ÇEK CUMHURIYETI BÜYÜKELÇİLİĞİ HAFTALIK FAALIYET PROĞRAMI

8 Ocak 2023

İyi Pazarlar 

Geçtiğimiz hafta içinde Sayın Cumhurbaşkanımız 2022 dış ticaret rakamlarını açıkladı. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ihracat rekoru kırıldı ve Ülkemizin 2022 yılı ihracatı %12,9 artışla 254,2 milyar dolar oldu. 

Ülkemiz Çekya’ya ihracatı ise genel küresel artışın üstünde gerçekleşti. Türkiye’den Çek Cumhuriyetine ihracatımız %15,6 artarak 1,9 milyar ithalatımız ise %6,7 artışla 2,9 milyar oldu. Bu oranlar iki ülke arasındaki cari açığın kapandığını da ortaya koydu. Hamdolsun çabalarımız sonuç veriyor. 

Büyükelçilik görevine başladığımız 2019 yılında Çek Cumhuriyeti ile  3  milyar dolarlar civarında olan ticaret hacmimiz, pandeminin getirdiği tüm kısıtlamalara rağmen 2020 yılında 3,9 milyar; 2021 yılında 4,4 milyar dolar civarına yükselmiş, 2022 yılı sonunda ise hedeflenen 5 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır.

Ticaret Bakanlığımızın geçici verilerine göre 2022 yılında 4,8 milyar doları aşan ikili ticaret hacmimizi son 3 yılda tedricen artırırken, ihracatta yakaladığımız ivme ile, ticaret açığımızı da daralttığımızı da memnuniyetle paylaşmak isterim.

2019 yılında Çekya’ya 1,1 milyar dolar olan ihracatımız, 2021 yılında kaydedilen (yıllık) %46’lık artışla birlikte 1,65 milyar dolar civarında gerçekleşmiş, 2022 yılında ise küresel zorluklara rağmen yıllık %15,6 oranındaki büyüme ile 1,9 milyar doları aşmıştır.

Buna mukabil Çekya’dan ithalatımız, azalma eğiliminde olduğu 2021 yılının ardından, 2022’de %6,7 oranında artmış ve 2,9 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. 

Böylece dış ticaret açığımız 1 milyar dolar seviyesinin altına inmiştir.

Bu veriler, geride bıraktığımız yılda, 2019 yılına kıyasla, ikili ticaret hacmimizi %39 oranında artırırken, ticaret açığımızı %19 oranında azalttığımıza işaret etmektedir.

Çekya’ya ihracatımızda başlıca ürün grupları, otomotiv ve yan sanayi, mücevher, alüminyum, makine ve elektrikli cihazlardır. İthalatımızda ise otomotiv, makina, elektronik, önde gelen sektörlerdir.

Önümüzdeki dönemde Çekya ile ticaretimizin dengeli bir şekilde artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu arada Pilsen Fahri Konsolosluğu görevine atadığımız Sayın Petr Brzezina görevine başladı. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Sayın cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan adına imzalayarak gönderdiği Fahri Konsolosluk beratını teslim ettiğimiz Sayın Petr Brzezina Çekya’nın önde gelen tramvay ve otobüs üretici şirketi Skoda Transport’un genel müdürü
ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak firmasının ülkemizdeki TEMSA şirketinin yüzde ellisini satın alma kararını veren ve dolayısıyla ülkemizdeki en büyük Çek yatırımlarından birine imza atan kişi olarak bu göreve layık görülmüştü. 

Sayın Brzezina şimdi de dünyaca ünlü Westinghouse Enerji şirketinin üst düzey yöneticileri arasında ülkemizin tanıtımına ve küresel ticaret hacmini arttırmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kentlisin bu vesile ile bir kez daha tebrik ediyoruz. 

Bu hafta ayrıca Çek Cumhuriyetinin 30. yıldönümünü dolayısı ile Başbakan Fiala’nın evsahipliğinde Çekya ve Slovakya Başbakanlarının katılımı ile düzenlenen Çek Filarmoni Orkestrası Gala Konserinde ülkemizi biz, Birinci Müsteşarımız Sayın Banu Malaman ile birlikte temsil ettik. 

Viyana eski milletvekili ve girişimci Sayın Şirvan Ekici ve Epicist Yapı Enerji AŞ Yönetım kurulu Başkanı Sayın Selcuk Demir Prag ziyaretleri kapsamında Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek bizler ile fikir alışverişinde bulundular.

Haftaya Çek Cumhuriyetinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Biz de kampanya ve seçim sürecini yakından takip ediyor ve Ankara’yı bilgilendiriyoruz. Çekya oy kullanma hakkına sahip olan tüm vatandaş ve soydaşlarımızı da oylarını kullanarak demokratik görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. 

Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.