ÇEK CUMHURIYETI BÜYÜKELÇİLİĞİ HAFTALIK FAALIYET PROĞRAMI

25 Aralık 

İyi Pazarlar. Çek Cumhuriyetinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Cesky Krumlov şehirden selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. 

Geçtiğimiz yaz aylarında da burayı eşim Beyhan hanım ile birlikte ziyaret ederek sizlere tarihi dokunun korunduğu ve araç trafiğinin sınırlandırıldığı Cesky Krumlov hakkında bilgiler vermiştik. 

Hatırlayacağınız üzere etrafını saran Vltava nehrinin kollarının adaya çevirdiği Cesky Krumlov eski şehir bölgesine su kemerleri geçilerek giriliyor.

Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan şehrin kalesi hem Bohemya Krallığı’na hem de Orta Avrupa’nın önde gelen aristokrat ailelerine evsahipliği yapmış. Bugün ise ziyarete açık bir müze. Kaleden manzara gerçekten görülmeye değer. 13. yüzyılda kurulan Cesky Krumlov sırasıyla Rosenberg, Eggenberg ve Schwarzenberg aile hanedanları tarafından yönetilmiş.

Cesky Krumlov, 11 bin yerli halkı ile yılda yaklaşık iki milyon turist ağırlıyor. Bu şirin kasaba, Haziran ayındaki gül festivali ve Temmuz ayında düzenlenen geleneksel klasik müzik festivali ile de çok popüler ve Çekya’da mutlaka görülmesi gereken destinasyonlardan biri. Şimdiden ziyaret edilecek yerler listesinize almanızı  tavsiye ederiz. 

Haftanın faaliyetlerine gelirsek;

Prag'daki görev süresini tamamlayan Pakistan'ın Prag Büyükelçisi Sayın Muhammed Khalid Jamali için düzenlenen veda davetine eşim Beyhan Hanımla katılarak dostluğundan dolayı meslektaşımıza teşekkür ettik. Belçika'nın Prag Büyükelçisi Sayın Gregoire Guvelier ve eşi Sayın Bernadette Van Quaethoven'ın ev sahipliğinde düzenlenen davet için evsahiplerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ettik.

Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya tarafından oluşturulan MIKTA grubu Büyükelçilerini Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Büyükelçi Martin Tlapa ile biraraya getirmek üzere Kore’nin Prag Büyükelçisi Sayın Kim Tae-jin tarafından tertiplenen öğle yemeği davetine katılarak meslektaşlarımız ile güncel gelişmeleri ve fırsatları değerlendirdik.

Prag’daki İtalyan Kültür Enstitüsü’nün yüzüncü yılını kutlamak üzere Napoli San Carlo Orkestrası’nın Rudolfinum Dvorak sahnesinde düzenlenen konsere İtalyan meslektaşımız Sayın Mauro Marsili’nin daveti üzerine eşim Beyhan Hanımla katılarak diğer ülke temsilcileri ile biraraya geldik.

Çekya’daki yatırım fırsatlarını incelemek üzere Türkiye’den gelen işinsanlarımız Sayın Ali Kaya, Sayın Serkan Yenel ve Sayın Ender Şerifsoy’u Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile Sefaretimizde ağırlayarak istişarelerde bulunduk.

Eşim Beyhan Hanim ile İsrail’in Prag Büyükelçisi Sayın Anna Azari’nin davetine icabet ederek resmî konutlarında düzenlenen Hanukkah kutlamasına katıldık.

Almanya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Andreas Künne’nin davetine icabetle Prag’daki görev süresini tamamlayan Misyon Şefi Yardımcısı Sayın Dr. Hans-Peter Hinrichsen için düzenlenen veda davetine katılarak işbirliği için kendisine teşekkür ettik.

Ailecek Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere Orta Avrupa’da yüzlerce mağazası olan Süper Zoo perakende zincirinden Sayın Lubos Rejchrt ve ailesi ile Prag’ı ziyaret eden Sayın Av. Serap Zuvin’i resmi konutumuzda ağırladık.

Prag Diplomat Eşleri (DSA) Derneğinin UNICEF yararına düzenlediği yıl sonu konserine eşim Beyhan Hanımla katılarak meslektaşlarımız ve dostlarımız ile bir araya geldik.

Bu arada Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimine bir aydan az bir süre kaldı. Seçimlerin ilk turu 13-14 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. İlk turda 9 adayın rekabet edeceği seçime
ilişkin Çek Resmi Haber Ajansında yayınlanan anket sonuçlarına göre, bu dokuz adayın üçü, yani eski Başbakan Andrej Babiş, ekonomist ve eski üniversite Bayan Rektörü Prof. 
Danuse Nerudova ve eski Genel Kurmay Başkanı General Petr Pavel diğer adaylara kıyasla önde gidiyor. 

Adaylardan biri ilk turda yüzde elli oranını geçemez ise en çok oy alan 2 aday iki hafta sonra ikinci turda yarışacak. Büyükelçiliğimiz Çek Cumhuriyetinde oy kullanma hakkına sahip tüm vatandaş, soydaş ve dostlarımızın demokratik görevlerini yerine getirmelerini teşvik etmektedir. Önümüzde hafta yaklaşan seçimler ile ilgili gelişmeleri daha detaylı olarak paylaşmaya çalışacağız. 

Şimdiden yeni yılınızı kutluyoruz. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun. Önümüzde pazar yeni yıl yılın heyecanı ile buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.