ÇOCUKLARIN KORKULU RÜYASI BETA MİKROBU
Bu mikrop çoğunlukla çocukları tercih eder ve kreş, yuva, okul gibi ortamlarda sinsice pusuya yatarak hastalıklara sebep olmaktadır. Kişiden kişiye öpüşme, tokalaşma gibi şekillerde de bulaşan bu mikrobun vücutta yerleşim yeri boğazdır.
Bu mikrobun tehlikeli olmasının sebebi farenjit, kızıl, ortakulak iltihabı gibi hastalıklara sebebiyet oluşturması ve yüksek ateş, deri döküntüleri gibi şiddetli zararlar veren belirtiler göstermesidir. Hastalık sırasında beta mikrobu bulaşıcıdır ve boğazında bu mikrobun rastlandığı çoğu çocuğun hastalanmadığı gözlemlenmiştir. Bu oranda yüzde5 yüzde 15 oranındadır.
Boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemede zorlanan çocuklara sulu yumuşak gıdalar verilmelidir. Odalarında ya da sınıflarında havalandırılmaya dikkat edilmelidir. Mümkünse buhar makineleri ile ortam kuruysa nemlendirilmelidir.
İlk kreş dönemlerinde özellikle çocukta görülen bu ateş boğaz ağrısının gribal bir enfeksiyon olduğu düşünülüp ne kadar sık hastalanır oldu çocuğumuz diye düşünebilirsiniz. Bu sık gözlemlenen nöbetlerin özeti kreş mikrobu da denilen beta mikrobudur ve sinsi ve tedavisi güç olduğu için oldukça da tehlikeli bir hastalıktır diyebilirim.
(-- Konuya ilişkin bilgi veren Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, boğazda iltihaplanma ve enfeksiyon yapan ''beta'' mikrobunun çocuklarda özellikle kış aylarında sıkça görüldüğünü belirtti.
Beta mikrobunun halk arasında bilindiğini ifade eden Oran, ''Beta mikrobu daha çok kış aylarında çocukları hasta ediyor. Ancak yazın da görülebiliyor. Boğazda bademcik iltihabı yapan bu mikrop, daha sonra eklemlerde şişliğe yol açıyor'' dedi.
''Ayağın top oynarken şiştiği düşünülüyor veya büyüme ağrısı zannediliyor. Çocuk akşama kadar koşup oynuyor, akşam gelince 'ayağım ağrıdı' diyor, veliler buna pek aldırış etmiyor. En kötüsü de ağrı kesici veriyorlar. Bu da hastalığı örtbas ediyor. Hâlbuki altta yatan gerçek hastalık, kalp romatizması. Şişlik, 1-2 hafta içinde kalp hastalığına dönüşüyor. Kalp kapakçıkları bozuluyor. Özellikle iki büyük kapakçık çok ciddi hasar görüyor. Çok basit tedavisi olan bu hastalık anne ve babanın ihmali, çocuğun yanıltması veya sağlık kuruluşlarına gitmeme nedeniyle çocukta ilerleyen yıllarda ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalığına dönüşebiliyor. Ufak tefek ağrılarda 'ağrı kesici vereyim bir şeyin kalmaz' denmemeli. Sonra kalp hastalığı olan çocukların sayısı hızla artıyor.'') (TRT HABER.)
Bu hastalığın salgın olduğu şu sıralarda bu hafta beta mikrobundan naçizane bahsetmeye çalıştık. Basit üşütme yada gribal enfeksiyon gibi düşünmeden özellikle çocukların bu mikroptan korunmaları için hem velilerin hem de öğretmenlerin çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bol sağlıklı mutlu günler diliyorum.
Dostça kalın?