ÇEK CUMHURIYETI BÜYÜKELÇİLİĞİ HAFTALIK FAALIYET PROĞRAMI

12 Şubat 23


İyi Pazarlar. Tarihe tanıklık ettiğimiz bir haftayı daha geride bıraktık. Bu hafta içerisindeki en önemli gelişme şüphesiz Çek Cumhuriyetinin yeni Cumhurbaşkanının göreve başlaması idi. 

Çek Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı Sayın Petr Pavel’ın yemin törenine katılarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve NATO görevi döneminde birlikte mesai yaptığı Sayın Savunma Bakanımızın selamlarını Çekya’nın yeni Cumhurbaşkanına iletmiş ayrıca ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında Adıyaman’da görev yapan Çek arama-kurtarma ekibine moral vermek amacıyla gerçekleştirdiği video konferans ve ülkemize desteği için teşekkür etme imkanını bulduk. 

Cumhurbaşkanı Pavel de deprem felaketinde hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımıza tekrar taziye ve geçmiş olsun dileklerini ileterek Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümet yetkililerimize selamlarını gönderdi.

Prag Kalesindeki Vladislav Salonunda, Hükümet temsilcileri, yerel yöneticiler ve Prag’da yerleşik diplomatik misyon şefleri iştiraki ile düzenlenen törende Çekya Genelkurmay eski Başkanı ve NATO Askeri Komite eski Başkanı Petr Pavel Cumhurbaşkanlığı görevini eski Cumhurbaşkanı Miloş Zeman’dan devralarak göreve başlamış oldu. 

Çek Parlamentosu'nun iki kanadına mensup tüm üyelerin yer aldığı ve başkanlığını Temsilciler Meclisi Başkanı Marketa Sayın Pekarova Adamova'nın yaptığı özel oturumda yemin eden Cumhurbaşkanı Petr Pavel, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, görevinin gereklerini zaman kaybetmeden üstleneceğini belirterek, ileriye dönük hedeflerine ilişkin yakın dönemde bir açıklama yapacağını ve şeffaf bir anlayışla çalışmaları hakkında tüm tarafları bilgilendireceğini, söyleyerek, Çekya'yı uluslararası alanda görünür hale getirmek arzusunu dile getirdi. Tören sırasında 21 pare top atışı yapıldı.

Yeni Cumhurbaşkanı Pavel tören sonrasında eşi Eva Pavlova ile Prag Kalesi önünde toplanan halkı selamladı ve Kalenin balkonundan yaptığı konuşma sırasında Cumhurbaşkanı Zeman döneminde aktivist bir grup tarafından çalınan Cumhurbaşkanlığı Bayrağı da sembolik olarak yeniden açıldı ve Cumhurbaşkanı Pavel bayrağın temsil ettiği demokrasi ve özgürlük değerlerinin Kaleye iade edildiğini ifade etti.  

Bu hafta ayrıca Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk toplumunun hayırsever üyeleri tarafından Büyükelçiliğimizin de desteği ile depremzedelerimiz için tedarik edilen üç adet konteyner ev Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Kangal Köyü’nde hayvancılık yapan üç farklı aileye teslim edildi.


Kırsalda büyükbaş hayvanlarına bakmakla yükümlü olan bu üç depremzede aile AFAD tarafından kurulan konteyner kentlere gidemedikleri ve yüksek rakım nedeniyle AFAD tarafından sağlanan çadırlarda soğuk gecelerde sorun yaşandıkları için seçildiler. Ayrıca hayırseverlerin katkıları ile alınan içinde iki banyo ve iki tuvalet bulunan konteyner ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Kampanyaya öncülük eden Sayın Serdar Karaaslan, Sayın Osman Abas ve Sayın Bülent Akkılıç başta olmak üzere tüm katkı veren vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Birleşik Krallığın yeni Prag Büyükelçisi Sayın Matt Field’i resmi konutumuzda ağırladık. Meslektaşımıza nezaketi için teşekkür ederek yeni görevinde başarılar diledik ve güncel gelişmeleri değerlendirdik.

Tunus’un Prag Büyükelçisi Sayın Yosra Souiden’in Dünya Kadınlar Günü nedeniyle evsahipliği yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak katılarak ülkemizde ve dünyada kadının rolünü güçlendirme adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdik.

Birinci Müsteşarımız Sayın Banu Malaman’ın da katıldığı toplantıda, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını İsviçreli kadınlardan 36, Fransız kadınlardan 11, Belçikalılardan ise 14 yıl önce elde ettiğini ve Bakanlığımızda hali hazırda 72 Büyükelçi, 14 Başkonsolos, 11 Genel Müdür ve 12 Genel Müdür Yardımcısının kadın olduğunu vurguladık. 

2002’den bu yana TBMM’de kadın oranının dört kat arttığını hatırlatarak, Bakanlık yaptığımız beş yıllık dönemde atadığımız üst düzey yöneticilerin %70’nin kadın olmasından mutluluk duyduğumuzu belirttik.


Asrın felaketi sonrası ülkemize ilk intikal eden arama kurtarma ekiplerinden sorumlu Çek Cumhuriyeti İtfaiye Teşkilatı Genel Direktörü General Vladimir Vlcek’i  Birinci Müsteşarımız Sayın Banu Malaman ile birlikte makamında ziyaret ederek, ekibin Adıyaman’daki gayretli çalışmaları ve verdikleri destekten dolayı ülkemiz adına minnet ve teşekkürlerimizi ilettik.

Ziyaret sırasında “bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır” sözüne atıf yaparak Genel Müdürlüğe Türk Kahvesi, kahve makinası ve fincan takımı hediye ettik ve Çekya itfaiyenin özel şiltini teslim aldik.

Sayın Asude Uzdu ve Sayın İsmail Bozkaya’nın nikâhlarını kıydık. Nikah töreni sonrasında, yeni evli çifte kendi deneyimlerimiz çerçevesinde bazı tavsiyelerde bulunarak ömür boyu mutluluklar diledik.

Avrupa’nın önde gelen sağlık fuarına katılmak üzere Prag’ı da ziyaret eden Balıkesir Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Sayın Dr. Zekai Kafaoğlu, eşi Sayın Didar Kafaoğlu ve aile dostları Sayın Muharrem Sereni ağırlayarak fikir alışverişinde bulunduk.

Erasmus+ projesi kapsamında Bitlis’in Tatvan ilçesinden Prag’a gelen Tatvan Sadullah Gencer Sosyal Bilimler Lisesi ve Tatvan Fuat Sezgin Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerini Sefaretimizde ağırlayarak sohbet imkanını değerlendirdik.

Haftalık video mesajımızı iki önemli duyurumuz ile sonlandırmak istiyoruz. 

Birincisi önümüzdeki hafta 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve “Âkif’in Sözü, Cumhuriyetin 100’ü” temalı şehitlerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği 18 Mart Cumartesi günü saat 11.30’da Çekya’nın Hodonín şehrindeki şehitliğimizde gerçekleştirilecektir.

Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk Toplumunu, Galiçya cephesi şehitlerimiz dahil tüm Aziz Şehitlerimizi ve İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve hatırlamak üzere sözkonusu anlamlı törene katılıma davet ediyoruz.

İkinci duyurumuz ise ülkemizde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri ile ilgili. 

Cumhurbaşkanlığı  ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazetede yayımlandı.

Seçimlerde oy kullanma işleminin Çek Cumhuriyeti’nde hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı yurtdışı seçim takvimi netleştikten sonra ayrıca duyurulacaktır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yapılacak seçimlerde oy kullanabilmeleri için Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kaydolmaları ve adres beyanında bulunmuş olmaları gerekmektedir. Yurtdışı seçmen durumu www.ysk.gov.tr internet sitesi üzerinden sorgulanabilmektedir.

Seçimlerde oy kullanılabilmesi için Büyükelçiliğimize müracaatla adres beyanında bulunulması yeterlidir. Adres beyanı başvuruları seçimlere özel olmak kaydıyla randevusuz olarak mesai gün ve saatlerinde konsolosluk şubemizden alınacaktır. 

Önümüzdeki hafta buluşuncaya kadar kalın sağlıcakla.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.