ÇOCUKLARDA DİŞ BAKIMI!

ÇOCUKLARDA DİŞ BAKIMI!

 

Çocuklarda diş bakımı bilinenin aksine bebeklikte başlar. İlk süt döneminde bebeğin dişlerini annenin her emzirmeden sonra temiz bir bezle silmesi gerekmektedir.

Daha sonraki yıllarda ise anne ve babayı dişlerini fırçalarken görmeyen çocuk diş sağlığının önemini erken yaşlarda kazanamaz.

Çocuklarınız dişlerini fırçalamıyorsa bu onların değil sizin alışkanlığınız olmadığı için dişlerini fırçalamayı alışkanlık haline getirmediler diyebiliriz.

Çocukların küçük yaşlarda yeterli flüorür alıp almadıkları da diş çürüklerini önlemede önemlidir. Çünkü yetersiz flüorür çocuklarda diş çürüklerini oluşturmaktadır.

 Uzmanların belirlediği oranlarda bu maddenin vücuda alınımı sağlanması gerekmektedir. Bu madde doğal yollardan alınımı sağlanırken içme ve yemeklerde şişe suyu kullanılan ailelerde yeterli derecede, doğal olarak, flüorür alınamadığı gözlenmiştir. Günümüzde özellikle şişe su kullanımı yaygın olduğu için siz okuyucuların bu minik ayrıntıyı dikkate almalarını öneririm.

Ve diğer bir çürük sebebi ise bizim halk diliyle biberon çürükleri dediğimiz bebekken şekerli sıvı, süt, meşrubat tüketimini uyku halinde tüketmek ve bu sürede sabaha kadar bu sıvıların ağızda tutulmasından kaynaklanan ilk çürüklerdir. Önlem olarak uyurken ve uyku halinde bebeğin ya da çocuğun elin de biberon bırakılmamasıdır diyebiliriz.

İlk dişlerin çıktığı zaman dilimi 6-7 aylıkken tülbentle dişler temizlenmeli demiştik. Diş fırçası kullanımına ise 2,5-3 yaşlarında yani arka dişlerin çıkmaya başladığı zaman diliminde başlanılmalıdır. Bu diş fırçalarının çocuğun ağız büyüklüğüne uygun olmasına, yumuşak olmasına ve naylon kıllardan oluşmuş olmasına dikkat edilmelidir. Ortalama 6 ay bir sürede de değişimi takip edilmeli ve yenilenmelidir.

İlk aşamada çocuk dişini günde 2 sefer ve 3 er dakikalık zaman aşımlarıyla fırçalamalıdır. Okul öncesi çocuğa diş fırçalama tekniği öğretmek çok zordur. Sadece yapabileceğimiz diş fırçalama kazandırma alışkanlığını öğretmek olacaktır. Çocuklarda diş macunu kullanımını ise 3 yaşına kadar önermemektedirler.

Ben kızıma diş fırçalamayı ilk öğretirken ve okul dönemine kadar diş macunu kullanmadım diyebilirim. Diş macunu mide bulantısı oluşturabilmekte ve diş fırçalamayı reddedici bir tutum almasını sağlayabilmektedir.

Bazen aileler çocuğum diş fırçalamayı reddediyor tiksiniyor gibi yakınmalarda bulunurlar. Bunun sebebi aşırı mentollü ya da fazla bol miktarda diş macunu kullanımı diyebiliriz. İlle kullanmak isteniyorsa bu miktar çocuklarda pirinç tanesi büyüklüğünde olmalıdır.

Gelelim zor çocuklarımıza; ne yaparsak yapalım dişlerini fırçalamayı reddeden minik beyler ve küçük hanımlara şöyle bir uygulama yapılabilir. Birden fazla renkte, rengârenk fırça alabiliriz. Onları gün gün ya da sıkıldıkça, değiştirerek fırçalamaları sağlanabilir.

Böylelikle de diş fırçalamayı eğlenceli bir hale getirmiş oluruz. Evde bir pano oluşturulabilir ve aile bireylerine de bu panoda yer verilip dişlerini fırçalamayanlar uyarılıp fırçalayanlara bir sinema ya da dondurmayla ödüllendirilebilir. Hep birlikte kreş ya da oyun arkadaşlarıyla toplanılıp diş fırçalama partileri de hazırlayabilirsiniz.

Özellikle bizim örf ve geleneklerimizde de diş önemli ve büyük bir yer tutar. Örneğin bebeğin ilk dişi çıktığında diş buğdayı denilen bir seremoni yaparız.

 Konu komşu toplanır bu güzel günü kutlarız. Bereketin sembolü buğdaydan yiyecekler hazırlar tüketiriz. Şarkılı türkülü oyunlar oynarız. Hayatımızda önemli bir yer tutan ve sağlığında baş kaynağı olan dişten ve çocuklarda diş fırçalama alışkanlığından bahsetmiş olduk.

Umuyorum bu bilgilerden fazlasıyla faydalanmış olursunuz. Sayın okurlarım görüşmek üzere. Mutlu gülüşler güçlü dişler diliyorum.

Dostça kalın?

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.