DERDİNİ SÖYLE
Bahar aylarının verimli toprakları içinde iki tohum yan yana yatıyormuş.
Tohumlardan biri diğerine, "Ben büyümek istiyorum!" demiş, "Köklerimi altımdaki toprağın derinliklerine ve filizimi yeryüzüne göndermek istiyorum? Baharın müjdecisi tomurcuklarım açılsın istiyorum? Güneşin sıcağını yüzümde, sabahın tatlı dokunuşunu yapraklarımda hissetmek istiyorum!"
Ve büyümeye başlamış tohum.
İkinci tohum ise, "Ben korkuyorum" demiş. "Köklerimi altımda yatan toprağın derinliklerine gönderirsem, karanlıklarda beni neyin beklediğini bilemem. Üstümdeki toprağı zorlayıp yeryüzüne çıkmaya çalışsam, filizlerim zarar görebilir. Hem tomurcuklarım açmaya başladığında üzerlerinde salyangozlar gezip, onları yemeğe kalkarsa? Ya tomurcuklarım açılıp, çiçeğe dönüştüklerinde küçük bir çocuk beni koparıverirse? Yo, hayır. En iyisi burada kalıp beklemek. Büyümek için belki daha güvenli bir zaman bulabilirim."
Ve ikinci tohum beklemeye başlamış.
O sırada yumuşamış olan bahar toprağını eşeleyen bir tavuk bulmuş ve bir lokmada yutuvermiş uygun zamanı bekleyen tohumu?
Sevgili okurlar, mutlu olmak mutluluğu yaşamak için sorunlarınızın kendi kendine çözülmesini beklemek; hikayedeki gibi kendi sonumuzu hazırlamak demektir.
Her insan her şeyi bilemez, fakat o alanın uzmanı alanındaki birçok şeyi bilebilir.
Ağacı kurt, insanı dert yıkar; Küçük bir kurt iri bir ağacı nasıl yiye yiye, içten içe bitirirse insanın unutamadığı dertleri de beden ve ruh sağlığını bozar. Bir sorunun çözümü için elimizden geleni yapmalı, onu zihnimizde büyütmemeli, gerekeni yaptıysak sonuçlarla kendimizi yormamalıyız. Zaten, abartmak veya yok saymak sorunu çözümsüz hale getirir. Gerçekçi davranmalı, derdimizin varlığını kabul etmeli, kaynağını araştırmalıyız. Sorunların bizi içten içe bitirmesine izin vermemeliyiz. Kendimizi sorunların varlığı ile değil, çözümleriyle yormalıyız.
Kendimizi, çocuklarımızı mutlu bir hayata hazırlarken, yaşadığımız Sorunları yadsımak çözüm getirmiyorsa arkadaşlarımızla komşularımızla paylaşmak çözüme dair umut vermiyorsa mutlaka uzmana danışarak hayatımızı şansa bırakmamamız gerektiğini düşünüyorum. Sorunlarınızı işin uzmanıyla çözmeye çalışmak daha gerçekçi sonuç verebilir.
Gündelik yaşantısında kişinin ailesi, eşi, çocukları veya beraber çalıştığı kişilerle ilgili karşılaştığı çeşitli sorunları olabilir. Eğer kişi bu sorunların üstesinden gelemiyorsa ya da bu konuda zorlanıyorsa psikolojik yardım desteği alması gerekebilir.
Bebeğiniz, çocuğunuz, kendiniz ve aileniz için her konuda Yüz yüze, Telefon ile veya sosyal paylaşım sitelerinden destek alabilirsiniz.
Zekeriya GUTER
Eğitimci Yazar-Pedagog- Aile Danışmanı
Elinize kaleminize saglik