35 kriptolu telefon yasadışı dinlenmiş "> 35 kriptolu telefon yasadışı dinlenmiş "> 35 kriptolu telefon yasadışı dinlenmiş ">
TÜRKİYE Haber Girişi : 23 Ağustos 2014 21:35

35 kriptolu telefon yasadışı dinlenmiş

<font color=35 kriptolu telefon yasadışı dinlenmiş " />
TİB'deki yasadışı dinlemelere ilişkin hazırlanan raporda, devlet zirvesinin kullandığı 35 kriptolu telefonun yasadışı bir şekilde dinlendiği vurgulandı


Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen bilirkişiler, TİB'deki yasadışı dinlemelere ilişkin 100 sayfalık rapor hazırladı. Raporda 420 adet yasadışı ses kaydının tespit edildiği vurgulanırken, 35 kriptolu telefonun da yasadışı dinlendiği saptandı. Rapor Davutoğlu'nun önüne gelecek.

Habertürk'ün haberine göre Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevlendirdiği 2 bilirkişi, TİB'de yasadışı dinlemelere ilişkin 3 aydır yürüttüğü incelemeyi tamamladı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada görevlendirilen 8 bilirkişi de TİB'de inceleme yaptı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen bilirkişi, TİB'deki incelemelerinin ardından 100 sayfalık bir rapor yazarak Başbakanlık'a sundu. Rapor, Davutoğlu tarafından imzalandıktan sonra savcılığa gönderilecek. Raporda yer alan tespitler şöyle: Yasadışı dinlemelerin casusluk amacıyla yapıldığı ve ses dosyalarının "casusluk" amacıyla kopyalanıp kurum dışına çıkarıldığı tespit edildi. Mobil telefon görüşmelerine ait 200 milyon adet ses dosyasının (wow uzantılı) 60 milyonu tarandı. Yapılan karşılaştırmalar sonucu 420 adet yasadışı ses (wow) kaydı tespit edildi. 420 ses dosyasının kimlere verildiği belirlenemedi; ancak, casusluk için kullanılabileceği belirtildi. 35 adet kriptolu telefonun yasadışı olarak dinlendiği ve kayıtlarının alınarak kurum dışına çıkarıldığı saptandı.

YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR

Bu arada Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni kriptolu telefonları yılbaşından önce üst düzey devlet yöneticilerine dağıtacaklarını belirterek, ülke içinden ya da dışından kesinlikle dinlenemeyecek bir telefon hazırlandığını açıkladı.

 Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.