ÇOCUKLARDA ABUR CUBUR ALIŞKANLIĞI

ÇOCUKLARDA ABUR CUBUR ALIŞKANLIĞI

 

Reklamlar aracılığıyla; çocukların önüne tehlike olarak sunulan bol janjanlı, rengârenk ambalajlarla paketlenmiş şekerlerden, çikolatalardan, cipslerden bu hafta bahsetmiş olacağız.

 İçinde bulundurduğu kimyasal maddeler ve yapay tatlandırıcılardan öte gerçek tehlikeyi ise düzensiz beslenme alışkanlığını oluşturması ve çocuğun hayatına yerleştiriyor olmasıdır.

Bizim halk tabiri ile abur cubur dediğimiz bu besinler çocuğun iştahını fazlaca açıp diyabet hastalığı gibi hastalıklara yol açarken diğer yandan tam tersini yani iştahsızlığı ve bizim için gerekli olan besinlere ilginin azalmasına da sebep olabilir. Meyve ve sebze tüketimini çocuğun gözünde ilgisini kaybettirmiş olabilir.

Çocuğun abur cuburdan uzak tutmak için basit öneriler verebiliriz. Okul çağı çocuğunun büyük zamanı okulda geçmektedir. Beslenme paketi olarak bol kepekli bir ekmekten değişik sebzeli sandviçler hazırlayarak yanına ayran yada meyve isteğe göre paket süt ekleyebiliriz.

Böylelikle dışarıdan fast food denilen hazır yiyeceklerin tüketimini azaltmış oluruz. Bazen çocuklar hamburger ve cip tarzı besinlerin tüketiminde fazla ısrarcı olabilirler. Bu noktada kendimiz hamburgeri evde daha besleyici tarza dönüştürüp yaparak ve daha az yağ kullanarak patatesi kızartabiliriz.

Evde ara öğün olarak havuç gibi yarı çiğde kullanılan sebze ya da tabak olarak önceden hazırladığınız ve çocuğunuzun masasına yerleştirdiğiniz meyveler tüketilmeye özendirilebilir.

 Kola ve gazoz tarzı asitli içeceklerin tüketilmesini engellemek içinde arada taze sıkılmış olarak bu besinlerde yarı lapa tarzında içilebilir.

Çocuğun okul başarısı ve gelişimiyle beslenme direk ilgili olduğu gibi yanlış beslenmeye yol açan abur caburların da; Ahmet Maranki'nin kendi sitesinde yayınlanan bir yazısında çocuklarda IQ düşüklüğü oluşturuyor diyordu. Hatta Maranki daha da örneklendirerek Cips, bisküvi, gibi abur cubur yiyen çocukların ilerideki yaşlarda IQ (zekâ katsayısı) seviyesinin düşük olabileceği ileri sürüldü. Birçok diğer yayın örneklerinde de dergi gazete gibi bu konu ile ilgili belli araştırmalara rastlamaktayız.

İNGİLTERE'de Bristol Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, 3 yaşına kadar geliştirilen beslenme alışkanlığının, çocuğun IQ seviyesini etkilediği ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, 3 yaşına kadar fazla cips, patates kızartması ve pizza gibi fast food yiyecekler tüketen çocukların IQ'larının, sebze, meyve, pilav ve makarna tüketen çocukların zekâ seviyelerine göre yaklaşık 5 puan daha düşük olduğu görüldü.

 Öğünlerinden sebze-meyveyi eksik etmeyen çocukların ise zekâ seviyesinde yükselme olduğu gözlemlendi. Fast food beslenme obezitenin de en büyük nedenlerinden biri.

Bir de şunu eklemeden geçemeyeceğim daha çok kazanılan bu alışkanlığı bıraktırmaktan öte benim görüşümün en başta hiç kazandırılmamasından yana olduğunu söyleyebilirim.

 Çocuklar daha küçükken eğer bu alışkanlık kazandırılmazsa, market reyonlarında bu bölümden çok başka bölümlerde zaman geçirmeleri sağlanırsa ilerde okul çağında olduklarında biraz daha büyüdüklerinde çocuğun ilgisi zaten bu yönde olmayacaktır.

Bir de sonradan gerçekten bıraktırılması zor bir alışkanlıktan öteye geçmemektedir. Çocuk 12 yaşına kadar hep bu şekil beslenme biçimindeyse ailenin balık ve sebzenin yendiği bir beslenme biçimini kabul ettirmesi de zaten fazlasıyla zor olabilir.

Pizza, patates kızartması gibi daha kolay yemek yeme olanağını bırakıp daha uzun zaman alan sağlıklı beslenme biçimini reddedici bir tutum alabilir.

Bu hafta çocukların sevdiği hatta vazgeçemediği, annelerin ise korkulu rüyaları olan abur caburlardan bahsetmiş olduk.

Siz değerli okurlar için umuyorum ki bu bilgiler faydalı olmuştur. Sağlıklı bir yaşam iyi bir beslenme biçimi temenni ediyorum.

Dostça kalın?

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.