AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 31 Ekim 2023 01:51

Cumhuriyet’in 100. Yılı, dünya çapında coşkuyla kutlandı

Cumhuriyet’in 100. Yılı, dünya çapında coşkuyla kutlandı
Dünyanın önde gelen ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı dolayısıyla resepsiyonlar ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek 100. Yıl kutlamalarına iştirak etti.




AZERBAYCAN

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "100. Yılında Türkiye-Azerbaycan Kardeşlik İlişkilerine Tarihsel Bakış" konulu konferans gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda TRT ve Hazar Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen konferansa, Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik iki ülkenin egemenliği uğrunda mücadele eden tüm şehit ve gazilerin anılmasıyla başladı, marşlar okundu, saygı duruşunda bulunuldu.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince düzenlenen bir diğer programa, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Haydar Aliyev Sarayı'nda yaklaşık 2 bin kişinin izlediği program, saygı duruşu ve iki ülke millî marşlarının okunmasıyla başladı.

 BERLİN 

Berlin Klasik Türk Müziği Derneği’nce dün akşam düzenlenen, “Barışın Olduğu Yerde Hayat Çiçek Açar” temalı 35. Yıl Konseri’ne Başkonsolosluğumuzu temsilen Konsolos Arslan katılım sağlamıştır.


KIRGIZİSTAN

Kırgızistan'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla kutlama programları düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı kutlaması, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Bişkek Türk Ortaokulu'nda yapılan programla başladı.

İki ülkenin millî marşlarının okunmasıyla başlayan programda, "Cumhuriyet" belgeseli izlendi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği türküler Türk Dünyası Orkestrası eşliğinde seslendirildi.


PRAG

Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl kutlamaları vesilesiyle, özel konuğumuz İtalyan Besteci ve Piyanist Sayın Giulia Mazzoni, Türk Beşleri’nden Sayın Ahmed Adnan Saygun'un 1934 yılında bestelediği "İnci" adlı eseri, kendisinin daha önce yayınlanmamış yorumu ile bizler için özel olarak harmanlayarak yeniden hayata geçirdi.



BOSNA HERSEK

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla TRT yapımı "Cumhuriyet" filmi izletildi.

Saraybosna'da Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla yönetmenliğini Ziya Öztan'ın yaptığı, senaryosunu Turgut Özakman'ın yazdığı ve başrollerini Rutkay Aziz ile Savaş Dinçel’in paylaştığı 1998 yapımı TRT filmi "Cumhuriyet", Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü'nde (YEE) gösterildi. Film, Bosna Hersekliler tarafından beğeniyle izlendi.

Boşnakça alt yazıyla gösterilen filmde, Kurtuluş Savaşı'nın ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Cumhuriyet'in ilanına giden yolda yaşadıkları anlatılıyor.

 

KOSOVA

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka’nın yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, ülkede görevli Türk kurum temsilcileri ile Kosova Türklerini temsilen çok sayıda konuk katıldı



KARADAĞ

Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan'ın ev sahipliğinde, Büyükelçilik Konutu'nda verilen resepsiyona, Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Genel Başkanı Ervin Ibrahimovic, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, yerel kurumların temsilcileri, farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve Büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

BULGARİSTAN

Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenledi.

Filibe’de bir otelde Türkiye ve Bulgaristan’ın ulusal marşların çalınmasıyla başlayan resepsiyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yolladığı bayram tebrik mesajının okunması ile devam etti.

 

RUSYA

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Moskova'da bir otelde düzenlenen resepsiyona, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve Büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


ÇİN

Çin'de Cumhuriyet'in 100. Yılı, Pekin Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın ev sahipliğindeki 100. Yıl resepsiyonuna, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Nong Rong konuk oldu.

Resepsiyona 40’tan fazla ülkenin Pekin'de görevli büyükelçileri, diplomatlar, askerî ataşeler, Çin'deki kurum ve kuruşların temsilcileri ile burada yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Çin’de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen bir diğer etkinlik de Türkiye'nin Hong Kong Başkonsolosluğu tarafından planlanan millî gün resepsiyonu oldu.

