DÜNYA Haber Girişi : 25 Eylül 2014 23:34

Rum Kesimi'nde 40 yıl sonra ilk namaz

Rum Kesimi'nde 40 yıl sonra ilk namaz
Rum Kesimi'nde 40 yıl sonra ilk namaz Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki cami 1974'ten sonra ilk kez ziyarete açıldı.

Osmanlı döneminde Sancak Ebubekir tarafından 1500'lü yılların sonralarında camiye çevrilen Ebubekir Camisi, 1974 yılında Rum ve Türk tarafında çıkan anlaşmazlıktan dolayı ibadete kapatılmıştı. Yapılan restorasyon ardından ziyarete açılan camide 40 yıl aradan sonra ilk kez namaz kılındı. Namazı KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı.

Din İşleri Başkanı Atalay, namaz sonrası yaptığı açıklamada, Baf'ta bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, dinler arası çalışmalarından dolayı İsveç Büyükelçiliğine ve ziyaretin gerçekleşmesinde yardımcı olan Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti.

Ortadoğu'da çatışmaların devam ettiği bir dönemde, iki dini liderin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Atalay, farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirtti.

Hrisostomos: "Hedefimiz iki toplumu yakınlaştırmak"

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Atalay'ın ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kilisenin, Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

En önemli hedeflerinin "iki toplumu yakınlaştırmak, cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmek" olduğunu ifade eden Hrisostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu, tüm adaya ait olduğunu vurguladı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.