BULGARİSTAN HABERLERİ Haber Girişi : 26 Mart 2024 11:34

Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımı seyahatlerim açısından ne anlama geliyor?

Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımı seyahatlerim açısından ne anlama geliyor?

Schengen Anlaşması neredeyse tüm Avrupa kıtasında ücretsiz seyahate olanak tanıyor ve bu da onu Avrupa'nın en büyük başarılarından biri haline getiriyor. Yalnızca birkaç ülke henüz Schengen bölgesine dahil olmamıştır. Bunlara yakın zamanda Bulgaristan ve Romanya da dahil oldu. Ancak bu çok yakında değişecek.

 

Schengen bölgesi, insanların sınırları boyunca serbest dolaşımını kolaylaştırmak için ortak bir vize politikası üzerinde anlaşmaya varan bir grup Avrupa ülkesinden oluşmaktadır. Bu, seyahat edenlerin bir Schengen ülkesine girdikten sonra diğer Schengen ülkelerini sınır kontrolleri olmaksızın ziyaret edebilecekleri anlamına gelir. Schengen bölgesi tüm AB üye devletlerini kapsamamaktadır ve bazı Schengen üyeleri AB devletleri değildir.

Almanya, Belçika, Hollanda ve İspanya gibi ülkeler Schengen bölgesinin kurucu üyeleri arasında yer alırken, Bulgaristan ve Romanya son dönemde bu hareket serbestisini beklemek zorunda kaldı. Şu ana kadarki sebep Avusturya'nın Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımını veto etmesiydi. Ancak Avusturya 2023 yılı sonunda bu direnişten vazgeçti. Bu durum her iki ülkenin de Schengen devleti olmasının önünü açtı. 31 Mart Paskalya Pazarından itibaren Bulgaristan ve Romanya'ya seyahatlerde pasaport kontrolü yapılmayacak.

 

Bir gezgin olarak Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımı benim için ne anlama geliyor?

Öncelikle bu değişiklik Bulgaristan ve Romanya'ya yapacağınız seyahatlerde havalimanında zamandan tasarruf edeceğiniz anlamına geliyor. Ülkeye giriş ve çıkışlarda pasaport kontrolüne artık gerek yok.

 

Bulgaristan ve Romanya'ya seyahat ederken artık yanımda kimlik belgeleri taşımam gerekmeyecek mi?

Bununla birlikte, rastgele sınır kontrolleri veya kimlik kontrolleri yapılabileceğinden, Schengen bölgesi içindeki yolcuların yine de geçerli seyahat belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

 

Bulgaristan ve Romanya'ya seyahatlerde artık pasaport kontrolü olmayacak mı?

Ancak yetkililerin kimlik belgelerini geçici veya rastgele kontrol etmesi mümkündür. Bu bağlamda, Schengen bölgesi içindeki tüm seyahatlerinizde geçerli belgeleri yanınızda taşımanız önemlidir.

 

Bulgaristan ya da Romanya'ya hava yoluyla seyahat etmiyorum. İndirimler benim için hâlâ geçerli mi?

Sadece kısmen. Uçakla gelenlerle deniz yoluyla gelenler için de aynı kurallar geçerlidir. Bulgaristan veya Romanya sınırından araba veya şehirlerarası otobüsle seyahat ediyorsanız pasaportlarınız şu anda kontrol ediliyor.

 

Schengen bölgesinden gelmiyorsam benim için hangi düzenlemeler geçerlidir?

Schengen bölgesini ziyaret etmek isteyen Schengen bölgesi dışındaki ülkelerin vatandaşları için özel vize gereklilikleri geçerlidir. Genellikle Schengen ülkelerinde belirli bir süre kalmalarına olanak tanıyan Schengen vizesine başvurmaları gerekir.

 

Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımı seyahatlerim açısından ne anlama geliyor? | Frankfurt el ilanı yorumu

Bulgaristan ve Romanya Schengen bölgesine dahil oldu. Bu, artık neredeyse tüm Avrupa'da özgürce seyahat edebileceğiniz anlamına geliyor. Yalnızca Kıbrıs, İrlanda, Birleşik Krallık ve küçük Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan eyaletleri Schengen topluluğunun bir parçası değildir.

 

Bulgaristan/Romanya ve Almanya arasında seyahat ederken kimlik belgelerinin artık kontrol edilmemesi hakkında ne düşünüyorum? Bu çok zor. Açık sınırlar her zaman suiistimal için büyük bir potansiyel sunar. Öte yandan, her iki ülkeye de seyahat etmekten gerçekten keyif alıyorum ve Bulgarların yüksek medeniyet seviyesinden her zaman etkileniyorum. Çocukların orada hala değeri var. Her zamanki gibi sınır muhafızları bize el salladı çünkü yanımızda küçük çocuklar da vardı. Küçük çocuklarla seyahat ettiğimiz için diğer yolcular bizden ne sıklıkla kuyruğu atlamamızı istedi. Ve şu ana kadar Bulgarların misafirperverliğinden ne kadar keyif aldık.

 

Neyse: Bulgaristan'a hoş geldiniz ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılmasına sıcak bir şekilde hoş geldiniz.

https://frankfurtflyer.de/

www.avrupahaber.net 

Muharrem Seren