 

İTALYA

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı dolayısıyla Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğince 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi.

Bayram dolayısıyla kırmızı-beyaz ışıklarla aydınlatılan Büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyonda, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Büyükelçilik Müsteşarı Ayça Sarıtekin, Silahlı Kuvvetler Deniz ve Hava Ataşesi Albay İbrahim Akgül, konukları tek tek kapıda karşıladı.

Resepsiyona, aralarında İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Roberto Guariglia, NATO Savunma Koleji (NDC) Komutanı Danimarkalı Korgeneral Max A.L.T. Nielsen, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, Azerbaycan'ın Roma Büyükelçisi Rashad Aslanov, Azerbaycan'ın Vatikan Büyükelçisi Ilgar Muhtarov, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu başta olmak üzere iş, sanat, siyaset ve diplomasi camiasından 1000'i aşkın davetli katıldı.

 

İSPANYA

İspanya'nın başkenti Madrid'de Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Dünden bugüne Türkiye-İspanya ilişkileri" başlıklı panel yapıldı.

Madrid'deki Millî Kütüphane binasının konferans salonunda, Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği, Madrid Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve İspanya Millî Kütüphanesi’nin katkılarıyla düzenlenen panelde, Türkiye ve İspanya arasındaki tarihî ve siyasi ilişkiler tarihçilerce anlatıldı.



HOLLANDA

Türkiye'nin Amsterdam Başkonsolosluğu, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Amsterdam'daki Kraliyet Tropikal Enstitüsü'nde düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısacık, Deventer Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Askeri Ataşe Deniz Albay Ömer Faruk Kılıç, Din İşleri Müşaviri Profesör Haluk Songur, Denk Partisi Amsterdam Belediye Meclis üyesi Süleyman Koyuncu, Türk Hava Yolları Amsterdam Müdürü Şerafettin Ekici, kordiplomatik temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, büyükelçilik çalışanları, farklı ülkelerin diplomatlarının yanı sıra çok sayıda Türk ve Hollandalı davetli katıldı.

 

İSVİÇRE

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği ve Zürih Başkonsolosluğu tarafından resepsiyon düzenlendi.

Bern'de bir otelde Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy ve Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun ev sahipliğinde yapılan resepsiyona, Azerbaycan'n Bern Büyükelçisi Fuad Isgandarov, Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinlioğlu Özkan, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, yabancı misyon temsilcileri ve İsviçre'deki Türk toplumunun üyeleri katıldı.

İstiklal Marşı ile İsviçre ve Liechtenstein'ın millî marşlarının okunmasıyla başlayan program, protokol konuşmalarıyla devam etti.

Bunun yanı sıra Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İsviçre Şubesi'nin öncülüğünde "Cumhuriyet’in 100. yılında 100 Kilometre Yürüyüş" ismiyle düzenlediği etkinlik başladı.

 

İRLANDA

İrlanda'nın başkenti Dublin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı münasebetiyle resepsiyon düzenledi.

Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Hakan Olcay'ın ev sahipliğinde bir otelde verilen resepsiyona İrlanda Meclisi, İrlanda Senatosu ve İrlanda Dışişleri Bakanlığından davetlilerin yanı sıra bu ülkedeki diplomatik misyon şefleri ile Türk vatandaşları katıldı.



HIRVATİSTAN

Milli Savunma Bakanlığı Türk Armoni Yıldızları Orkestrası (TÜRKAY) ve Hırvat Silahlı Kuvvetleri Caz Orkestrası, Müzik Akademisi’nde ortak konser verdi.

100. Yıl Marşı’nı iki ordu orkestrası ortak söyledi.

Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran’ın evsahipliğinde 26 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyetimizin 100. Yılı Resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona, Hırvatistan Meclisi ve Hükümeti’nden üst düzey temsilcilerin, büyükelçilerin, iş, spor ve sanat dünyasından önemli isimlerin de aralarında yer aldığı 1000’in üzerinde konuk katıldı.

Zagreb’in en yüksek binalarından olan ve Resepsiyonun düzenlendiği Oteli’im dış cephesine projeksiyon sistemiyle Türk Bayrağı ve Cumhuriyetimizin 100. yılı logosu yansıtıldı.


