ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 18 Ocak 2024 10:17

Aşırı sağcılar

Aşırı sağcılar

2023 yılının en kötü Almanca kelimesi "Tersine Göç" (Remigration). Aşırı sağcıların bu kelimeyle kast ettikleri, kavramın orijinal haliyle ilgisi olmayan planları.

2023 yılının en kötü Almanca kelimesi (Unwort) olarak pek de gösterişli olmayan bilimsel bir kavram seçildi: "Tersine Göç" (Remigration). Bu sözcükten sosyal bilimciler, hayatlarının belli bir bölümünü yurt dışında geçirmiş insanların geldikleri ülkelere dönmelerini anlıyor. Bu durum, örneğin bir savaşın sona ermesi ya da bir rejimin dağılması gibi, o yerdeki siyasi koşulların değişmesine verilen bir tepki olarak olarak ortaya çıkabiliyor. Tersine göç, bununla birlikte sürgün ya da sınır dışı etmenin bir sonucu olarak zorunluluktan da hayata geçirilebiliyor.

Kavramın orijinal kullanımı, bireylerin iradeleri dışında, yaşadıkları çevreden koparıldığı, zor kullanarak ülke dışına gönderildiği, devlet tarafından sevk ve idare edilen bir süreç anlamını içermiyor. Kasım ayında gizli bir toplantıda bu tarz planları tartışan aşırı sağcılar açısından ise mesele tamamen bundan ibaret.

Correctiv isimli araştırmacı gazetecilik ağının geçen hafta ifşa ettiği Potsdam'daki buluşmada, Alman İç İstihbaratı'nın kısmen aşırı sağcı olarak sınıflandırdığı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin temsilcileri de yer aldı. Anketlerde oy oranı bir hayli yüksek olan AfD Almanya'nın doğusundaki üç eyalette de eyalet seçimlerinde en güçlü siyasi parti konumunda.