Vampir kelebek Doğu Karadeniz'i istila ediyor
- 5 / 1
Doğu Karadeniz'de 'vampir kelebek' olarak bilinen Ricania simulans türü, son yıllarda tarım alanlarında ve yerleşim yerlerinde hızla yayılıyor. Uzmanlar, hem tarımsal kayıplar hem de günlük yaşamı etkilemesi nedeniyle halkı uyarıyor. Rize, Artvin, Giresun ve Ordu gibi sahil kesimlerinde her yıl artan popülasyonuyla vampir kelebek, bitkilerin öz suyunu emerek kurumalarına yol açıyor. Bu durum, özellikle çay, mısır, sebze ve meyve bahçelerinde ciddi zararlara neden oluyor.
- 5 / 2
Uzmanlar, geçen yılın bitki kalıntılarının ve atık dalların imha edilmesinin, zararlı popülasyonunu kontrol altına almak için hayati önem taşıdığını vurguluyor. Çin'de ortaya çıkan Ricania simulans, palearktik biyocoğrafik bölgesinde yaşayan bir türdür. Japonya, Güney Çin, Kore, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye'de görüldüğü biliniyor. Kore'de tarım ürünlerine verdiği zarar nedeniyle 1900'lerde Güney Asya'dan Rusya'ya, 1950'lerde ise Rusya'dan Gürcistan'a yayılmış. Ricania simulans, 2006 yılında ilk kez Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde, Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde görüldü. Dokuz yılda Trabzon'un Araklı ilçesine kadar yayıldı.
- 5 / 3
Türkiye'de en yoğun bulunduğu ilçeler Kemalpaşa, İyidere, Derepazarı, Sürmene ve Rize merkez ilçesi. İstanbul'da ise ilk kez 2010 yılında Sarıyer'de, 2018 yılında da Beykoz'da görüldü. 2010 yılında Bulgaristan'da da tespit edildi. Gece saatlerinde ışık kaynaklarının azaltılması ve pencere ile balkon kapılarının kapalı tutulması öneriliyor. Yapılan gözlemler, popülasyonun zamanla yukarı kesimlere ve Marmara Bölgesi'ne, hatta İstanbul'a doğru yayılabileceğini gösteriyor. Biyolojik mücadele yöntemleri (UV ışık tuzakları, yapışkan tuzaklar, doğal düşmanların kullanımı) üzerinde çalışılıyor, ancak çevreye zarar vermeden uygulanabilecek uygun stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor.
- 5 / 4
- 5 / 5
- 09:55AKİB BAŞKANI HIZAR’DAN TARİHİ ÇAĞRI: “YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER VE GÖÇMENLER BAKANLIĞI KURULMASI ARTIK BİR ZORUNLULUKTUR”
- 06:25Eskişehir'de her ayın 26'sı 'İndirim Bayramı' kutlanıyor
- 06:08Trafikte yeni cezalar devrede! Cebinizi yakacak yaptırımlar geliyor
- 05:51Türkiye'de işsizlik alarm veriyor: Her 3 kişiden 1'i işsiz!
- 05:38Türkiye'nin demiryolu yatırımları, İngiliz çelik sektörünü diriltiyor
- Youtube