“Kim Milyoner Olmak İster” programını da sunan ünlü aktör Tarık Filipoviç Resepsiyonun sunuculuğunu üstlendi.

Türk Armoni Yıldızları Orkestrası (TÜRKAY) ile İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrenci ve mezunlarından oluşan “HeritageEnsemble” topluluğu Resepsiyonda sahne aldı.

Rixos Dubrovnik Oteli’nin Türk şefi ve ekibince hazırlanan ve Türk mutfağının çeşitli yöresel lezzetlerini içeren menü konuklara sunuldu.

Resepsiyonda ayrıca Ara Güler’in fotoğraflarından oluşan sergiye yer verildi.

 

SIRBİSTAN

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğince, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Belgrad'da bir otelde düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Sırbistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Usame Zukorlic, Dengeli Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Edin Cerlek, Sırbistan Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Nemanja Starovic, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Goran Aleksic, farklı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

YUNANİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in ev sahipliğinde, Atina'daki Grand Bretaigne Oteli'nde Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı vesilesiyle düzenlenen resepsiyona yaklaşık 800 davetli katıldı.

Resepsiyona katılanlar arasında Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile diğer Yunan kamu kurum temsilcileri, yabancı ülkelerin Atina'daki diplomatik misyon şefleri, askeri ataşeleri, sanatçı, akademisyenler, basın mensupları ve vatandaşlar yer aldı.



PAKİSTAN

Pakistan’daki Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) bağlı okullarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı kutlandı.

Pak-Türk Maarif Okulları’nın İslamabad’daki erkek kampüsünde gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacı, TMV Pakistan Direktörü Harun Küçükaladağlı, Pakistan'daki Türk kurum ve şirketlerinin temsilcileri, öğrenciler ve Pakistanlılar katıldı.

 

IRAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği binasında düzenlendi.

Resepsiyona Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Irak Dışişleri Bakanlığı Vekili Hişam Alevi, Iraklı bazı milletvekilleri, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan’ın yanı sıra Bağdat’ta bulunan yabancı misyon temsilcileri katıldı.

 

NİJERYA

Nijerya'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliği'nde resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar'ın ev sahipliğindeki resepsiyon, İstiklal Marşı ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının okunmasıyla başladı.

Resepsiyona Bakanlar, milletvekilleri, diplomatik misyon temsilcileri, iş insanları, Nijerya'daki Türk toplumunun temsilcileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Alanyada muhtesem bir kutlama ve Konser

Yapıldı.



İNGİLTERE

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle başkentin tarihî binalarından Guildhall'da, üst düzey İngiliz yetkililer, çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri ile İngiltere'deki Türk toplumu ve iş dünyasından yaklaşık bin davetlinin katılımıyla resepsiyon yapıldı.

Resepsiyona, uluslararası bir toplantıya katılmak üzere Londra'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Erdoğan da katıldı.

 Balıkesirde ALBAY TAYYAR-NURAN OĞUZ İLKOKULUNDA ise öğrenciler havaya Güvercin bıraktılar.Bu anlamlı günde bu hareketler günün anlam ve önemini izah etmekde baṣarılı oldu.Okul yönetiminden 

YABANCI MİSYONLUKLAR

Yurtdışında serdedilen etkinliklerin yanı sıra Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilikleri de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla tebrik mesajları paylaştı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin X platformu hesabından, Büyükelçi Jürgen Schulz'un mesajı yayımlandı.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajda, Ankara'daki mevkidaşlarıyla birlikte modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ü saygıyla anmak için Anıtkabir'e gittiklerini, saygı duruşunda bulunmak üzere buraya gelen her kuşaktan binlerce insanın coşkusunun kendisini çok etkilediğini belirtti.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği de X sosyal medya platformundan Büyükelçi Yusuf Cüneyd'in mesajını paylaştı.

İstiklal Marşı ve ülkelerin millî marşları ile başlayan resepsiyon ve etkinlikler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve konuklara yönelik 29 Ekim video mesajının okunmasıyla devam etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.