SAĞLIK Haber Girişi : 03 Mart 2024 00:39

KOLOREKTAL (KALIN BAĞIRSAK) KANSERİ FARKINDALIK AYI

KOLOREKTAL (KALIN BAĞIRSAK) KANSERİ FARKINDALIK AYI

 

Kalın bağırsak kanserleri dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasında yer almakta olup ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen 3. kanser türüdür. Hastalığın görülmesinde beslenme tarzı, çevresel etkiler ve genetik yatkınlık etkilidir. 40-50 yaştan sonra görülme sıklığı artmakla birlikte %85’i 50 yaş ve üzerindedir.  
 Kalın bağırsak kanserinin belirtileri; Bağırsakta tam boşalmama hissi, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, Ağrılı dışkılama, rektal kanama, dışkıda kanın varlığı, Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, ishal-kabızlık, Kansızlık (Anemi), halsizlik, yorgunluk Bağırsakta kitle varlığı olarak sayılabilir. Erken evre kalın bağırsak kanserinin temel tedavisi cerrahi girişimdir. Bu işlem ile tümör içeren bağırsak bölümü ve bu bölüme komşu lenf bezleri çıkarılmaktadır. Tedavide hastalığın evresine göre kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immunoterapi seçenekleri de mevcuttur. Birçok kanserden olduğu gibi kolorektal kanserlerden korunmak için;
Sağlıklı kiloda olmak ve bunu sürdürmek, Kırmızı ve işlenmiş et tüketimini sınırlandırmak ve daha fazla taze sebze, meyve ve tam tahıl ürünü tüketmek, Posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırmak (kuru baklagiller, tahıllar ve sebze-meyveler), Fiziksel aktivite yapmak, Sigara ve alkol kullanmamak gibi sağlıklı yaşam davranışlarına özen göstermek önemlidir. Kalın bağırsak kanserleri genellikle tümörler iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Belirtiler gelişmeden önce kanser taraması yapılarak erken tanı konulması halinde kolorektal kanserin tedavisi daha etkin olabildiğinden 50 yaş üstü erkek ve kadınların kolorektal kanseri taramalarını yaptırmaları önem kazanmaktadır. 
Sağlık Bakanlığınca ulusal standartları belirlenerek uygulamaya konulan kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere ilimizdeki tüm aile hekimliği birimleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve KETEM Birimlerinde Gaitada Gizli Kan Kiti ile hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Mart ayı Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri Farkındalık Ayı; hastalık hakkında bilgi edinilmesi, kalın bağırsak kanseri taramalarının yaptırılması ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının kazanılması için fırsat olarak değerlendirilmelidir. 
Kalın bağırsak kanserinden korunmak sizin elinizde; 
Sağlıklı beslenin, egzersiz yapın, tarama testlerinizi ihmal etmeyin! 

Uzm.Dr.Serkan Kadir KESKİN
İl Sağlık Müdürü

#KalınBağırsakKanseriFarkındalıkAyı

T.C. Sağlık Bakanlığı
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü