EKONOMİ
Yayınlanma : 14 Ağustos 2025 09:58

ABD'de enflasyon korkuları azaldı: Fed'in faiz indirimi beklentisi güçlendi

ABD'de enflasyon korkuları azaldı: Fed'in faiz indirimi beklentisi güçlendi
ABD'de enflasyonun beklenenden düşük gelmesiyle Fed'in faiz indirimi beklentileri güçlendi. Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrederken, New York borsasında rekorlar kırıldı. Avrupa ve Asya borsaları ise karışık bir seyir izledi.

ABD'de açıklanan enflasyon verisinin tahminlerin altında kalmasıyla, piyasalarda Fed'in faiz indirimine yönelik beklentiler güçlendi. Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrederken, ticari gerilimlerin azalması ve şirket bilançolarının olumlu olması da pay piyasalarını destekliyor. Analistler, ılımlı enflasyon verisinin ABD'nin gümrük tarifelerinin etkilerine dair endişeleri hafiflettiğini vurguluyor.

FED'İN FAİZ KARARI BEKLENTİSİ

Ilımlı enflasyon verisiyle birlikte, Fed'in yavaşlayan işgücü piyasasını canlandırmak için faiz indirimlerinde daha agresif bir politika izleyeceği öngörülüyor. Para piyasalarında fiyatlamalar, Fed'in Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğini gösterirken, 50 baz puanlık bir indirim ihtimali de masada bulunuyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tarifelerin enflasyon üzerindeki kalıcı etkisini araştırırken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise işgücü piyasasının güçlü kalması halinde bu yıl tek bir faiz indiriminin yeterli olacağını düşünüyor.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER VE PİYASALAR

Öte yandan, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yerine kimin geçeceği belirsizliğini koruyor. ABD Başkanı Donald Trump, yeni Fed başkanını 'biraz erken' açıklayabileceğini belirtti ve aday sayısını üç ya da dörde indirdiğini ifade etti. Jeopolitik gelişmeler de piyasaları etkiliyor. ABD Başkanı Donald Trump, yarın Alaska'da yapılacak zirvede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı durdurma konusunda mutabık kalmaması halinde bunun Rusya için 'ağır sonuçlarının' olacağını söyledi. Apple'ın yapay zeka alanındaki genişleme planları hisselerinde yüzde 1,6'lık artışa neden olurken, CoreWeave ve Cava şirketlerinin hisseleri ise sırasıyla yüzde 20,8 ve yüzde 16,6 düştü. New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 1,04, S&P 500 endeksi yüzde 0,32, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,14 değer kazandı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri kapanış rekoru kırdı.

GLOBAL PİYASA GELİŞMELERİ

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,23'e geriledi. Dolar endeksi yatay seyrederken, Bitcoin 124 bin doları aşarak rekor kırdı. Altın fiyatı yüzde 0,2 artışla 3 bin 362 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 65,6 dolardan işlem görüyor. Avrupa borsaları da olumlu seyir izledi. Almanya'da enflasyon temmuzda aylık yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 2 olarak gerçekleşti. Asya borsaları ise karışık bir seyir izledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 değer kazandı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,04 değer kaybıyla 10.949,95 puandan kapattı. Dolar/TL ise 40,7751'den kapandı.