TÜRKİYE Haber Girişi : 22 Ağustos 2014 19:07

SINDIRGI'DA FESTİVAL HEYECANI

SINDIRGI'DA FESTİVAL HEYECANI
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür e Sanat Günleri´nin bu yıl 16. kez düzenlendiğini belirterek Türkiye´de ismi halı ile anılan tek festivalin Sındırgı´da bulunduğunu kaydetti. Yağcıbedir Halısı´nın sadece Sındırgı v
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür e Sanat Günleri´nin bu yıl 16. kez düzenlendiğini belirterek Türkiye´de ismi halı ile anılan tek festivalin Sındırgı´da bulunduğunu kaydetti. Yağcıbedir Halısı´nın sadece Sındırgı ve Bigadiç Bölgesi´nde dokunduğunu da kaydeden Ekrem Yavaş festivalin detayları hakkında bilgiler verdi.
      Tüm Balıkesirlileri 3-6 Eylül tarihleri arasında Sındırgı´da gerçekleştirilecek Halı Festivaline davet ettiklerini belirten Belediye Başkanı Ekrem Yavaş bu yıl 8 ülkeden konukların geleceğini bildirdi. Festival kapsamında çeşitli etkinliklerin yer alacağını da kaydeden Ekrem Yavaş, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin de festival kapsamında yer alacağını söyledi.
     
      KAYBOLAN UMUTLAR GERİ GELİYOR
      Sındırgı´ya özgü Yağcıbedir Halısı ile ilgili bilgiler vererek basın toplantısına başlayan Belediye Başkanı Ekrem Yavaş şunları kaydetti:
      "Sındırgı 1984 yılına kadar İzmir-İstanbul yolunun geçtiği; ama 1984 yılından sonra hayallerin bittiği denildiği noktada 2000´li yıllara adım attığımız dönemde termalle kendini göstermeye çalışan ve 2006 yılında Sındırgı´yı Termal Turizm Bölgesi ilan ettirmemizle birlikte bir canlılık başladı. İnşallah 84 yılında giden o güzel umutlar bundan sonra termalle, halıcılıkla Türkiye´ye nam salmış bir ilçe konumuna gelecektir.
     
      YAĞCIBEDİR BİR KÜLTÜRÜN ADIDIR
      3-4-5-6 Eylül tarihlerinde 16.´sını yaptığımız Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Sındırgı´da özellikle 3 bin yıllık tarihi olan Yağcıbedir Yörükleri´nin dokuduğu bir halının festivalini yapıyoruz. Bu Yağcıbedir halıdan öte bir kültürün adıdır. Yağcıbedir ´Yay yapan Beylik´ Osmanlı´da ordunun yay ihtiyacını karşılayan beyliktir. Bugün Türkiye´de 5 tanesi Sındırgı´da, 1 tanesi Bigadiç´te, 4 tanesi Bergama´da, 8 tanesi de Dikili´de olmak üzere toplam 18 tane Yağcıbedir Köyü bulunmaktadır. Yani şu anda Türkiye´de 18 tane Yağcıbedir Köyü´de yaşayan Yağcıbedir Yörükleri var. Sındırgı´da ve Bigadiç´te bulunanlara erkek tarafı; Bergama ve Dikili´de bulunanlara da kız tarafı adı verilir. Bir düğün münasebetiyle bundan 600 yıl önce kavga neticesinde iki ayrı grup oluşmuş ve bu grupların erkek tarafı Sındırgı ve Bigadiç, kız tarafı da Bergama ve Dikili´de kalmıştır. Aslında Bergama Halısı denen halı tarihte yoktur; Yağcıbedir Halısı vardır. Bergama bir Latin kralının adıdır ve yabancı bir kralın Türk halısı olmaz. Onun için bizim bugün Türkiye7de hikâyesi olan; geçmişe bağlantısı olarak her desene bir anlam yükleyen, sevincini, kederini, üzüntüsünü, beklentisini, dini anlayışını yansıtan bir Yağcıbedir Halısı´ndan bahsediyoruz.
     
      3 BİN TEZGAHTAN 300 TEZGAHA
      Neredeyse geçmişte 3 bin tezgahta dokunan ama bugün neredeyse 300 tezgaha düşen bir Yağcıbedir Halısı´ndan bahsediyoruz. Sındırgı´da Türkiye´de tek el dokuması halı üzerine olan derneğimiz var. Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği. Türkiye´de sadece ve sadece halı dokuma üzerine kurulmuş, ayakta kalabilmiş tek dernek. Yine Türkiye´de el dokuma halının bir gün pazarının olduğu tek yer Sındırgı´dır. Her hafta cumartesi günü Türkiye´de bir halıyı pazarlamak için köylünün doğrudan üretici ve tüketiciyi buluşturduğu pazar şu an Sındırgı´da bulunmaktadır. Bu da Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneği´nin, Sındırgı Belediyesi´nin bu işe verdiği değerle, katkıyla alakalıdır. Mesela Bigadiç´te Kayalıdere´de Yağcıbedir halısı dokunur, ama Bigadiç´te Yağcıbedir halısı pazarlanmaz. Bigadiç´in halısını da Sındırgı pazarlar. Yani halıcılık konusunda, Türkiye´nin kitle olarak ne olursa olsun doku değil, geçmişle alakalı bağlantıları kopmadan o kültürel zenginliği devam ettiren Yağcıbedir kültürü sadece ve sadece Sındırgı´da yaşanır. Mesela Demirci, Simav dediğimizde buraları ne desen verseniz onları dokurlar. Ama bizim Sındırgı´da desen vermemiz söz konusu değildir. Anne-kız arasındaki bağla bugüne kadar taşınmış bir Yağcıbedir Halısı´dır.
     
