Ayşenur Ezgi Eygi'nin Ölümünün Üzerinden Bir Yıl Geçti: Adalet Aranıyor
- 3 / 1
İsrail askerleri tarafından vurularak hayatını kaybeden insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün üzerinden bir yıl geçti, ancak sorumlular hala bulunmuş değil. Batı Şeria'da yaşananlar ve Eygi'nin ölümünün ardındaki nedenler hala tartışılıyor. Haberimizde, bu olayı ve ardından gelen gelişmeleri ele alacağız.
- 3 / 2
Türk-Amerikan aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail yerleşimci çetelere karşı Filistin topraklarını savunmak için işgal altındaki Batı Şeria'ya gitmişti. 6 Eylül 2023'te Nablus'ta, İsrail yerleşimlerinin genişletilmesi projesine karşı yapılan protestolara katılırken İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürüldü. 26 yaşında olan Eygi, ABD'nin Seattle şehrinde büyümüş ve babası Aydın Eygi Didim'de yaşıyordu. Yakınları, onu eğlenceli ve empati sahibi biri olarak tanımlıyor. Genç yaşlardan itibaren ABD'de ve yurt dışında çeşitli aktivizmlerde yer almıştı. 14 Eylül 2024'te Didim'de toprağa verildi.
- 3 / 3
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), olaydan birkaç gün sonra yaptığı soruşturmada Eygi'nin “kasıtsız bir şekilde İsrail güçlerinin ateşi ile vurulmuş olma ihtimalinin yüksek” olduğu sonucuna vardı. IDF, ateşin Eygi'ye değil, taş attığı iddia edilen diğer kişilere yönelik olduğunu savundu. Ancak Washington Post'un incelemesi, Eygi'nin protestocular ile askerler arasında çatışmaların başlamasından yarım saat sonra, askerlere yalnızca 200 metre uzaklıkta vurulduğunu ortaya koydu. ABD yetkilileri cinayeti “sebepsiz” ve “haksız” olarak nitelendirdi ancak kendi soruşturmalarını başlatmadı. Joe Biden ve Donald Trump yönetimleri, Eygi ailesinin ABD öncülüğünde bir soruşturma başlatılması talebini görmezden geldi. Buna rağmen, Washington yönetimi İsrail'e milyar dolarlık askeri yardımlara devam etti. Türkiye'nin soruşturması ise Ayşenur'un kasten hedef alındığını tespit etti ve kanıtlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
- 12:18Etnospor Er meydanı güreşin ustalarıyla dolu‼️
- 12:08Saksonya’da AfD yüksek oy aldı.! CDU büyük oy kaybı yaşadı..!
- 09:02U15 KADIN MİLLİ TAKIMIMIZDAN 3 MADALYA
- 08:28Bulgaristan Başbakanı Radev Almanyada Resmi törenle karşılandı..!
- 14:35ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ’NDE ULUSLARARASI GÜREŞ KUPASI SONA ERDİ






