KONUŞMA SANATI

KONUŞMA SANATI

 

Karıncayı bile incitmem deme...!
"Bile" den incinir karınca;
 Söz söylemek irfan ister,
 Anlamak insan...

   Fuzûli....

Konuşurken sarf ettiğimiz kelimeler bizim karakterimiz ve hayata bakış açımız adına ipuçları barındırmaktadır. Güzel konuşmak aynı zamanda bir sanattır. Birçok insanın kullandığı yanlış kelimeler yüzünden ellerinde olan imkânları iyi değerlendiremediklerini ya da ayaklarına kadar gelen fırsatları kaçırdıklarını biliyor muydunuz?

Yerinde kullanılacak bir sözümüz önemli bir soruna çözüm olabileceği gibi, tam tersi yerinde ve zamanında kullanılmayan, uygunsuz bir cümlemiz bizi çok zor durumlarda bırakabilir.

Önemli bir iş başvurusunda yanlış kullandığınız bir kelime kadar yanlış bir telaffuzunuzda yanlış anlaşılmanıza ya da başarısız bir sonuçla karşılaşmanıza yol açabilir. Çok sevdiğiniz hatta günlerce peşinde koştuğunuz işi başka bir rakibinize kaptırabilirsiniz.

Sadece iş ve sosyal çevrede değil aile çevresi ve sevdiklerimizle olan diyaloğumuzda da sözcüklerin gücünün önemi büyüktür. Mutlu bir aile yaşantısının temelinde birbirini anlamak bunun içince güzel şekilde kendimizi ifade edebilmemiz gerekmektedir. Öyleyse güzel konuşma sanatı aynı zamanda mutluluğunda anahtarıdır.

Konuşma sanatı sadece birilerine ait, sadece birilerinin yetenekleri kapsamında bir uygulama değildir. Bu sanatı çalışan herkes başarır. Pek çok utangaç insan bu sanat sayesinde utangaçlıklarını yenmişlerdir. Öyleyse konuşmada ilk olarak kaçınılması gereken şey, "Ben bu işi beceremem" şeklinde yanlış kanaate kapılma eğilimidir. Yapılmaması gereken davranışlardan biri de söz canavarlığından uzak durmaktır.

Kürsü, bir konuşmacının kişisel menfaatlerini depreştirdiği yer değildir. Konuşma sanatı da asla olumsuz ve ahlak dışı sözcükler yer almaz. İkna ve kabul ettirme becerisini kötü sözcükler yüklemek isteyen bir insan aciz insandır. Böyle bir durum normal bir konuşma olmadığı gibi, konuşma hiç olmaz. Öyleyse daha işin başında argo sözcüklerden ziyade motive edici sözcük hazinesinin arttırılması gerekir.

Konuşma hiçbir şekilde politik bir yapı değildir. İçten, samimi gerçekten söylenecek bir şeylerin olduğu bir yapıdır konuşma sanatı; ne bir reklam konuşmasıdır, ne bir gereksiz eylemdir ne de laf salatası? Konuşma hakikaten inandığınız ve savunduğunuz konuları kitlelere anlatmak, onları ikna etmektir.

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz gibi yanlış bir inanç, yanlış bir saptama sizi hitabet sanatından uzaklaştırmasın.

 Çünkü hitabet hiçbir zaman laf değildir bilakis söz dür. Hitabet laf kuralı değildir, söz sanatıdır. Söz ruhu büyüler, aklı ve iradeyi çalıştırır. Ufuktur söz, ifadeye güç katar.

Dostça kalın?.

                                                             ÜMMİYE YILMAZ ERÇEVİK

Etiketler : KONUŞMA SANATI
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.