ÇOCUK VE SPOR...

ÇOCUK VE SPOR...

Çocukların ergenlik dönemine daha girmeden spora başlamaları onların ileriki yıllarda sağlıklı bir vücuda sahip olmalarını, düzgün bir dolaşım ve solunum sistemleri kazanmalarını sağlamaktadır.

 Çocukluk döneminde vücut değişkenlik ve sürekli gelişme gösteren bir yapı şeklindedir. Spor ise bu durumu güzelleştirir, düzgünleştirir ve sağlamlaştırır.

Çocukların bedenleri haricinde zihinsel gelişimlerinde de sporun büyük önemi vardır. Spor yapan çocuk diğer yaşıtlarına göre daha fazla önünü görme, geleceğe dair koordinasyonları belirleyebilme gibi özellikler kazanmaktadır. Spor yapan çocuk sakindir başlığıyla şöyle bir yazı okumuştum ve ne kadar haklı bir tespit diye içimden iç geçirmiştim.

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Sami Mengütay, çocukların küçük yaşta spora yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Hareketsiz çocuk, kendisiyle barışık olmayan, agresif yapıda olur" diyor. Spor eğitimi alan çocukların yaratıcılık, hoşgörü, sosyalleşme gibi özellikler kazanacağını ifade eden Mengütay, bu alana yönlendirmede ise başta aileler olmak üzere beden eğitim öğretmenlerinin etkili olduğuna işaret etti. Başarı için çocukların erken yaşta spora yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Mengütay, "Yapılan araştırmalar, çocukların spordan çok, televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirdiklerini gösteriyor. Hareketsiz çocuk kendisiyle barışık olmayan, agresif yapıda oluyor" dedi.(turkkeyif-alıntı)

Spor beslenmeyle de doğru orantılıdır. Spor yapan çocuklarda beslenmeye ve alınan kaloriye dikkat edilmelidir. Yeterli kadar besin alınmadığında yapılan sporun faydasından çok zararı gözlenir. İkisi aynı anda dikkatli bir şekilde uygulandığında genetik büyüme çocuk için sağlanmış olur.

Sevgili bir öğretmen arkadaşımla bir gün oturmuş kahve içiyoruz. Bana şöyle demişti." Biliyor musun çocuk gördüğünü yapar uygular ya da beyninin bir köşesine kopyalar ki ileride uygulayabilsin?

 Bizler sigara içip aman sen içme dediğimizde faydası olmaz ya da her gece alkollü eve gelip, dolapta rakı şarap bulundurup aman sakın sen evladım deneme demek olmaz... Ama tek şey vardır oda spor çocuk kendi istese hatta merak etse bile kötü alışkanlıklara yaklaştırmaz uzak tutar?

Bu tanımlama çok hoşuma gitmiş ve zamanla da görmüştüm ki çevremdeki spor yapan arkadaşlarım ve çocuklarının daha sağlıklı yaşamaya çalıştıklarını doğru beslendiklerini ve yedikleri içtiklerine fazlasıyla dikkat ettiklerini gözlemlemiştir.

  Okul başarısını da spor olumlu etkiler. Neden derseniz çocuk spor sayesinde disiplin, sistem hedef kazanmaktadır. Arkadaşlarıyla ilişkileri daha iyidir ve sosyalleşmenin ilk adımlarını atmış olmaktadır.

 Ayrıca kötü alışkanlıklardan sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden de spor sayesinde uzak durmaktadırlar Aileler çocuklarına spor yapma konularında ve sporu sevme konularında destek olmaları onların ileriki yaşlarda zararsız bir hayat sürdürmelerine imkân sağlayacaktır. Bu gün spor ve çocuk konusunu işledik inşallah faydası size ya da çevrenizdekilere olur diyorum.

Dostça kalın?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.