinde bugünkü 160 milyar dolarlık gelirin de hayal olduğu karanlık günler bekliyor ülkeyi.

Ortalama akıl bile, geliri azalan ve bütçesi dev açık vermeye başlayan Suudi Arabistan'ın ayağını yorganına göre uzatıp tasarrufa yönelmesi gerekir diye düşünür değil mi? Hayır öyle yapmıyor kral ve avanesi? Yemen' deki mezhep savaşına bodoslama dalarken, Suriye' de at oynatıyor, İran' la gerginliği savaş boyutuna taşımaktan kaçınmıyor. Daha petrol fiyatları böylesine düşmemişken 2015'te 650 milyar dolarlık döviz rezervinin 100 milyar dolarını tüketen yönetim bunca kötü gidişe rağmen silah alımını durdurmuyor. 280 milyar dolarlık bütçenin dörtte biri savunma harcamalarına ayrılmış durumda.

Dışarıdaki agresif bunca hamleye karşı içeride geniş kesimleri bugüne kadar alışık olmadıkları sürprizler bekliyor. Ekonomik toparlanma planı adı altında ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri sonlandırılırken, bugüne kadar hizmetleri neredeyse bedavaya getiren elektrik, su ve konut yardımları kaldırılacak.

Ve olası toplumsal tepkileri şimdiden sindirmek amacıyla her baskıcı yönetimin yaptığını yapıyor Suud despotları: Masum gösterilere katılanların da içinde yer aldığı 50'ye yakın insanı astılar yeni yılın ilk günlerinde. Sırada celladını bekleyen çok sayıda insanın olduğu da sır değil?



a.a.Abdullah Ayan

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.