CAHİL İLE SOHBET OLMAZ

CAHİL İLE SOHBET OLMAZ

Cahil ile sohbet etmek güçtür bilene çünkü cahil ne gelirse söyler diline ve âlim ile sohbet etmek lal-ü mercan incidir, cahil ile sohbet etmek günde bir can incitir kabilinden göze ve kulağa göre kafiyeye uygun veciz sözler çoğumuz duymuşuzdur.

Peki, cahil ne demektir?

Cahil; eğitilmemiş, iki kelimeyi bir araya getiremeyen, kendi söylediğini önce kendi anlamayan, insanlar anlamadığı için onları ayrıca kıyasıya eleştiren manasına gelmektedir.

Cahil birisiyle asla konuşulmaz, kavga etmeye hazırdır. Eleştiriye gelmez. Doldurur, doldurur boşaltır. Ezikliklerini dışarıya yansıtmak için ufacık bir bahaneyi bile kullanır. Bir anda yabancı oluverir gözünüzde...

Hz. Ali ise bu konuyla ilgili olarak ; "Faziletli kişiler hakkında haset edilir. Cahiller de ilim sahiplerine düşman kesilirler" demiştir.

Bizler cehaleti eğitimle doğru orantıda görüyoruz. Oysa eğitim insanın kalite dediğimiz ölçüsünü belirlemez. Eğitimsiz, katıksız, hayat üniversitesi mezunu dediğimiz insanlar bile umulmadık başarılar elde edebiliyor, mucize denilebilecek başarılara imza atabiliyorlar.

Ancak empatisi yetersiz, duyguları hissetmekten uzak, vahşi hırslarıyla ve temel içgüdüleriyle hareket eden insanlar cahiller ordusunu oluşturmaktadır.

Melüli durumu şu mısralarıyla çok güzel açıklamaktadır.

"Ateş ile ülfet olmaz
El atarsan yakar hemen
Cahil ile sohbet olmaz
Yaptığını yıkar hemen

Kâmil odur bile halden
Karga zevk alır mı gülden
Beslenir mi akrep elden
Vurur seni sokar hemen?"

Bilgisiz kişilerle sohbet değil aslında muhatap bile olmamak gerekmektedir. Güzel bir şiirle noktayı koymak istedim. Dostça kalın?

                                                                                    Ümmiye YILMAZ ERÇEVİK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Tülay OSMANLI 22 Ağustos 2014 00:00

    Bilgisiz kişilerle sohbet değil aslında muhatap bile olmamak gerekmektedir. Buna katılıyorum.Yazılarınızı zevkle okudum,gerçekten güzel.Teşekkürler.