      YAĞCIBEDİR TÜRKİYE'NİN DEĞERİDİR
      Sadece Balıkesir´in değil Türkiye´nin bir değeridir. Çünkü bu halıdaki deseni hiç bir yerde hiç bir halıcı müdahale edemez. Bugün Sındırgı´nın Eşmedere, Eğridere, Alakır, Karakaya ve Çakıllı köylerinde hali hazırda dokunur. Sındırgı´da büyük halılar özellikle dokuma zorluğundan ve köylerdeki nüfusun göç etmesinden dolayı artık orta yaşın üstündeki insanlar tarafından dokunur. Biz de büyük parçaları tekrar dokutabilmek için Sındırgı´da dernek olarak bir atölye kurulmuştur. Atölyede de şimdiye kadar dokunmuş en büyük halı Ayvalık Cunda Adası´ndaki Milli Eğitim´e bağlı uygulama oteline ortasına logosu da işlenerek 12 metrekare halı dokunmuştur. Şu ana kadar dokunmuş en büyük Yağcıbedir Halısı´dır. Bu işe destek verebilmek için belediyelerimiz, Büyükşehir ve Valilik, arkasından da Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı logolarını işletebilecek büyük halıları Sındırgı´da dokutma imkanı vardır. bu işlere de Sındırgı olarak tabiliz.
     
      GEÇMİŞİ YANSITAN TEK HALI YAĞCIBEDİR
      Deseniyle, boyasıyla, tekniğiyle, eskiye bağlı olarak yaşayan şu an Türkiye´deki sivil olarak, kimsenin müdahalesi olmaksızın, köylünün atadan aldığı değerlerle devam eden tek halısı Yağcıbedir Halısı´nın biz dört gün boyunca kültür ve sanat etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Bu yıl yapacağımız etkinlikleri daha önce Cumhuriyet ve Belediye meydanında tertip ederdik. Bu yıl ise Balıkesir´in en büyük modern pazaryerlerinden birisi olan 11 bin metrekarelik yerde fuar tadında gerçekleştiriyoruz. Buraya 8 tane yabancı ülkeden 20-25 folklör ekibiyle birlikte konuklarımız gelecek. Bulgaristan, Hindistan, Romanya, Makedonya, Gürcistan, Kazakistan, Yunanistan ve Sibirya Şor Türkleri'nden olmak üzere toplam 8 ülkeden konuklarımız gelecek. Bizim ilk görev zamanımızdan bugüne kadar 6 yıl zaman zarfında arada da devam etti. 10 yıl zaman zarfında şu ana kadar 2 bin 500'ün üzerinde yabancı konuk geldi. Böylelikle 2 bin 500 yabancıya Sındırgı tanıtılmış oldu.
     
      ETKİNLİKLER DOLU DOLU
      Aynı zamanda 3 Eylül bizim düşman işgalinden kurtuluşumuz. Çarşamba günü etkinliklerimize başlıyoruz. İlk gün kortej yürüyüşü ve stantların açılışı, yağlı pehlivan güreşleri ve yabancı konuklarımızın halk oyunları gösterileri olacak. Aynı gece fener alayı yürüyüşümüz ve Kapalı Pazar Yeri'nde tiyatro gösterisi yer alacak. Festivalin ikinci gününde trap atış müsabakaları, yine yabancı konuklarımızın halk oyunları gösterileri yapılacak. İkinci akşam Sındırgılı ses sanatçıları Popstar Hilal Sarı ile Şengül Bulut tarafından halk konseri verilecek. Festivalin üçüncü günü ise Türkiye Cirit Federasyonu tarafından düzenlenecek çeyrek final karşılaşmalı, bisiklet maratonu etkinliği, yabancı konukların gösterileri ile Eşref Ziya Konseri ve Yusuf Öcalan Şiir Dinletisi gerçekleştirilecek. Festivalin son günü yine Cirit müsabakaları devam edecekken yabancı konukların gösterileri, mahalleler arası halat çekme yarışları yapılacak. Festivalin finalinde ise ünlü sanatçı Uğur Işılak tarafından Atatürk Stadyumu'nda bir konser verilecek."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.