İngiltere'nin AB üyeliğini referanduma götürme ihtimali hangi sonuçlara gebe?

Haziran ortası AB' ye karşı olan İngilizlerin oranı %37 ve AB' de kalalım diyenler %45 iken Eylül başı anketinde ayrılma yanlılarının oranı %43'e çıktı, AB taraftarları ise %40' a geriledi.

Aralık ayında yapılmış bir anket yok ama gelişmeler ışığında tahmin yürütmek zor değil. Mülteci akını devam ettikçe karşı çıkanların azalması mümkün mü?

Asıl soru ise şu:

İngiltere AB' den ayrılırsa ne yazar, kalsa ne olur?

Uzmanlar İngiltere'nin AB' den ayrılması ekonomik ve siyasal açıdan çok ciddi sonuçlara yol açacak.

Zaten Euro bölgesine girmeyerek bir ayağı eşikte olma pozisyonu yeterince tedirgin ediciyken, tümüyle kopmanın tüm AB ekonomisini derinden sarsacağı yadsınamaz gerçek?

Ama daha önemlisi ve referandumla gelecek bir ayrılığın sadece İngiltere' yi değil, dünyayı etkilemesi kaçınılmaz sonucu bu ayrılığın İskoçya bağımsızlık sürecini hızlandırması?

Aklı başında stratejistlerin bugünlerde yanıtını aradığı soru şu:

İngiltere' nin AB' den ayrılmasıyla başlayacak dalgalanma İskoçya' yı koparma noktasına getirirse böylesi bir kopma Birleşik Krallığın dağılmasına kısaca hayata gözlerini yummasına kadar varır mı?

Muhafazakâr iktidarın AB ile buz üzerindeki dansı, Rus ruletini andırıyor ve Brexit sanırım bu ruletin tek mermisi ?

...

yazının tamamı ektedir...

a.a.Abdullah Ayan

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.