DERSİM SÜRGÜNÜ OLAN NİNE ANLATTI.GERÇEK BİR DRAM,ACILAR..!

DERSİM SÜRGÜNÜ OLAN NİNE ANLATTI.GERÇEK BİR DRAM,ACILAR..!
Aslen erzinlanlı olan ve dersim sürgününü 6 yasındayken yasayan semsi nine ile acı dolu bir röportaj yaptık.
Videomuzu izleyin..
https://www.youtube.com/watch?v=aNB_esj1EHk

Seyit Rıza ne devletin deyimiyle "isyancı", "derebeyi", "toprak ağası", "şaki" ne de Kürtçülerin deyimiyle "Kürdistan Dersim Generali" idi. O Kırmanciye'nin ruhani önderiydi. Dersim 38′in sembolüydü.

Seyit Rıza ne devletin deyimiyle "isyancı", "derebeyi", "toprak ağası", "şaki" ne de Kürtçülerin deyimiyle "Kürdistan Dersim Generali" idi. O Kırmanciye'nin ruhani önderiydi. Dersim 38′in sembolüydü. Düşmanına boyun eğmedi, dar ağacına giderken  ipini kendisi çekti. Düşmanı bile ölümü karşısında utandı. Zalimlerin yalanını yüzlerine çaldı asla teslim olmadı. O Evlad-ı Kerbela idi, masumdu?
SEYİT RIZA KİMDİR? SEYİT RIZA'NIN HAYATI

Seyit Rıza ya da Kırmancki'deki adıyla Sey Rıza'nın kesin doğum tarihi bilinmemekte olup 1863 yılında Pulur  Lirtik Köyü'nde doğdu.

Asılırken kendi ağzından 75 yaşında olduğunu söylediğini yazılmaktadır. 15 Kasım 1937 yılında Xarput'ta altı Dersim ileri geleniyle beraber idam edilmiştir. 75 yaşında olan Seyit Rıza'nın yaşı küçültülerek idam edilmiştir.

Seyit Rıza, Dersim`in  Batı Dersim Aşiret Konfederasyonu  Şeyh Hesenu (Hesenan) aşiretinin Yukarı Abbasan (Avasu ) ezbetindendir.  Seyit İbrahim'in dördüncü ve en küçük oğludur. Dersim`in Kalmen Sor ve Lirtik bölgelerinin Derê Arey Köyü`nü karargah edinen Seyit İbrahim ölünce,  aşiretinin liderliğini halef olarak tayin etmiş olduğu Sey Rıza üstlenmiştir. Babasının ölümünden sonra Seyit Rıza, Lirtik`ten ayrılarak Tujik Dağı eteğindeki "Ağdat Köyü"ne yerleşmiştir.
İhsan Sabri Çağlayangil'in 15 Kasım 1937'de idam edilen Seyit Rızave arkadaşlarının idam edildikleri geceyi şöyle  anlatmaktadır:

Meydan doluymuşçasına, boşluğa şöyle seslendi: 'Evladı Kerbalayıh. Bı hatıyh. Ayıptır, zulümdür, cinayettir', dedi. Benim tüylerim diken diken oldu. Bu yaşlı adam rap-rap yürüdü. Çingene'yi itti. İpi boynuna geçirdi. Sandalyeye ayağı ile tekme vurdu, infazını yaptı.
VİDEOYU İZLEYİN..!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.