İzmir'de Antik Smyrna Tiyatrosu ve Hamamı Kazıları Sürüyor
- 6 / 1
İzmir'in merkezinde bulunan Smyrna Antik Kenti'nde yoğun kazı çalışmaları devam ediyor. 2007 yılından beri süren kazılar, Efes Antik Tiyatrosu büyüklüğünde olduğu belirtilen ve 20 bin kişilik kapasitesiyle Antik Smyrna Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, Smyrna Agorası'ndaki Roma dönemi hamamının gymnasium bölümü de kazı alanları arasında yer alıyor.
- 6 / 2
Arkeolog Tuna Sinan Derbentoğulları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılından bu yana kazı çalışmalarına maddi ve ayni destek verdiğini belirtti. Destek kapsamında envanter oluşturulması, bilimsel kazı çalışmaları, restorasyon çalışmaları ve kazı ekibinin desteklenmesi yer alıyor. Prof. Dr. Akın Ersoy ise, Antik Smyrna Agorası'nda bir hamamın gymnasium bölümünün ve Antik Smyrna Tiyatrosu'nun ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
- 6 / 3
Prof. Dr. Ersoy, 20 bini aşkın izleyici kapasitesine sahip Antik Smyrna Tiyatrosu'nda dini, sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra halk meclisine yönelik duyuruların yapıldığını ifade etti. Kemeraltı'nın bugün dünyanın en büyük açık hava çarşılarından biri olduğunu vurgulayan Ersoy, bu yapının temelinde bin yıl önce Antik Smyrna Agorası'nın yarattığı ticari iklimin bulunduğunu belirtti. Antik dönemde kentin, bugünkü Kadifekale ve Kemeraltı arasında kurulduğunu, o dönemde Kemeraltı'nın yerinde ticaret ve savaş gemilerinin girebildiği bir iç liman bulunduğunu, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde ise bilinçli dolgu çalışmalarıyla iç limanın yapılaşmaya açıldığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Akın Ersoy, limanın son izlerinin 1800'lü yıllara kadar takip edilebildiğini ve bu dönemde bataklık hâline gelen alanın tamamen doldurularak bugünkü Kemeraltı'nın oluştuğunu kaydetti.
- 6 / 4
- 6 / 5
- 6 / 6
- 09:55AKİB BAŞKANI HIZAR’DAN TARİHİ ÇAĞRI: “YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER VE GÖÇMENLER BAKANLIĞI KURULMASI ARTIK BİR ZORUNLULUKTUR”
- 06:25Eskişehir'de her ayın 26'sı 'İndirim Bayramı' kutlanıyor
- 06:08Trafikte yeni cezalar devrede! Cebinizi yakacak yaptırımlar geliyor
- 05:51Türkiye'de işsizlik alarm veriyor: Her 3 kişiden 1'i işsiz!
- 05:38Türkiye'nin demiryolu yatırımları, İngiliz çelik sektörünü diriltiyor
- Youtube






