AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 18 Haziran 2015 01:20

Tatil zamanı geldi çattı,Tatilde nakit mi, kredi kartıyla mı ödemeli ?

Tatil zamanı geldi çattı,Tatilde nakit mi, kredi kartıyla mı ödemeli ?
Vatandaşlar okulların haftaya tatile girmesiyle birlikte ya memleketlerine ya da tatil bölgelerine doğru yola çıkacak. Peki, tatilciler tatile çıkarken yanlarına nakit para mı almalı, yoksa kredi kartını mı tercih etmeli? Almanya'da kredi kartı kulla

Nakit mi, kredi kartı mı? Peki Almanya'da yagın kullanımı olan EC kartları için durum ne? Tüketiciyi Koruma derneklerine göre tatil için Almanya dışına çıkacak olanlar nakitle kart arasında bir karışım yapmalı. Bazı ülkelerde kredi kartı kullanımı yaygınken bazı ülkelerde ise nakit tercih edilmeli. İşte belli başlı ödeme imkanları ve avantajları:

NAKİT PARA

Eskiden olduğu gibi bugün de tatilciler için birinci ödeme yöntemi nakit paradır. Tüketici dernekleri tatilcilerin yanlarına mümkün olduğunca az demir ve kağıt para almalarını öneriyor. Bunun nedeni şu: Eğer nakit paranızı kaybeder ya da çaldırırsanız tatil için ayırdığınız paranın tamamını kaybetme riski ortaya çıkar. Tatildeki bazı günlük küçük harcamalar için yanınızda bozuk ya da kağıt para hala olmazsa olmaz durum. Pilajda yiyeceğiniz bir dondurma, ya da kafede vereceğiniz bahşişi bu bozuk paralarla ödeyebilirsiniz. Gideceğiniz ülkede Euro'dan başka bir para birimi kullanılıyorsa, seyahate başlamadan önce daha Almanya'dayken gideceğiniz ülkenin parasını edinebilirsiniz. Böylece havaalanından otele giderken taksi parası sıkıntısı çekmezsiniz, ATM arama stresinden kurtulmuş olursunuz. Bankamatiklerin Almanya'da olduğu gibi heryerde her köşe başında bulunamayabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Dikkat! Bazı ülkelere miktar küçük de olsa nakit para sokmak yasak. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nın web sayfasından bilgi alabilirsiniz: www.auswaertiges-amt.de

ARTANI ALMANYA'YA DÖNÜNCE EURO'YA ÇEVİRİN

Yabancı para birimini Almanya'ya döndüğünüzde yeniden Euro'ya çevirebilirsiniz. Ancak yabancı ülkelere ait bozuk paraları Alman bankaları kabul etmeyecektir. İstisnai de olsa bazı ülkelere ait kağıt paraları da Almanya'da değiştirmek mümkün değildir. Örneğin, Çin'de kullanılan ?Jiao" ya da Mısır'da kullanılan ?Piaster"

adlı para birimlerini Alman bankaları kabul etmemektedir. Bazı bankalar yabancı para birimlerini bağış olarak kabul ediyor. Bu paralar hayırseverlik faaliyetlerini desteklemek için kullanılıyor.

GIROCARD

Eski ismiyle EC Karte, yeni ismiyle Girocard'lar yurtdışında genellikle kullanılabilir. Ancak her yerde de geçerli olmadığını hesaplayın. En iyisi yola çıkmadan önce bankanızı arayıp gideceğiniz ülkede Girocard'ınızı kullanıp kullanamayacağınızı netleştirmeniz. Özellikle üzerinde V-Pay logosu bulunan en yeni Girocard'ları yabancı ülkelerdeki ATM'ler tanımayabiliyor. Bu riske ek olarak yurtdışında Girocard'ınızla nakit çektiğinizde genellikle hiç de az olmayan masraflar ödemek durumund kalacağınızı aklınızdan çıkarmamanızda yarar var. Bazı bankaların ise yurtdışında ek masrafsız para çekme olanağı sağlamak için anlaşmalı bankaları bulunuyor. Bu konuda da en iyisi bankanızı arayıp bu anlaşmalı bankaların hangileri olduğunu öğrenmeniz.

KREDİ KARTLARI

Almanya'nın aksine kredi kartı kullanımı yabancı ülkelerde oldukça yaygındır. Hatta ABD ya da Yeni Zellanda gibi ülkelerdeki bir numaralı ödeme aracı kredi kartıdır. Türkiye'de bu ülkelerden biri. Bu ülkelerde çok küçük meblağları bile kredi kartıyla ödemek mümkün. Ancak unutmayın: Kredi kartlarınızı ödeme yapmak için kullanın. Nakit çekmeye kalkarsanız yüksek masraflar ödemek zorunda kalırsınız. Eğer para çekmeniz gerekirse bunun için kredi kartı yerine Girocard kullanın. Bazı bankalar ücretsiz nakit çekimi olanağı sunan kredi kartları da sunuyor.

SEYAHAT ÇEKLERİ

Eskiden oldukça popüler olan seyahat çekleri zamanlar yerini kredi kartlarına bıraktı. Seyahat çeki kullanımı halen bazı Afrika ve Asya ülkelerinde gerekli olabiliyor. Seyahat çekleri için bankalar genellikle yüzde 1-2 oranları arasında değişen komisyonlar talep etmekte. Komisyonsuz yani masrafsız seyahat çeki veren bankalar da mevcut. Bu seyahat çeklerini yurtdışında paraya çevirmek isterseniz, banakarın bu işlem için genellikle ücret talep ettiklerini unutmayın. İki kere masraf ödememenin yolu, seyahat çeklerinizi doğrudan, tatil için gittiğiniz ülkede almanız.

Haber: (Almanya Bülteni) ? Düsseldorf

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.