TÜRKİYE Haber Girişi : 15 Haziran 2014 12:05

YEŞİL PASAPORT KİMLER ALABİLİR..

YEŞİL PASAPORT KİMLER ALABİLİR..
1. TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2. Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan ve bu derecelerde çalışmakta iken EMEKLİ olan veya devlet memurları.
Bu pasaport; yasama görevinde bulunan eski üyelere ve eski bakanlara birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ve bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet Memurları ve diğer kamu görevlilerine, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.
  1. TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar,
  2. Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan ve bu derecelerde çalışmakta iken EMEKLİ olan veya devlet memurları.
  3. 1.2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
  4. Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1.,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken EMEKLİ olan sözleşmeli devlet memurları
  5. Görevleri Süresince Büyükşehir, İl, İlçe ve 1. Kademe Belde Belediye Başkanları
  6. 5774 Sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanunun 8. Maddesinde Devlet Sporcusu unvanı verilen sporculara
  7. Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;
  • Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş bulunmak,
  • Kuruluş sermaye payının en az %51'i devlete ait kamu kuruluşu olmak,
  • Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,Kamu görevlisi olmak,
  • 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak
Şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken EMEKLİ olan veya ÇEKİLEN personeller;

Görevleri süresince Büyükşehir Belediye Başkanları, Büyükşehir alt kademe belediye başkanları, İl ve İlçe Belediye Başkanlarına,

Hususi Damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.

EMEKLİ VEYA MESLEKTEN AYRILMIŞ OLANLARIN BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1-Kendi imzaları ile dolduracakları matbu pasaport talep formu,

Kurumundan alacağı, emekli olduğu veya ayrıldığı tarihteki kadro derecesini belirten yazı,(Temditler için istenmez)

2-Temditler için 3 adet 4.5x6 cm ebadında vesikalık fotoğraf

3-Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Cüzdan bedeli. (2014 yılı pasaport defter bedeli 75,00 TL. dır.)

4-Daha önce herhangi bir pasaport almışsa getirilmesi,

5-Reşit olmayanlar için kanuni mümessillerinin noterden tasdikli muvafakat. Kanuni Mümessillerin bizzat Şubemize gelmesi durumunda Müdürlüğümüzce de tanzim edilmektedir.

6-Öğrenci olanlar için öğrenim gördükleri kurumdan yeni tarihli öğrenci belgesi.

MÜRACAAT EVRAKLARI

1- T.C. kimlik numaralı Nüfus Cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması zorunludur.)

2- 2 Adet biyometrik fotoğraf, ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) standartlarına göre tanzim edilmeye başlayan e-pasaportlar (çipli) için İçişleri Bakanlığı - Emniyet Genel Müdürlüğünün genelgesiyle fotoğraf ebatları 5x6 olarak belirlenmiştir. Pasaport müracaatı sırasında vatandaşımızın ve görevli memurların zaman kaybetmemesi ve sorun yaşamamaları için fotoğraf ebatları önemlidir. Fotoğraf boyunun 6 cm.'den daha küçük olması durumunda tarayıcıdan geçmemektedir. Fotoğraf boyunun en az 6 cm olması kaydıyla 4,5x6 ebadındaki fotoğraflarda kabul edilmektedir. Aşağıdaki fotoğraflar örnek alınarak biyometrik fotoğraf çektiriniz. Biyometrik fotoğraf cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır. Fotoğrafçılar biyometrik fotoğrafı çok değişik şekillerde yorumlayıp istenilen formatla alakalı olmayan çok değişik fotoğraflar çekebilmektedirler.

3- Cüzdan bedeli makbuzu

       Maliye Bakanlığının her yıl belirlediği Pasaport Cüzdan Bedeli (2014 yılı için 75,00 TL) alınacaktır. Cüzdan bedelleri Vergi Dairesi veya vergi dairesi adına tahsile yetkili kılınmış bankalara ödenecektir.

Hususi damgalı (yeşil) pasaport harca tabi olmadığından Banka şubelerine pasaport alacak her bir kişi başına sadece 75,00 TL. ücret ödenecektir. Bunun dışında bankaya herhangi bir ücret ödemeyiniz.

4- Yeni düzenlemelerle birlikte 18 yaşını doldurmuş olsa dahi hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan, öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil) öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile 25 yaşını dolduruncaya kadar Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

       18 yaşını doldurmuş olsa dahi hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hususi Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

Parmak İzi Alma

       2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, kişilerin parmak izi ve fotoğraf verileri kayda alınarak elektronik sistemde saklanmaktadır. Pasaport, her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi alan vatandaşlarımızdan parmak izi alınmaktadır. Daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz. Parmak izi alınması sırasında ele krem sürülmüş olması parmak izi almayı güçleştirmekte ve zaman kaybına yol açmaktadır. İşlemlerinin en kısa sürede bitirilebilmesi, hızlı ve kaliteli hizmet verilebilmesi için; pasaport, pasaport yerine geçen belgeler, her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi almak için müracaat eden vatandaşlarımızın müracaata ellerine krem sürmeden gelmeleri önem arz etmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.