DÜNYA
Yayınlanma : 18 Eylül 2025 12:01

ABD'nin Suriye politikasında ani değişiklikler: Üst düzey diplomatlar görevden alındı

ABD'nin Suriye politikasında ani değişiklikler: Üst düzey diplomatlar görevden alındı
Reuters'a göre, ABD'nin Suriye politikasıyla ilgilenen üst düzey diplomatlar görevden alındı. Görevden almaların, ABD'nin Suriye politikasını etkilemeyeceği ve görüş ayrılığından kaynaklanmadığı belirtildi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, ABD'nin Suriye politikası üzerinde çalışan bazı üst düzey diplomatlar son günlerde ani bir kararla görevlerinden alındı. Beş kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, İstanbul'da bulunan ve ABD'nin Suriye elçiliği fonksiyonunu yürüten Suriye Bölge Platformu (SRP) adlı birimde görev yapan diplomatlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve Suriye özel temsilcisi Tom Barrack'a bağlı çalışıyorlardı.

ANI GÖREVDEN ALMALAR

Reuters'ın haberine göre, Barrack'ın Mayıs ayında göreve başlamasıyla birlikte ABD'nin bölge politikasında değişiklikler başladı. Barrack'ın önderliğindeki politika değişiklikleri, Suriye'de Ahmed Şara yönetiminde üniter bir devlet anlayışına dayanıyor. ABD, Beşar Esad döneminden bu yana desteklediği, terör örgütü PKK/YPG temelli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Şara yönetimine bağlı güvenlik güçlerine katılmalarını istiyor.

GÖRÜŞ AYRILIĞI İDDİASI REDDEDİLDİ

ABD'li bir diplomatik kaynak, SRP'de çalışan birkaç kişiye ekibin yeniden yapılanması kapsamında görevlerinin sonlanacağı bilgisinin verildiğini söyledi. Kaynak, görevden almaların ABD'nin Suriye politikası üzerinde etkisi olmayacağını ve görevden alma kararının diplomatlar ve Barrack veya Beyaz Saray arasında görüş ayrılığından kaynaklanmadığını belirtti. İki Batılı diplomat ve ABD'de bulunan iki kaynak, kararın çalışanların talepleri sonucu alınmadığını ve aniden, geçen haftanın sonlarında geldiğini söyledi. Reuters kararın resmi gerekçesini öğrenemedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise "personele ilişkin kararlar ya da idari yeniden yapılanmalar" hakkında açıklama yapmadıklarını, "Suriye'ye ilişkin alanlarda çalışan ana ekip, çeşitli lokasyonlarda faaliyet göstermeye devam ediyor" dedi. Barrack, SDG'nin Şara ile mart ayında yapılan anlaşmayı hızla onaylamaları, kontrole sahip oldukları bölgeleri devlet yönetimine devretmeleri ve SDG'yi ulusal güvenlik güçlerine katmaları çağrısında bulunmuştu.